VIK tappade i praktiken topp-4 – och i värsta fall även Mikael Frycklund – då Gulsvart, inför SHL-mässiga VIK Support, fortsatt var klena sista tredjedelen mot Björklöven

Mikael Frycklund stod direkt för tre högklassiga assist i Västervik. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK föll med 0-4 hemma mot Björklöven på fredagskvällen. VIK Support bjöd på magisk stämning som till en början gav VIK positivt spel första 15. Mikael Frycklund utgick oroväckande nog tidigt i andra efter ett skott på handen, vilket helt kan rita om spelplanen och kravbilden för resten av denna säsong.

VIK inledde bättre än på länge. VIK fick igång en tung forecheck inledningsvis och Löven hostade upp puckar.

Hela 7-3 i chanser i spel 5v5 efter nio minuter. Men sedan blev det av någon anledning kaos då VIK fick ett PP (!). JG fick då rädda en dubbelchans för Löven i box play sedan Gunnarsson missbedömt en puck.

Ett dåligt byte efter en alldeles för slarvig rensning av Hakkarainen gav 0-1, JG måste nog ta det långskottet, fri sikt och JG gick ner på det höga skottet. Dock snudd på NHL-klass på skottet av Liss. Slagskottskonsten är tyvärr bortglömd idag.

Jardeskog var sedan vårdslös och drog på sig en onödig tvåa. 0-2 via ett höstlöv i PP. Men man får ”enkla” mål med nätnärvaro då VIK lät Jacob Olofsson stå helt ostörd p-r-e-c-i-s i ansiktet på JG. Också skickligt av Lindgren att placera in den pucken.

Totalt 9-7 chanser till VIK 5v5, Löven bra utan puck. 

JG åter för låg på 0-3 då Kangas inte hann ifatt Girard i backchecken och Gunnarsson kom på mellanhand tidigt i andra. From, Skedung och Rigelius brände frilägen i andra. Så visst skapade VIK trots allt en del från bakplan, främst tack vare bra uppspel från backarna. VIK försökte, 6-4 chanser 5v5 i andra perioden.

VIK var fortsatt trubbiga framåt i tredje men vann i alla fall chanserna i 5v5 med 5-3. Löven satt dock såklart lite tillbaka. Väldigt ofta hann Löven skickligt styra bort VIK:s skottförsök. Högklassig ”stick-on-stick” av gästerna.

Djupt imponerade att VIK Support fortsatte sjunga med mycket hög decibel långt in i tredje trots 0-3. Hatten av för det!

SAMMANFATTNING

Frycklund fick ett skott på handen tidigt, kan varit säsongen både för VIK och #9? Tidigt troligt slut i så fall på ”SHL2022”. De första rapporterna i VLT låter inte lovande.

Med andra ord kan detta varit kvällen då VIK:s SHL-dröm i praktiken släcktes för denna säsong. Tur är att satsningen är treårig. I alla fall släcktes topp-4-chansen och därmed kommer VIK inte få någon hemmafördel i slutspelet, vilket är ytterligare ett slag för VIK.

Så resterande del av denna säsong kommer VIK kunna slå helt från underläge som vilket medellag som helst i HA. Dock är backsidan ganska fin och levererar både med och utan puck. Vilket gör att VIK trots allt kommer i en del lägen.

From glänser verkligen bitvis, men dansken är lite ineffektiv och ojämn, något som verkar varit problemet hela karriären. Paananen behöver verkligen ”få ordning på” From då det finns så enormt med potential där.

Löven imponerande inte överdrivet men målen var lite på Lövens skicklighet, snarare än att VIK:s backar tappade koncepten. VIK vann trots allt chanserna i 5v5 med 20-14, vad det nu är värt. VIK:s defensiv fortsätter vara ganska tät i 5v5.

Tänkta toppspelare som Lunsjö och Hakkarainen var iskalla. VIK har inte alls råd med det då vet om deras högstanivå, i alla fall har Lunsjö visat det under långt tid förut.

Det saknas helt enkelt en aning spets, idé och skicklighet framåt på små ytor. Det märks särskilt då man ställs mot riktigt tuffa försvar med backar som Rahimi & Co. Det blir lite tidsnöd och stressat sista tredjedelen mot topplag som Löven och HV71.

Och det är ju en redan ganska tunn forwardssida (om vi jämför på pappret med Löven, MoDo och HV71) som nu alltså ser ut att tappa sin största spets i Mikael Frycklund.

Löven hade exempelvis fint AHL-meriterade Perron som 13:e forward (!), och Hutchings fortsatt petad. Detta samtidigt som VIK värvat från Ettan för att fylla alla forwardsplatser.

Vi får helt enkelt ställa om kraven helt resten av denna säsong, om nu Frycklund är borta. Vi får hoppas att Paananen kan utvecklas som coach och börja få mer ur sitt lag, likt Karl Helmersson får ur Karlskoga.

Hoppet är att VIK har hjältarna i VIK Support, JG och en intressant backsida. Men framåt är det väldigt långt bort och för glest mellan topparna, och det känns snudd på hopplöst utan Frycklund – om nu inte Zäta kan trolla…

PUCKLIGAN

5 Logan Roe

4 August Tornberg

3 Ludvig Östman

2 Mathias From

1 Ludvig Jardeskog

10 Responses

 1. Robert Jonsson skriver:

  Löven lirade slutspelshockey med utlägg ur egen zon när man fick press på sig. Dessutom ett tyngre o rejälare spel i egen zon. VIK känns att spela mer hafsigt och på chans. Sedan är ineffektiviteten ett megastort problem.
  Paananen och Zetterberg har ju nyss förlängt sina kontrakt så tjatet om att de skall bytas ut borde läggas ner.

 2. Kalle skriver:

  Väldigt många felpass, uddlöst, odisciplinerat etc. Men är det verkligen pannan som ska diskuteras? Jag tycker allt mer att det är Z som inte har lyckats få ihop eller värva ett bra lag. Dem senaste värvningarna har säkert varit bra för ekonomin. Men inte mycket mer än det.
  Hakkarainen glänste i början, men nu skapas det endel men når inte enda fram. Jalonen, rigelius händer det inte mycket alls med. Det behövs klass. Och inte då någon äldre svensk spelare som redan gjort sitt.

 3. Kristoffer Grundström skriver:

  Ska man som Lövare summera resultatet så är jag bara nöjd med att vi vinner, men jag är dock inte lika säker på att vi kommer att gå långt i slutspelet. 4 topplag där den som gör minst misstag öppnar för att HV71 och BIK Karlskoga blir för starka. Hoppas dock att jag har fel & att vi är med iaf till semi-finalserien.

 4. Musse skriver:

  Det var en hel del som såg bättre ut ikväll än de senaste matcherna. Förmågan att göra mål och vinna tekningar håller inte högsta HA klass. Det vill många inte inse och då börjar drevet mot Pannan igen…. Han har två juniorer, en energispelare från ettan och kanske 4-5 fjärdelina-spelare. Ingen riktigt skicklig tekare och två tänkta topp 6 spelare har fått sparken. Det kommer bli en kamp att hålla en topp 6 placering, med eller utan Frycklund. Därför är det inte rimligt att ha shl förhoppningar redan i år. Hoppet står till att Z kan hitta minst 3 st nyförvärv innan tisdag natt för att säsongen ska få lite spänning på slutet. Inte troligt och kanske bättre att satsa pengarna på riktiga nyförvärv till nästa säsong?

 5. Jan Malmberg skriver:

  Man får den publik man förtjänar. Bra tryck första 15 min. Men efter 0-3 direkt i andra perioden borde man ha åkt hem . VIK har igen väldigt svårt att göra mål. Med detta spel inte en suck mot topplagen i slutspelet. Och Gustafsson har för mycket grod perspektiv( = LÅG) och alla målvakter ser ut som fantomer igen mot VIK. Känns hopplöst just nu .

 6. OlofZ skriver:

  Tittade lite extra på Lukas Z. Verkar villrådig och helt ur slag. Gör misstag och söker sig hem till båset.

 7. J skriver:

  Bra kämpat till oss på läktaren i alla fall!
  Synd med förlust..

  Om Frycklund blir borta länge, vad tror ni om att ledningen ska satsa på att ta in en till tränare i båset säsongen ut? Se om förändring kan ske då. Paananen har varit tränare länge nu och tycker mig ej se några ljusa resultat. Väldigt ojämt. Bra ibland, dåliga i 3 matcher, bra i 4 matcher, dåliga i 5 matcher osv..
  Samtidigt är ju målet SHL24 . Det är det ett tag kvar tills dess . Paananen kanske blir Sveriges bästa tränare tills dess..samt bättre spelare tills nästa säsong..

 8. Observant skriver:

  Ändrat nu såg jag.

 9. Observant skriver:

  Kalle Östman hade med behövs dag men förmodar att Ludvig menas haha. Bra analys som vanligt. Tungt avbräck med Fryklund. Behövs fler som honom som kan med tyngd sätta press på motståndarbackar.