Analys av lagdelarna inför playoff: Blir det en resa som för Södertälje, Björklöven eller rentav Örebro?

Marcus Dahlbom - bäste målvakten i Ettan? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Dags för lagdelskoll då vi står inför avgörandet. Ska VIK göra en Södertälje och vända tillbaka direkt till Allsvenskan? Eller tar det tre år som för Björklöven?

I värsta fall kan ökenvandringen kanske bli typ fem år, som för Örebro, som trots att man storsatsade år efter år i Ettan misslyckades flera gånger. Ingen har sagt att det blir lätt. Allt beror på hur spelarna klarar av att vara som bäst när det gäller och hur de olika lagdelarna nedan levererar.

MÅLVAKTER

Marcus Dahlbom har verkligen motbevisat alla skeptiker och varit fullständigt briljant efter några tveksamma matcher inledningsvis i höstas. 33 matcher, 1,72 insläppta/match och 93,8 i räddningsprocent är siffror som säger allt. Bara överglänst i räddningsprocent i AllEttan (Norra+Södra) av Borlänges Marcus Hellgren.

Frågan är om Dahlbom nu kommer orka att fortsätta stapla toppmatcher efter varandra när det verkligen gäller, då Daniel Wahlberg bara fick 1,5 match i AllEttan och troligen har stått sin sista match i år. Förvånande att man inte tog in exempelvis Enköpings succéman Simon St. Cyr för att backa upp om Dahlbom skulle behöva vila.

Överlag har målvaktssidan varit lagets starkaste del så här långt och här är troligen VIK en bit före de andra topplagen i Ettan, åtminstone om man kollar på den så avslöjande räddningsprocenten. Men en sådan räv som Joel Gistedt kommer vara otrolig för sitt Kristianstad när det väl gäller. Givetvis.

Morgan Hassel behöver höja intensiteten och leda backtrupperna tillsammans med Kenny Källström nu när det gäller. FOTO: RUNE ÅHLÉN

BACKAR

Givetvis har även backsidan en stor del i att VIK kanske har bäst defensiv av alla lag i Ettan och släpper in lite mål. Jimmie Jansson, Kenny Källström och Morgan Hassel har varit nyckelbackar i egen zon. Jansson har tagit ett kliv spelar med härlig glöd varje byte och ibland blir det nästan för mycket, men Västeråssonen som tidigare ansågs vara en ren offensivback, har polerat spelet i egen zon och +33 på 40 matcher säger allt.

Källström har varit skadedrabbad och verkar ha tappat lite av sitt fina skott i den svängen och där går VIK miste om ett viktigt offensivt vapen. Om Källström kan hitta distansskottet igen blir VIK helt enkelt ett svårare lag att försvara sig emot.

Hassel är lite av ”den snälla jätten” som inte märks så mycket, på gott och ont. Har inte visat varför han gjorde 20-25 poäng tidigare i Ettan och det tidigare omtalade skottet verkar inte finnas kvar efter en tuff handskada i Vita Hästen. Dock skulle det inte förvåna om Hassel verkligen kliver fram nu som en ledare då det verkligen gäller och blir lite tuffare och effektivare i alla moment. Tror även Källström behöver bli elakare och utnyttja storleken ännu mer nu.

Joel Werner och Robin Nilsson har blandat och givit. Men bägge verkar vara på väg mot form inför playoff. Om Nilsson når sitt max igen blir det som ett starkt nyförvärv.

Alex Lindelöf glänste tidigt med sina fantastiska händer men har haft det tuffare med finesserna i AllEttan. Dock har även Lindelöf förbättrat sitt spel utan puck. Anton Brandhammar har visat bra takter offensivt men väger fortfarande lite lätt och behöver bli starkare i egen zon och har hamnat utanför laget på sistone.

Nyförvärvet Jesper Appel har bidragit med ett offensivt allroundspel där han nästan är fjärde forward ibland. Sprider ett lugn, men det återstår att se hur mycket Appel kan producera och leverera nu när det gäller. Stor allroundpotential finns dock där hos 25-åringen, något som få backar har på denna nivå.

Totalt sett har VIK en solid backsida med en bra mix av offensiva och defensiva backar. Dock kan man ifrågasätta rörligheten och VIK-backarna måste verkligen vara mentalt närvarande, fräscha i benen och samspelta så att inte enskilda backar hamnar i 1-mot-1 och därmed blir bortvända och stekta mot snabbare lag. Det har vi sett några gånger i vinter. Vissa backar behöver ständigt påminnas om att spela enkelt när det krävs.

Marcus Bergman behöver verkligen komma tillbaka för att stoppa måltorkan. FOTO: RUNE ÅHLÉN

FORWARDS

Bara bottenlagen Lindlöven och Örnsköldsvik gjorde färre mål än VIK i AllEttan Norra och i Södra var det bara Nybro, Dalen och Valbo som gjorde färre. Kristianstad gjorde 80 mål och därmed hela 31 mål fler än VIK. Borlänge gjorde 71 mål.

Till VIK:s försvar ska sägas att forwardssidan blev hårt drabbad i AllEttan. Först försvann Petter Mattson. Sedan Oscar Pettersson, Kevin Weiskog och store målskytten Marcus Bergman. Till sist såklart Niclas Lehmann som tvingade Patrik Zetteberg att damma av 42-årige spelgeniet Conny Strömberg, som dock fått lämna två lag redan i år.

Fredrik Hetta har dock varit frisk och ett konstant hot som målskytt. Det blev 12 mål totalt och med det slutade han tvåa i AllEttan Norra. Det går inte heller att klaga på Johan Skiöld (7+8) och Fredrik Johansson (7+8) som både levererar mål och assist, även om ingen av dem är den där riktigt naturlige måltjuven.

Lucas Venuto hämtades in just som en naturlig måltjuv. Och det började riktigt bra med 3+3 första tre matcherna. Sedan bara ett mål på nio matcher (1+4 och -4) för Venuto som bara måste börja leverera igen om inte playoff ska ta slut fort.

Det största glädjeämnet är Pontus Holmberg och den unge dynamiske forwardens utveckling både i spelet och i produktionen. Efter Lehmanns skada är det centerbrist och troligen kommer nu Holmberg ”tvingas” spela center mellan Fredrik Hetta och Lucas Venuto i en mycket potent ”andrakedja”. Återstår att se hur Holmberg kommer klara det defensiva som center.

Den andra givna toppkedjan som ska bära laget är den mycket rutinerade trion med Conny Strömberg, Johan Skiöld och Fredrik Johansson. Där gäller det att Skiöld och Freddan verkligen har klubban i isen och alltid är beredda att skjuta då Conny kan hitta passningar hela tiden. Frågan är om det inte blir en playmaker för mycket här. Dock bra att Freddan får fortsätta som ytter med sin fart.

En annan som snabbt tvingats ta en stort centeransvar blir Oscar Pettersson som ganska nyligen är tillbaka efter en bruten fot. Laget har haft svårt att få bredd på målskyttet och OP blir en viktig länk i att få fart på tredjekedjan, troligen med energiska nyförvärvet Jesper Johansson och något ojämna men vindsnabba rivjärnet Anthon Eriksson på andra kanten. Att dessa tre kan börja avlasta toppkedjorna kommer vara en stor nyckel, då det inte funkat tidigare och bredden på målskyttet har saknats helt.

Jag gillade fjärdekedjan med stabile defensivcentern Jesper Cederberg mellan unga Hampus Wallin och Tobias Smids senast i Mariestad. Det känns som den mest dynamiska trion att sätta där och kanske har just dessa tre störst chans att chippa in något mål i alla fall någon enstaka gång när det skulle behövas, plus förmågan att spela 0-0 i övrigt.

Manne Mattisson och Adam Lidström har båda en del goda egenskaper, men bägge behöver kanske vässa fotarbetet en aning för att blir riktigt tongivande på denna ändå relativt höga semi-allsvenska nivå.

Totalt sett är den största frågan vilka som ska göra målen på forwardssidan, förutom Fredrik Hetta. Ett givet svar på den frågan är Marcus Bergman – OM han kommer tillbaka i full form. Lucas Venutos måltorka får en att undra och kollar man statistiken har Venuto tidigare gjort mer assist än mål, så kanske är Venuto ingen renodlad målskytt det heller. Trots allt.

Till sist är också frågan om Conny Strömberg orkar pressa ut det sista ur sin trots allt 42-åriga hockeykropp och kan driva laget mot Allsvenskan? Annars kommer avsaknaden av Niclas Lehmann bli för stor.

POWER PLAY

Bara Kalix, Lindlöven och Ö-vik hade sämre PP än VIK i AllEttan. Här måste det helt enkelt bli bättre. Annars blir det en kort säsong.

En risk med Conny kan vara att det blir för statiskt, men undviker man det kommer power play bli bra. En mer rörlig Conny blir en mardröm för motståndarna att hålla reda på. I andra PP-enheten sörjer Johan Skiöld för att medspelare även här kommer få bra skottlägen.

BOX PLAY

I denna spelform har laget varit bäst i AllEttan Norra. Kan det hålla i sig är mycket vunnet. Dock har alla topplagen i Södra en liknade starkt BP-procent runt 85 %, så möjligen raderas den fördelen nu, om nu inte bottenlagen i Södra hade uppenbart svaga power play…

TOTALT

VIK har det viktigaste i kanske Ettans bästa målvakt. Övriga lagdelar måste också hålla allsvensk klass om det ska bli något.

Backsidan måste profitera på sin allsidighet men samtidigt sminka över sina brister (där hjälper Dahlbom till bra) genom smart lagspel där ingen lämnas ensam.

Forwardssidan behöver att beprövade målskyttar är friska och levererar på de passningar de kommer få av flera fina playmakers, plus att någon eller några oväntade forwardshjältar kliver fram nu när det gäller.

6 svar

 1. VIKarn skriver:

  Nä, jag gillar inte det upplägget.
  Att det lägre kvalificerade laget börjar hemma.
  Blir en jäkla press på det andra laget som ska ha två hemma sen.
  Om det lägre kvalificerade laget vinner sin hemmamatch, behöver de ju bara vinna en match till.
  Vinner de sin match hemma kan de spela resten helt utan press.
  Nä om vi ska ha minsta chans i fortsättningen, måste Bergman komma tillbaka.

  • patrik johansson skriver:

   Pressen är ju också på det sämre laget att man MÅSTE vinna sin hemmamatch…

   • VIKarn skriver:

    Jo men de börjar ju hemma.
    Det är det jag hakar upp mig på,
    de får första matchbollen om de vinner sin hemmamatch.

 2. Miko skriver:

  En litet korrigering. Jag menade att det inte behöver till en nackdel att man inte får en hemmafördel i playoff 3 och får spela en match hemma istället för två. För man lär väl börja hemma ändå och avsluta med eventuellt två borta.

 3. Miko skriver:

  Bara att instämma gällande analysen. Riktigt bra som vanligt. Tror att Vik i en eventuell playoff tre får möta Piteå, och kan man passera dem kommer mycket av de mentala spärrarna att släppa och man kommer gå in i kvalserien med en helt annan självförtroende än vad man gjorde ifjol när man paralyserades av rädslan för att misslyckas. Att man får börja på bortaplan i playoff 3 behöver inte vara en nackdel, kanske snarare tvärtom.Vill man sluta etta eller två i kvalserien kommer man ändå behöva vinna svårare bortamatcher än den i playoff 3, så då är det lika bra att ha klarat av det innan själva kvalserien sätter igång så går man in i vetskap om att man klarar av att vinna svåra bortamatcher när det gäller som mest. Längtar verkligen till playoffen. Det känns som att seriespelat stundtals har varit en lång transportsträcka.

 4. robert jonsson skriver:

  En mycket klok och genomarbetad analys av det rådande läget inför stundade play off för VIK. Tummen upp för den!