Tankar kring Hudiksvalls skottrika men målfattiga sorti – vissa varningssignaler att ta med sig för lika målfattiga VIK?

Fredrik Hetta blir oerhört viktig som en av relativt får naturliga målskyttar . FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Tog mig tid att titta på andra matchen mellan upphaussade ”Real” Hudiksvall hemma mot ganska grå, men effektiva, Kalix. Kalix vann andra raka (1-3 och 0-2 i matcher) och skickade därmed Real på tidig golf- eller travsemester.

Hudiksvall hade storsatsat med många dyra namn på denna nivå och man tog ju fräckt väldigt lovande backen Hercules Ölander Horn från VIK, som sagt.

Hudiksvall hade mest puck, skott och gjorde en del bra saker offensivt. Men trots att Hudik vann skotten totalt i de båda matcherna med hela 78-45 var det Kalix som gick segrade ur bataljen. Hudiks många små finesslirare hamnade helt enkelt på utsidan alldeles för mycket mot ett ständigt samlat Kalixförsvar.

När man lyssnade på den utmärkta expertkommentatorn Stefan Svanbom (ex-back i Sundsvall m.m.) hörde man att Hudiks offensiv ifrågasatts under säsongen. Man gjorde ”bara” 52 mål under AllEttan Södra.

Och VIK ju gjorde futtiga 49 mål under AllEttan Norra… Nu förstår ni var artikeln är på väg va?

När jag så matchen idag mellan en storfavorit mot ett snudd på igelkottsförsvar kändes det igen. Och när sedan igelkottslaget fick ett mål kunde de släppa loss och spela jämnt med den allt mer stressade favoriten.

Hoppas VIK på något sätt kan lära av favoriten Hudiks öde. Samtidigt skiljer det ju ändå vissa saker. VIK har cirka 1000 fler matchers erfarenhet från Allsvenskan än Hudik. VIK har också ett mycket mer välvuxet lag jämfört med Hudik, troligen bättre byggt för täta slutspel.

Vill inte mål f-n på väggen såklart. Men det vill till att VIK:s tänkta målskyttar levererar (främst Hetta & Venuto och i viss mån Freddan Johansson). Om Marcus Bergman kommer tillbaka vore det som en skänk från ovan.

Nu är ju inte det troligt att alla av dessa välmarkerade herrar kommer levererara, utan man kommer vara beroende av att några oväntade målskyttar stiger fram. Annars blir det nog inte kvalserien och motståndare kan istället växa om inte VIK skjuter bort deras självförtroende relativt tidigt i matcherna.

För det mesta kommer handla om målskyttet. Trots allt.

Alla lag på denna höga nivå, snudd på allsvensk, kämpar lika hårt, åker lika bra skridskor, är lika starka, jobbar hårt och ofta smart i egen zon, har nästan lika bra målvakter och är alla lika tjurskalliga i att slå stora VIK. Lägg till att de flesta sannolikt kommer spela defensivt och göra det trångt för VIK, likt Kalix. Men många av lagen i Ettan är relativt sett trubbiga framåt sista tredjedelen.

Den stora skillnaden kommer ligga i skickligheten sista tredjedelen i avslut runt kassen, både skottprecision och gällande viljan att ta stryk och våga trycka in returer eller styra in puckar. Det momentet måste VIK vinna, för övriga krig är man sannolikt inte så mycket bättre än motståndarna.

Rika Hudiksvalls trista öde visar vad som händer om man inte vinner kriget sista tredjedelen.