Skövdes lovande Albin Lindgren try-outar med VIK och jämförs med Leksands succéback Daniel Bertov

VIK har tagit in Skövdes Albin Lindgren (på tryout), som var en av de poängstarkaste backarna i Ettan. 20-åringen spelade juniorhockeý i Skövde då Andreas Appelgren tränade A-laget där.

– Det är en spelare som är van med mycket istid och som även har styrt sin powerplay-enhet, säger Andreas Appelgren till VIK.se.

Bloggen fick byta några ord med vasse skribenten Mikael Mjörnberg som bevakar division 1 för Hockeysverige.se och Hockeyettan.se.

– Spelskicklig kille, har varit en av deras i särklass bästa backar de senaste säsongerna, menar Mikael.

Om du jämför med Leksands succéback Daniel Bertov, som lirade i samma serie? (De slutade intressant nog 1:a och 2:a i HockeyEttan Västras poängliga för backar)

– Ganska mycket samma typ av spelare, spelskickliga med bra blick för spelet. Bertov (tre år äldre) är av förklarliga skäl lite längre kommen i utvecklingen, men Lindgren kan bli lika bra.

Tror du Lindgren är redo för Allsvenskan med skridskoåkning, fysik, egen zon m.m.?

– Han kommer definitivt bli det under kommande säsong. Har känslan att han blivit så bra han kan bli i Ettan nu och måste ta klivet till Allsvenskan för att fortsätta utvecklingen.

– Skridskoåkningen håller, offensiven är truimfkortet men han är inte dålig i egen zon. Kan definitivt bli en mycket bra allsvensk back, om inte mer, på sikt – bara man har lite tålamod med honom.

Kan man säga att han var en av ettans bästa backar i den bästa ettanserien?

– Nej, han lirade med Skövde i Västserien, som sen inte tog sig till Allettan så den bästa Ettanserien var det inte. Men att han är en av ettans mest lovande backar kan man absolut säga utan att överdriva.

– Säsongen 14/15 däremot lirade de Södra allettan så då var han ju i ettans bästa serie, men inte säsongen som gick.

– Appelgren med sin Mariestadkoppling lär ju för övrigt ha järnkoll på Lindgren med tanke på hur stora antagonister BoIS och Skövde är, säger Mikael avslutningsvis.

***

Lindgren är också extra intressant med tanke på högerfattningen och blir särskilt viktig om han tar plats, eftersom VIK inte har några rightbackar i övrigt just nu. Läste någonstans att man forskat i NHL på att lag som kan ställa upp med två rightare i varje power play-uppställning har mycket bättre utdelning i den spelformen…