Träningsrapporter Speers, oväntade lovord om Parkkonen från Karlskoga & intressant om Josh Dickinson som är ny tänkt toppcenter i MoDo – åter hämtar HA-lag center från NA

Parkkonen inledde lovande på försäsongen men sedan blev det allt mindre istid. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Mikael Eriksson är numera expert i Cmore. Den förre BIK-forwarden menade i intressanta podden Rinkside bland annat att Patrik Parkkonen är en ”väldigt bra rekrytering”. Det talas om VIK från ungefär 40 minuter.

Att finländaren fick lämna BIK 17/18 hade mer att göra med oreda i BIK än att Parkkonen underpresterade, enligt Eriksson.

Och Parkkonen har inlett lovande här. 29-åringen har ju faktiskt gjort riktigt fina säsonger poängmässigt flera gånger.

***

Blake Speers har varit här ett tag nu. På onsdag väntar en ny hemmamatch mot Djurgården i ABB Arena då vi åter får granska nyckelcentern. Har snappat upp lite kring träningarna och annat från insatta:

”Jag är svag för Speers. Är en center som gör sin omgivning bättre. Kvaliteterna och hans spelsätt borde passa bra på stor is, skicklig i åkning, bra på både stora och små ytor, kan spela och är ansvarstagande. Finns dessutom stor uppsida i honom offensivt.

Bära puck är han skicklig på, dessutom kommer han spelas i omgivning där det inte kommer krävas helt av honom hela tiden. Jag tror hans smartness generellt kommer att vara tillräcklig för att producera. Gör han 25+ poäng och bidrar stort i övrigt får det anses klart godkänt väl?

Speers ser dessutom genomgående bra ut på träningarna. Visar mer och mer skills och finess för varje pass som går. Jag tror han kan sätta viss press på Frycklund, och det vore bra då #9 behöver konkurrensutsättas för att maxprestera och hålla disciplinen.”

***

Apropå centrar fick MoDo till slut napp i form av Josh Dickinson, 24, som spelat i ECHL/AHL med ett PPG på 0,28 i AHL.

Detta är en absolut nyckelvärvning då MoDo alltså tappat dominante centern Sam Vigneault till SHL. Då kanadensaren försvann i slutspelet med skada försvann också mycket av MoDos spel.

Bloggen har talat med några insatta om Dickinson:

Scout:

”Har bara sett honom någon match, men skicklig på skridskorna, snabb i både huvud och händer, det är det tydliga man ser direkt. Av statistiken kan man se följande för både AHL/ECHL förra säsongen:

Faceoffs: 1124 (570 vunna, 554 förlorade ger 50,7 % vunna).
Istid snitt: 15:51 per match.

Naturligtvis var hans istid i AHL betydligt lägre, det ser man på raden av matcher.”

En journalist som följer AHL/ECHL:

”Dickinson tar med sig en rejäl kropp från mitten. Har både offensiva instinkter med defensiv medvetenhet. Jag är väldigt osäker på varför han aldrig fick en chans i NHL, men kan med största sannolikhet gissa att det har att göra med att hamnat för långt ned i olika ”depth charts” för ”call-ups”.

Men fortfarande relativt ung, en bra säsong i Sverige kan ge honom ett NHL-erbjudande längre fram. Han kan vara ”streaky” och ojämn men han har växt i sitt spel mot etablerade spelare och bygger fortfarande självförtroende.

På större isar kan han hitta mer utrymme offensivt, men kan också förlora sin defensiva rörlighet i en bredare defensiv zon.

Inga direkta svagheter, men haft problem att ställa om till det snabbare och mer strukturerade AHL. I ECHL har han visat större självförtroende.‎”

***

Det blir väldigt intressant och avgörande vilka av sportcheferna som hittat bäst ny toppcenter, (Vela i Västervik, Speers i VIK, Cassels i Södertälje, Dickinson i MoDo, Weigel i Björklöven, Hancock i Mora, Rockwood i AIK & Ainali i Kristianstad m.fl.) eftersom de är så svåra att finna och de är stora nycklar i att göra omgivningen bättre.

7 Responses

 1. Mello skriver:

  Så toppcenter-värvningen har gått från att vara tänkt topp och bör vara ”bättre än konkurrenternas senaste tillskott” till att vara godkänd vid 20 poäng? (klart godkänd vid 25p?). Extremt låg kravbild.

  Skulle säga att vilken center som helst i topp2-kedja i ett förväntat topplag gör 20-25 poäng. Är ju absolut minsta krav att ha på en 2a center, inhämtad för att ge mer spetsa och från Nordamerika. Allt under 35p är ju en besvikelse från Speers.

  20-25p är ju Filip Karlsson nivå?

  • Kallle skriver:

   Håller med. Men var inom citationstecken. Så det är inte mikaels egen åsikt vad jag förstår det som.

   • Mello skriver:

    Ingen aning men det står ju i rubrik ”tänkt toppcenter klar”? Och andemeningen hela inlägget är kring hans NHL-matcher och fina meriter. Tycker bara det är märkligt att förväntningarna sänks på en spets-värvning i Augusti redan. Visar det sig att han inte är god för 35p+ så kommer VIK inte tävla högre upp i år, och då är det bara skicka han direkt och chansa med ett SHL-lån istället. Speers måste lyckas även offensivt, behöver inte vara Frycklund-nivå men det måste ju åtminstone uppgradera Filip Karlssons siffror ordentligt?

  • C skriver:

   Tycker du har till stor del rätt här, dock så är det bra att bloggen tonar ner poängkravet som det ständigt tjatas om. Om Fryklund blir ledande center offensivt och den första vi ställer ut i viktiga PP så kan Speers vara lika nyttig i tex boxplay och den första man sätter in när vi leder med 1 min kvar.

   Grejen blir ju lite att om Cheek och Salminen lyckas med sina poäng kommer Centern mellan dem rida på den vågen också. Oavsett så behöver vi spelare som är inne på fler mål framåt än bakåt och det är nog viktigare än hans poäng i sig. Speers är nog heller inte tänkt att ha en poängroll i PP medan Fryklund har ass eller mål på nästan alla PP mål den formationen gör så hamnar Fryklund på 50P i år är nog 35P från Speers väldigt lyckat.

   • Mello skriver:

    Jo, men låter snarare som du beskriver Aronssons roll där. BP, försvara ledning osv. Tror Speers har bättre betalt än så. Salminen & Cheek kommer vara beroende av att Speers kan driva spel och sätta upp de, så tror snarare deras poängproduktion kommer vara en effekt av Speers, än tvärtom, i synnerhet med tanke på hur Salminen & Cheek spelar – Därav en nyckelvärvning!

    Men håller med att det inte behöver vara en Frycklund (som jag tidigare skrev), men omkring 30-35p bör ju vara minimumkravet snarare än 20p, då får vi anta att en nordamerikansk tänkt toppvärvning ska också kunna tillföra i PP snarare än BP, annars är det ju märklig spetsvärvning och waste of money lite grann.

    Frycklund/Zäta hade 27-28p i 5v5 ifjol (och behöver öka lite) där omkring ska ju Salminen/Speers/Cheek hota för att VIK ska ta kliv. Sen så har du per automatik några extrapoäng i PP för Speers även om han är average i det spelformatet, så är vi uppe på 30-35p.

    Dvs OM VIK ska ta klivet uppåt, hota topp3 och minst semi, då behövs en bra 2a-C som sätter press på Frycklund och ger motståndarna flera defensiva bekymmer. Annars blir 2a line enkel att scouta… Markera Salminen i princip. Så ja, värvningen av Speers avgör lite grann detta lagbygge?

 2. Olliver skriver:

  Litar mer på Daggens lovord än han du intervjuade som flaggade för att Parkonen ev kan bli bortbytt i november….
  Han ser onekligen spännande ut