VIK uppgraderar centersidans bredd avsevärt genom att addera mångsidige Mattias Kalin från Vita Hästen: ”En av våra mest populära”

Mattias Kalin längst till höger i bild. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Mattias Kalin är alltså klar. Det ska vara en mångsidig center som varit mycket omtyckt av fansen i Vita Hästen:

Så här beskrev Vita Hästen-poddaren Magnus Bodin VIK:s senaste nyförvärv på Twitter tidigare.

Kalin är tänkt som en breddcenter i första hand. Om vi tänker på att VIK hattade lite på fjärdecenterpositionen säsongen som gick blir Kalin en stor uppgradering där över Jesper Johansson/Jesper Cederberg. Ingen av dessa är en beprövad center på allsvensk nivå. Johansson kan nu sannolikt användas på en kant, precis som Paananen önskade i podden.

Ett orosmoln kan dock vara skadehistoriken. Kalin bröt fotleden och fingret i vintras. Kanske är det ett tecken på att det är en mycket uppoffrande spelare.

Kalin har gjort 22+16 på 112 matcher de senaste tre säsongerna. Det motsvarar 10+8 på 52 matcher. Frågan är när VIK tidigare hade en bättre tänkt fjärdecenter, som alltså spelade en hel del power play i Vita Hästen?

***

Hur bra är då Kalin som tekare? De senaste åren har 25-åringen varit topp-25 i Allsvenskan och stabilt över 50 % förutom en säsong:

Kalins siffror i teken.

Med andra ord har Kalin potential att bidra till att förhindra nya tekningshaverier som mot Leksand hemma i den ödesdigra kvalmatchen (VIK vann bara 22 av 61 tek och LIF fick onödigt mycket puck) och hemma mot Modo (bara 22 av 58 vunna tek).

Det har känts lite ”onödigt” att nästan bjuda motståndarna på så mycket puck och i täta playoffmatcher är alla små detaljer viktiga. VIK var sämst i playoffserien med bara 44 % vunna tek.

Men att man adderade starke tekaren Daniel Öhrn och nu Kalin visar att man inte vill bjuda på detta mer…

***

Nedan Kalins (med tröjnummer 40) alla sju mål säsongen som gick:

Uppenbarligen gör Kalin sina mål runt kassen och det är en värdefull egenskap att kunna göra sådana mål i trafiken.

Bara Hästens storstjärnor Jesper Samuelsson och Marcus Eriksson hade mer istid än Kalins 18:24 per match. Den här säsongen inledde Kalin med tre mål på de sex första matcherna så det verkar alltså vara en riktigt mångsidig spelare Zäta har lyckats landa.