Samma visa med dåligt skytte men nu även suspekta baklängesmål för skadeskjutet VIK – och det gick inte mot formstarkt och skickligt MoDo

Linus Ryttar lämnar. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Västerås, med just denna uppsättning spelare i en tunn trupp, verkar helt enkelt inte kunna stapla segrar på varandra – trots att denna trupp spelare skapar mycket chanser. Åter svagt skytte och en lite olycklig backup i Linus Ryttar gjorde att Modo fick segla ifrån till 5-1 under söndagskvällen.

Modo inledde piggt första bytena. Men sedan tog VIK över ganska mycket. VIK vann chanserna med hela 9-3 i spel 5v5 i första perioden. Men endast ett mål efter starkt förarbete av Zetterberg och Frycklund gav Bergman läge och #25 hittade nät med en fin backhand efter 11.40.

Modo kom ut hårdare i andra. På något sätt blev det 1-1 där Pettersson fick målet, men det verkar osannolikt då det reprisen tyder på att Sylwanders ”lätta” skott gick igenom Ryttar efter 22.23. Om det var Pettersson som var på den pucken var det lite slappt markeringsspel av Roe.

2-1 kom efter att Modo skickligt utnyttjat att en annars vass Tornberg tog en liten bandysväng i BP och en hemmaspelare lämnades helt ren framför Ryttar efter 33.06. Åter en jobbig tillbakablick hur VIK spelade uselt försvarsspel tidigare på säsongen.

Vissa backar verkar som sagt slitna och Östman slog en svag passning då Modo kunde vända i mittzon. 3-1 kom sedan Ryttar på något sätt fastnade i sidledsförflyttningen efter en suspekt retur och verkade tänka på annat så att Modigs fick halvt öppet mål och mycket tid efter 34.06.

Modo var klart bättre än VIK i andra och fick såklart vind i seglen då VIK var givmilda och målen kom. 6-3 chanser Modo i 5v5, 5-3 chanser Modo i PP.

4-1 ganska tidigt i tredje då Kangas olyckligt föll på Gunnarssons blad och Modo fick gata (ja, enligt video tycker i alla fall jag att domarna dömde rätt) efter 42.59.

Men VIK kämpade på och skapade en hel del i PP i tredje då hela sju heta PP-chanser skapades. Men åter gjorde man motståndarnas målvakt till ett monster. Förra gången var det Tex Williamsson som fick briljera i Örnsköldsvik mot VIK, i afton var Henrik Tikkanen nästan 97-procentig med 28 räddningar på 29 skott.

Modo var bra i tredje och kunde spela ut med klassisk hemmahockey i ledning. 5-1 till slut.

SAMMANFATTNING

Det var en lite märklig match att kasta in en smårostig backup i. Ryttar gjorde sin första match på 15 dagar borta mot ett av seriens klart bästa lag. Men kanske kände sig JG hängig, annars hade det nog varit mer taktiskt att vila JG mot Hästen hemma på onsdag…

Annars samma gamla visa, åtminstone inledningsvis. VIK borde haft mer än 1-0 efter första sett till chanserna. Men 20 matcher in kan vi nog konstatera att en skadeskjuten och redan från början tunn VIK-trupp nog helt enkelt inte har skytte nog att bygga en längre vinstsvit.

Modo kom starkt sista två perioderna, men vann ändå ”bara” chanserna i spel 5v5 med 11-7 sista 40. Totalt vann VIK chanserna med 16-14 i 5v5 och 10-5 i PP.

Två saker är ganska uppenbara: 1. Fler backar börjar nog bli lite slitna (kanske både mentalt och fysiskt?) efter att ha spelat på sin högsta nivå i flera månader nu, dessutom med massor av istid.

Exempelvis Östmans och Roes felprocent har gått upp lite på sistone, föga förvånande. De behöver kanske ladda om lite för att hitta storformen igen.

Dock var Gunnarsson åter riktigt bra, liksom fortsatt Tornberg. Jansson ok, men letar spetsformen och lite het att skjuta i PP kanske.

2. VIK skriker efter en frisk målskytt som Lunsjö och 1-2 spetsiga målskyttar till som kan förvalta alla lägen som skapas, antingen direkt eller på returer.

Z Sr. jobbar ju såklart med båda punkterna. Och lyckas Zäta med dessa nyckelvärvningar för att sätta pricken över i på denna skott- och chansmaskin kommer VIK nog kunna ta sin första seger mot Modo nästa gång. Detta efter nu tre raka förluster mot Karlins imponerande lagmaskin.

Sedan är kanske VIK:s långa smått hysteriska formtopp lite över spelmässigt och laget såg mänskligt ut i andra och tredje. Samtidigt saknades ju toppcentern Mikael Hakkarainen då Filip Karlsson inte riktigt kunde följa upp sina oerhört fina insats senast mot AIK. Även Lavoie saknades (ska varit sjuk).

Mest spännande just nu är hur Zäta kan förstärka laget. Med en tunn marknad för spetsar fortsatt (de kommer nog senare och här gäller att lägga de stora pengahögarna rätt). Men kanske några tänkbara Ettanfynd kunde pigga upp, bredda och kanske överraska? Hört lite lösa rykten om det…

PUCKLIGAN

5 Marcus Bergman

4 Daniel Gunnarsson

3 August Tornberg

2 Mikael Frycklund

1 Jimmie Jansson

***

Har inte haft hockeyfokus alls denna helg då min käre svärfar Åke gick bort plötsligt ute på promenad med sin älskade hund. Tänk verkligen på att vara rädda om Er och Era nära och kära, särskilt äldre och sjuka. Ring det där samtalet och fråga hur det är. Man vet aldrig när det är sista gången. Vila i frid fina Åke.

17 svar

 1. Magnus skriver:

  Beklagar er sorg. Familjen är viktigast❤❤❤

 2. Jan Santaniemi skriver:

  Jag börjar med att beklaga bortgången av din Far. Sen vad det gäller spelet och behov av förstärkningar så tycker jag att du är helt rätt ute.

  Mvh
  Janne

 3. Vintermannen skriver:

  Beklagar sorgen Mikael.

 4. Pelle skriver:

  Jag uppfattar det inte som att Pannan skyller förlusten på domarna men han har ett hett temperament och det kan slå över ibland. Annars brukar han vara bra på att analysera matcherna.

  VIK är för tunna i målskyttet även med alla tillgängliga. Nu saknas bästa målskytten Lunsjö sen länge. Och inte blev det blev bättre med alla andra skador och sjukdomar.

  Kändes nästan som VIK valde bort den här matchen med tanke på målvaktsvalet för att satsa på nästa match med mycket större poängchans.

  • Kolle skriver:

   Märkligt kan jag tycka. MoDo saknade förstemålvakten Tex som är skadad. Tex leder räddningsprocenten i HA.
   Man har Viklund, Fohlin och Dahroth skade på backsidan, där de två förstnämnda är topp tre i MoDo om de varit friska.
   Forwardsidan saknade Svenningsson, MacMaster och Sebastian Ohlsson. Dvs, också tre spelare för de tre första kedjorna.

   MoDo spelade med sex juniorer och jag har svårt att förstå hur man i sådana fall inte såg chansen att vinna igår. Västerås hade förvisso också skador, men jag tvivlar på att det var fler än de MoDo dras med.

   MoDo har dessutom inte spelat särskilt bra på slutet, utan mer via tur och hög lägstanivå ändå lyckats plocka tre poäng i matcher man förra säsongen säkert förlorat stort.

 5. robert jonsson skriver:

  Håller med Östman. Lätt att hänga ut i detta fall Ryttar i målet samt skylla på dåliga domare. Det är dock inte den springande punkten utan det är lagets oförmåga att sätta pucken i mål trots en mängd solklara lägen.
  Man kan även se det i statistiken där Västerås ligger i botten beträffande effektiviteten.

 6. Tommy Östman skriver:

  På förhand en Jätte chans för VIK att ta några poäng b.l.a med tanke på Modoś tunga skadelista. Dessutom klart bättre vid senaste möte trots förlust. Men som många matcher denna säsong hittar hemmalaget ett sätt att vinna, trots att man spelmässigt inte är lika bra över 60 minuter som motståndaren. Brukar aldrig vara ett bra tecken på att ”hård” kritisera domarna… gör man 1 mål och släpper 4-5 så måste man ha viktigare punkter att titta på. Domaren var osäker och inte bra men de gjorde inte mål åt Modo. Och sen kan man titta på videon efteråt så ser man många tveksamma domarsituationer. Men ännu fler av flertal spelare på isen som påverkade matchens resultat. Nä Paananen domaren var inte bra , men de förlorade inte matchen åt VIK.

  • Pelle skriver:

   Jag visste inte att Modo var skadedrabbat, men VIK är det. Och dessutom på viktiga poängspelare. Har man dessutom en så tunn trupp att man får spela med fyra juniorer så är chansen liten att vinna en sån här svår bortamatch.
   När man dessutom väljer att spela en rostig målvakt som inte stått på länge i stället för JG som varit grym på slutet så är det en väntad förlust.

   • Kolle skriver:

    Jo, MoDo har Fohlin, Tobias Viklund och Dahlroth är skadade på backsidan.
    Gällande forwards är det MacMaster, Svenningsson och Sebastian Ohlsson borta.
    Dvs, sex spelare tänkta för de tre första formationerna. Möjligen med undantag för Dahlroth.

    MoDo har gått på hörntänderna och använt sig av sex juniorer på de senaste matcherna. Jag trodde verkligen inte MoDo skulle ha en chans igår, men på något sätt lyckades Västerås förlora.

    Och jag tycker att Paananen måste fokusera på sitt egna lag och dess prestation istället för att irritera sig på domarna. Visst såg det ut som att domarna gjorde fel vid 4-1, men som bloggaren konstaterade vad det Gunnarsson som fällde lagkamraten.

    • Kolle skriver:

     För att inte tala om att Tex Williamsson, som har bäst räddningsprocent i serien, är borta med förmodad hjärnskakning. Nu var Tikkanen återigen riktigt bra som ersättare, men MoDo hade också andremålvakten…

 7. Claes skriver:

  Beklagar sorgen

 8. Bozo skriver:

  VIK klarar inte att ta sig tillbaka i matcherna. Blir så när man får kämpa så hårt för att göra mål och får möta mer uppställda försvar. Dessutom tappar man ofta defensiven när man ligger under och det rinner iväg.

 9. Lena skriver:

  ❤️

 10. Observant skriver:

  Beklagar sorgen. Alltid lika intressant att läsa dina analyser. Oftast skarpa och korrekta.

 11. Jan Malmberg skriver:

  2-13 imponerande inte mot Modo. Verkar vara Kristianstad som satsar på att gå upp i SHL 7 poäng av 9 möjliga mot HV71. Nu 4 poäng före VIK. Nej, Väsby målisen Ryttar var inte bra. Obegripligt för mig att plocka bort en vinnade målvakt. Paananen var tydligen förbannad på domarna, borde bytt ut Ryttar istället. Bara en tankeställare !!!

 12. Mats Kaneberg skriver:

  Tack Micke. Fint skrivet.

 13. Bozo skriver:

  Hockey är inte så viktigt när allt kommer om kring, men det är samtidigt ett viktigt vattenhål att ta en paus från allt annat.

  Ännu en säsong så kan vi konstatera att Paananen får börja första delen av säsongen med ej full trupp. Men ett steg framåt är det iallafall jämfört med tidigare.

  Det som är viktigt är att ligga åtminstone topp6 till nyår, för att då öppna plånboken rejält och ta in två spelare med ledande lönekuvert för att göra skillnad på riktigt i slutet. Halvsäsong kvar så får man nog ändå räkna med att två sådana löner ändå hamnar på 1,5 MSEK totalt. Bäst är väl att ta in utlänningar på artistkontrakt som då kan komma in med lägre skatteavgifter. Har man inte ens häng med några få poäng på topp6 blir det svårt att motivera en riktig hårdsatsning i vår.

  Kan man även frigöra något av de nuvarande lönekuvertet så kan man ta in yterliggare en spelare på hög HA-nivå.