VIK spelade ut Sura men det viktigaste är att publiken och glädjen är tillbaka

Jubel. FOTO. RUNE ÅHLÉN

 

64-9 i skott. 7-1 i mål. VIK fick det kanske ännu enklare än väntat hemma mot stackars Surahammar på onsdagseftermiddagen med nästan 2800 sålda biljetter.

Surahammar har verkligen inte haft det lätt i serien. Det var således ett mycket stukat gäng som kom till Västerås denna kalla novemberkväll. Anders Olsson i Surakassen blev dock snabbt varm efter 23-2 i skott till VIK i första.

Sura hade dock en 0-1-puck i nät. Men då var Daniel Wahlbergs målbur halvvägs till Ramnäs. Typiskt.

Anders Olsson var emellertid lysande och det dröjde nästan tio minuter innan Fredrik Johansson på något sätt fick in en retur efter ett fräsande skott av Robin Nilsson.

2-0 kom efter att ärlige kämpen Adam Lidström visade samma (tillfälliga?) sniperegenskaper, som i en träningsmatch i Karlskoga för något år sedan, för sitt första A-lagsmål någonsin i VIK. Välförtjänt då Adam verkligen slet hårt denna match.

I andra gjorde VIK 5-0 efter en del fina mål. Hetta styrde (?) in 3-0 efter bra förarbete av Lehmann och Jimmie Jansson.

4-0 var kanske matchens delikatess där två av lagets absolut skarpaste hockeyhjärnor, i Johan Skiöld och Pontus Holmberg, snurrade upp gästerna rejält, Skiölds dragningar och pass var magnifika.

Sedan fick äntligen Anton Brandhammar visa sitt fina skott. Hörde inför säsongen att man var imponerande av backens skott i Färjestad. Pang i kryssribban och 5-0. Kanske värd chans i PP snart?

6-0 då Freddan gick upp på andraplats i Västra skytteliga med sin 10:e balja, endast ”Slungans” kusin, Lindlöven-Felix, är bättre med 11.

7-0 kom efter klapp-klapp där den så smarte och skicklige Petter Mattson var inblandad och Hampus Wallin friställde Jesper Cederberg.

I sista perioden bombade Sura snyggt in en puck efter att Niklas Damm Åbergs bössa fick tala i power play.

SAMMANFATTNING

Med den klasskillnad som var är det frågan om: A: VIK är nära Allsvenskan. B: Surahammar är nära division 2. Svaret ligger nog någonstans däremellan.

Det mest glädjande i afton var att man sålt nästa 2800 biljetter till matchen. En ganska betydelselös match också, trots allt. När VIK ramlade ur fanns en farhåga att publiken skulle svika. Så blev inte fallet. Det betyder precis allt för ekonomi, spelare och möjligheten att locka nya fans.

I sådana här matcher får man se spelarna få mer tid och puck än vanligt. Vissa trivs med det, andra inte.

Måste säga att jag blir allt mer förtjust i Petter Mattsson. Bra frekvens på benen, även om hans skridskoteknik kanske inte är det mest välpolerade, jobbar hårt och vill hela tiden vara kreativ på plan. Visar en fin glöd helt enkelt.

Tycker det även märks att Fredrik Johansson har en växel ingen annan besitter. Om Freddan också började släppa loss och vågade slå lite fler svåra avgörande passningar (som ex. Skiöld) vid första synen i ögonvrån av en medspelare i läge, skulle assisten börja rassla in också. Där finns lite att skruva på och allt viktigare blir att utnyttja de allt trängre ytorna längre fram.

Laget har ett antal fina spelmotorer som verkligen fick chansen att glänsa ikväll. Tror inte det är dumt med sådana här matcher för att verkligen kunna testa kombinationer och få känna att man är riktigt bra.

Man förstår att det är svårt för de Allsvenska lag som kommer ner till den negativa kvalserien utan självförtroende och ska möta lag som VIK som förhoppningvis kommer ha självförtroende upp till öronen då.

PUCKLIGAN

5. Fredrik Johansson – Elegant över hela plan och pålitlig målskytt, två nya i afton.

4. Petter Matsson – Ganska ovanlig kombination med en begåvad finesspelare med så bra glöd och vilja varje byte.

3. Jimmie Jansson – Sköt elva skott och visade driv.

2. Adam Lidström – Bra glöd och snyggt mål.

1. Niclas Lehmann – Ytterligare en spelmotor i detta lag som öser in assist.