VIK:s allt jämnare och spetsiga lagmaskin skördade nytt offer i Borlänge – tre mål power play

Nära nu för dessa herrar att få en välkommen centerförstärkning. FOTO: MIKAEL NORÉN

 

VIK tog en ny övertygande seger borta mot topp-5-laget Borlänge på onsdagskvällen. VIK vann med 4-1 efter bland annat två magnifika mål av Marcus Bergman.

VIK spelade stabilt i första perioden. Johan Skiölds otroliga målgivande passning, från position bakom mål, till en sopren Bergman som nöp till direkt får en att undra om inte Skiöld har ögon i nacken.

I andra perioden kom BHF ut år hårt men Marcus Dahlbom fortsätter att dominera i kassen. Dock kunde inte ens Dahlbom stoppa det konstiga studspucken då Jacob Thor klackade in trissan fram till 1-1.

Sedan tvingades Borlänge ta en del utvisningar. Fel dag. För VIK:s power play var dödligt idag för dalkarlarna:

1-2 efter ett fint direktskott av Robin Nilsson som Fredrik Johansson styrde in. Det känns som VIK inte haft så här många backar som kan skjuta på mycket länge.

1-3 kom efter att Fredrik Hetta utnyttjat ett stelfruset BHF-försvar och öppet mål missar inte Hetta.

1-4, även det i power play, var en läckerbit sedan Jimmie Jansson hittade Marcus Bergman i slottet för ett nytt direkskott i nät.

Tredje perioden spelades egentligen bara av. Bara glimtvis visade BHF energi.

SAMMANFATTNING

VIK är på god väg att bli en svårslagen maskin. På senare tid har allt börjat kugga i mer och mer. Sju raka segrar och 32-8 i mål. Frågan är hur mycket mer laget kan utvecklats efter att kemin blir allt bättre? Når potentialen ända upp till himlen, rent utav?

VIK har fått fram ett väldigt jämnt lag där tre kedjor och faktiskt alla backpar kan hota ganska rejält offensivt, samtidigt som laget släpper få mål, 1,7 mål/match. Fjärdekedjan har också en del potential, men de har ju en annan roll. För motståndarna innebär detta att det inte blir någon rast eller ro.

Om vi jämför med Borlänge som istället verkar ha en-två riktigt bra femmor, och sedan två mindre bra femmor för att uttrycka det diplomatiskt. Borlänge gick inte alls att känna igen från den frejdiga insatsen i Västerås senast. Nu var det mer serielunk.

Onekligen är Paananen och Zetterberg på rätt väg med sitt lagbygge. De var också smarta nog att låta Marcus Dahlbom få spela igenom lite tuffare tider och värmlänningen har nu kommit ut som en ny målvakt på andra sidan.

Dahlbom var på nytt strålade i kassen och ligger nu på suveräna 94,05 i räddningsprocent vilket är bäst i serien, om man bortser från Skövdes David Thorsell-Persson, som på sju matcher på något sätt hamnat på 96,32 (!), kan knappast hålla i längden.

Viktigt för Marcus Bergman att sätta två riktiga klassmål, i form av att läsa spelet och vara på rätt och ställe och ha förmågan att skjuta direkt från olika positioner. Hastigt och lustigt är nu Bergman trea i den interna målligan med sex baljor.

Det här kan bli en rolig säsong efter jul…

PUCKLIGAN:

5 Marcus Bergman

4 Marcus Dahlbom

3 Johan Skiöld

2 Kenny Källström

1 Jimmie Jansson

2 svar

  1. Freddan skriver:

    Mikael, bra skrivet som vanligt!

    Vad tror du om att justera (mörkare) tonen på typsnittet? Svårt att läsa nu.

    Fredrik