17-årige Gabriel Kangas drömdebut banade väg för ny stark laginsats för brandskattat VIK som kämpade till sig två poäng i Karlskoga efter Z:s övertidsfiness

Jimmie Jansson fick sista ordet mot Karlskoga. ARKIVFOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK vann med 3-2 efter förlängning i Karlskoga på onsdagskvällen. Detta efter en magisk debut av forwarden Gabriel Kangas och en läcker assist av Lukas Zetterberg under övertiden. 17-årige Kangas gjorde ett konstmål i sitt allra första byte på seniornivå.

Drömdebut alltså för Gabriel Kangas som helt enkelt tog pucken av Karlskogas ”pest” Mikael Eriksson bakom kassen. Kangas fintade sedan upp skicklige Tim Juel på läktaren vid 1-0 efter 2.25 med en backhand i första krysset.

Dessutom en massa bra saker i övrigt av Kangas som fixade ut rutinerade Johan Larsson i sitt andra byte och PP för VIK. Annars en mycket stark period av VIK.

2-0 kom efter fint spel av Bergman och Fredrik Johansson där Jesper Johansson var sist på pucken. VIK ledde ett tag skotten med 8-1, vilket var talande för matchbilden i första perioden.

Ombytta roller i andra då BIK var klart bättre. 1-2 inte orättvist inför sista efter oturliga studsar då Linus Karlsson visade sina fina händer efter 22.34.

VIK gick kort om folk och hade bara knappt en naturlig center och det verkade som Paananens manskap tröttnade lite. Kruse dock fortsatt vass och slutade kvällen på 93,1 %.

I tredje perioden började VIK bra då man verkade hitta energi i periodvilan. Men märkligt nog valde Paananen att inte spela den framfusiga juniorkedjan med Kangas, Åström och Hagman något alls i sista perioden och väldigt sparsamt i andra.

2-2 kom efter oturliga studsar då långsamme ovan nämnde Larsson på något sätt lyckades vara först på en märklig retur efter 47.30.

Tredje perioden var annars jämn och Lunsjö hade två heta lägen, Benker prickade stolpen efter att få ha laddat länge, Wikman brände en chans efter en fin pass av Tornberg och Åkerström missade en chans med ett stressat och för tidigt avslut. Men Karlskoga hade också ett antal heta lägen.

Under övertiden skapade VIK mest. Lukas Zetterberg stod sedan för en briljant åkning, pucktäckning och assist som gav Jimmie Jansson halvöppet mål och 3-2 efter 61.46.

Den fantastiske Jesper Johansson låg bakom målet då han som vanligt vann en sargduell och fick en mycket välförtjänt andraassist till segermålet.

SAMMANFATTNING

Undertecknad har som ni kanske läst redan sett en hel del av VIK J20, och då rapporterat om att det finns en hel del intressant talang där. Men det är alltid svårt att bedöma hur det ska gå på nästa nivå och därför var beskedet Gabriel Kangas gav i afton så glädjande.

Då jag sett J20 har Kangas varit jättebra. Men Kangas har inte alls varit ensam att glänsa där. Finns som sagt flera riktigt intressanta där i Theo Keilin, Hugo Frylén, David Göransson och Viktor Hurtig m.fl.

Om man kan behålla dessa är framtiden ljus. Hoppas VIK på något sätt kan knyta upp dessa nu över tid, innan de gör för bra reklam för sig själva.

Dock märkligt att Kangas inte fick spela mer än sju byten och 4:17 enligt Swehockey när laget bitvis föreföll tröttkört. Åström och Hagman fick spela ännu mindre.

Men troligen ser VIK-ledningen just Karlskoga som ett lag man verkligen vill ha bakom sig i tabellen för ett så bra läge som möjligt inför slutspelet. Detta så man slipper möta Timrå eller Björklöven alltför tidigt. Så man ville uppenbarligen matcha seniorerna hårt för att stoppa Karlskogas potentiella myriad av offensiva kanoner.

Kanske hade också VIK-ledningen David Göranssons smäll i just Karlskoga på näthinnan i A-laget. Ifjol fick den då 17-årige backen Göransson en allvarlig hjärnskakning som höll honom borta länge och hindrade hans utveckling.

Kangas visade med sin redan ytterst fina puckkontroll, kreativitet och vilja att han är ett mycket intressant ytteralternativ som VIK-ledningen borde försöka matcha in så mycket som möjligt. Om inte annat för att visa att man satsar på juniorer som visar framfötterna.

I övrigt var Marcus Bergman fortsatt ett utropstecken som energiforward. #25 gör verkligen en massa nytta och passar som handen i handsken med Fredrik och Jesper Johansson.

Bergman var urstark, åkte ofta sönder Karlskoga och hade hela 9-1 i noterbara prestationer, faktiskt en av de bästa insatserna av en VIK:are denna säsong i bloggens anteckningsblock. Bergman har nu 0+4 på sina fem senaste matcherna med +4, Jesper Johansson 1+3 senaste fem och Fredrik Johansson har också 0+4 senaste fem.

Även Hetta, Benker och Lunsjö var vassa i sin enhet då de gav andrum då de ofta lyfte upp spelet. Verkligen starkt av Hetta att kliva in som center och göra det så bra direkt. Marklund gjorde en ny solid insats trots sin ringrostighet och ovana position som center.

Centermässigt är verkligen Steven Iacobellis välkommen, särskilt om han kan få kemi och fart med Lukas Zetterberg. Vid 2-3-målet visade ju Zäta sin utsökta teknik och blick för spelet, men som vi ser lite för sällan. Dessutom skjuter inte Zäta så mycket alls längre, här finns sparkapital, även om Zäta leder lagets poängliga.

På backsidan var August Nilsson bäst med några viktiga brytningar särskilt i slutet. Backkollegan Simon Åkerström har dock fortsatt inte samma pondus och fart som ifjol, vi får hoppas vi kan räkna in sparkapital även där.

Fjärde raka segern och lagmaskinen VIK är verkligen på gång. Vi går en spännande vår till mötes med detta lag som är bra konstrurerat för ett slutspel, dessutom med en coach som tidigare fått sina lag att vara som bäst när det gällt som mest.

PUCKLIGAN

5 Gabriel Kangas

4 Marcus Bergman

3 Henrik Hetta

2 Sebastian Benker

1 Jesper Johansson

3 svar

 1. Musse skriver:

  Väldigt smart matchat av juniorerna från Paananen och Ivarsson, de har ju båda tränat J20 och vet vad det handlar om. I första perioden fick de förtroendet att ta en tek i egen zon med mindre än 3 min kvar, det visade mer än ord. Att vila dem i tredje och inte riskera deras karriärer av någon frustrerad 90-100 kg jagande Karlskogaspelare, det är ansvar från tränarna. Bättre att låta dem komma ur matchen som hjältar, det är smart!

  • UliH skriver:

   Word Musse!!! 👍 Skulle precis skriva samma.

  • Malte skriver:

   Håller med!
   Ännu ett bevis på de goda ledaregenskaperna som VIK hockey har!
   Härligt att det kommer positiva kommentarer från oss supporters nu.