Analys av lagdelarna med en koll i kristallkulan då kommande slutspel – oavsett utgång – kommer betyda mycket för satsningen mot 2022-2023 och framåt

Patrik Zetterberg. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Kommande slutspel – oavsett utgång – kommer betyda mycket för satsningen mot 2022-2023. Bloggen går här igenom lagdel för lagdel och försöker analysera vilka som redan är klara och vilka som behöver visa mer i slutspelet för att få fortsätta i VIK.

Gulmarkerade har kontrakt även över kommande säsong, och vi utgår i detta inlägg att inget SHL-lag plockar dessa. Listorna nedan är sorterade utifrån poängsnitt.

BACKAR

Nyckelpjäserna Jansson och Gunnarsson har glädjande nog kontrakt över kommande säsong, vilket även Östman och Jardeskog har. Tornberg (+30 nu!) och Roe (+17) har bägge växt ut till ett mycket stabilt backpar som även producerar okey framåt.

Vad jag hör trivs nog både Tornberg och Roe bra här, återstår att se om eller när sportchef Patrik Zetterberg kommer göra några moves och eventuellt presentera förlängningar med dessa två.

Jalonen och Fernholm har bägge utgående kontrakt. Om ingen av dessa står för ett magiskt slutspel lär de av olika anledningar lämna.

Om VIK ska ta ett steg till skulle det behövas en riktigt vass kreativ offensiv quarterback. Någon som liknar exempelvis drömnamn som Tim Heed, Maksim Matushkin eller Robin Press skulle göra VIK:s offensiv mer svårläst, då man inte då skulle behöva bygga så mycket på fart och kraft, och mer på precision på små ytor.

Jansson har blivit mer kreativ och är mycket skicklig offensivt, men är fortfarande kanske inte den där som lägger millimetermackor på löpande band på små ytor. Gunnarsson är inte speciellt kreativ eller precis i skyttet i sin annars breda palett av stora styrkor.

Sedan skulle det nog vara bra att få in en riktigt tuff back till, utöver Jardeskog. Som kan städa bättre framför kassen. Då skulle VIK backsida ta ett steg till på pappret.

BACKBUBBLARE FRÅN J20: Karl Persman, David Göransson, Rasmus Larsson med flera.

CENTRAR

Här är glädjande nog de båda västmanländska nyckelspelarna Frycklund och Skedung klara för nästa säsong.

Men eftersom Rauchenwald floppade och Hakkarainen varit fortsatt skadedrabbad, och därmed lite svårbedömd, har VIK inte fått den där riktigt vasse andrecentern (som med Frycklund/Östman 18/19). Detta då inte heller Karlsson eller Skedung riktigt har den jämnheten i offensiven.

Hakkarainen kan möjligen visa sig vara den där andrecentern med ett starkt slutspel. Frågan är bara hur vass finländaren kan vara på små ytor och bli mer effektiv i ett tufft slutspel.

Annars måste Zetterberg verkligen prioritera att landa ett starkt komplement till Frycklund så VIK får en center ”1A” och en ”1B”, om klubben ska ta steg.

Jesper Johansson räknas som både center och ytter i denna sammanställning, men har ju en stor svaghet som center med tekningar (33 % vunna denna säsong på 280 försök).

Frågan är hur Zäta tänker gällande kostnader kontra vad han får tillbaka för Karlsson, som är ojämn i spelet med puck.

CENTERBUBBLARE FRÅN J20: Alfred Aalto, Gustav Norén, Alexander Dahlberg, med flera.

YTTRAR

På yttersidan lär det mest bli skillnader på marginalen. Men vi ser att Zetterberg är lite för ensam närmare den magiska gränsen på 1 poäng/per match. Sporten handlar trots allt om att göra mål.

Men säkert kan Wikman, Lunsjö och From ta ett steg till. Frågan är vilken roll man vill se Bergman i framöver. En spelare i en förstakedja skulle behöva göra lite mer poäng trots allt, särskilt mer mål än tio på 45 matcher. Men Bergman gör ju så enormt med nytta på många plan.

Ska VIK nå ett steg till behöver någon mer forward kliva fram och bli mer effektiv, antingen inifrån kvarvarande spelare eller om Zäta kan hitta någon riktigt vass utifrån. Gärna någon som är skicklig på att parkera sig framför kassen och skymma målvakter, vilket VIK verkligen saknat denna säsong.

Grovarbetarna Wiberg (dock ung med uppsida), Rigelius och Johansson har härlig karaktär, men har alla utgående kontrakt. Frågan är om Zäta kanske vill ha in någon lite mer offensivt stark rollspelare här för att bredda produktionen lite?

Björklöven har ju exempelvis satsat på offensiva namn i sin fjärdeline. Men ett starkt slutspel kan även är göra susen för ovan nämnda.

Gällande Greba återstår att se om formkurvan fortsätter uppåt. Med tanke på Putin lär nog få, ens ryssar, sträva efter att lira i KHL framöver.

Det är också en intressant komponent framöver då spelarmarknaden lär bli rik då KHL i princip kommer försvinna. Det gäller ju alla lagdelar och här gäller det för Zäta att vara på tårna.

YTTERBUBBLARE FRÅN J20: Hugo Frylén.

SAMMANFATTNING

Ur bloggens perspektiv blir de största nycklarna att Zäta kan hitta rätt gällande en ny riktigt kreativ offensiv toppback och en topp-2-center (om inte Hakkarainen har ett fantastiskt slutspel). Det är klart viktigast om VIK ska ta steg.

Sedan om en tuff allroundback och en målfarlig ”front-of-net” ytter (det handlar trots allt om att göra mål i denna sport) kan hittas vore det också bra. Men räkna inte med så stora skillnader i trupperna 2021-2022 kontra 2022-2023.

Det finns mycket bra redan i detta lag att bygga vidare på.

12 Responses

 1. Vintermannen skriver:

  Såhär tänker jag om laget. Logan Roe vill jag gärna ha kvar och på ett längre kontrakt, Tornberg lika så men han är nog tyvärr förlorade för SHL. Sedan skulle jag vilja ha in Niclas Lundgren, en defensiv gigant som har Västerås som moderklubb.
  Forwards/center så önskar jag Dennis Rasmusen, Patrik Berglund och Markus Ljung vore inte så dumt att få in. Men sedan kryddar vi med hungriga juniorer mm. Skönt att få drömma iväg lite ☺️

  • Peter T skriver:

   Ljung vore ju mumma, han har dock kontrakt med LHC tom 26/27

 2. Vik-support skriver:

  Härligt med segrar och snart slutspelsdags. Intressant analys men först en fanfar för …

  …. den starka juniorhockeyn, även J18 visar framfötterna med en fjärdeplats i J18 Nationell Norra, direkt till SM-åttondelsfinalerna. J18 har lagen från FBK, Modo, Saik, Leksand, Timrå och Björklöven efter sig.!!!

  I J20-laget, bra placering i Topp 10, nämns i ett tidigare blogginlägg att Wiberg i en match har 3-0 och Kangas 0-2, vilka är assister till Wiberg, de visar tillsammans en fin spelharmoni, finner och kompletterar varandra bra. Här har VIK en yngre version av årets framgångsrika par Skedung-Wikman. Utveckla och behåll.

  Med en framgångsrik juniorhockey som ger A-lagsmöjligheter, värderas VIK i form av ett ökat juniorintresse.

  Det har skrivits mycket om en liten trupp som behöver förstärkas, håller med, här har VIK fina möjligheter att redan nu, fylla på med några av de J20-juniorer som förtjänstfullt och med bra resultat fått pröva på HA-spel. Teckna senioravtal med Blomqvist, Wiberg, Dahlgren,Göransson, Norberg. Värdera 02-orna

  ”skapa en ungdomsfemma” som med några års erfarenheter kan bli riktigt giftiga, se Wikmans utveckling i år. Truppen blir mindre känslig vid eventuella skador.

  PS, det är riktigt att som bloggen skriver att allt går ut på att göra mål och vinna matcher. Men snttet blir inte helt rättvist, när alla inte får/kan spela PP och få pluspoäng. En bruttokolumn med alla poäng och en nettokolumn exklusive PP-poäng skulle vara intressant och ger kanske en ”rättvisare” effektivietsbild.

  • Mikael Norén skriver:

   Tack för intressanta och bra inspel! Visst skulle man kunna bryta ner statistiken ytterligare, men tror nog huvudpoängerna framgår ändå. Bloggen jämför främst poängsnitt med spelare i liknande roller i VIK eller i andra lag.

   Men ska nog åter räkna ut poäng per enhet istid i 5v5 mm efter säsongen. Du har rätt i att det är ett bättre mått.

 3. Musse skriver:

  En önskan skulle ju vara att använda lite pengar till någon form av ungdomskontrakt till dem som blir överåriga från J20 och som klubben tror på. Placera dem i div 1, t ex Sura för att få erfarenhet av seniorhockey. Tar de inte steg där så lär de ju inte göra det i ett topplag i HA heller. Men då har vi koll och släpper inte kommande talanger i onödan.

 4. Marko skriver:

  Ja intressant analys och jag tror också att den Europeiska hockeymarknaden ser bra ut med utfrysningen av rubel-ligan. Däremot kan ju spelare därifrån kan ju bli aktuella med viss reservation pga ev sanktioner mot ”regimen ” därborta.

 5. Mikael skriver:

  Ok😀👍

 6. Peter T skriver:

  Hur ser det ut för Dennis Rasmussen egentligen?
  Det vore väl värt ganska mycket av den budgethöjningen att få hit honom.
  Hörde i nån hockeypod, för nån månad sen, kanske hockeypuls pod, att han tyckte VIKs satsning va bra och intressant.

 7. Mikael skriver:

  Men om vi inte ska räkna med nå stora förändringar mot detta års trupp så varför ska vi då öka spelarbudgeten med 3 miljoner? Känns ju som att den där ”shl satsningen” bara är önsketänk …