Analys inför kvalserien: Hur kan laget tänkas se ut för att kunna mäta sig med Örebro & Co.?

Är Johan Jonsson en gjuten topp-6-back i VIK? Frågorna är många och svåra om vilka som ska sitta på läktaren eller få spela. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Det är ruskigt hård konkurrens i VIK-truppen. Kanske hårdare än på 20 år. Tiderna är förbi då ett fattigt VIK ställde upp med en halvbeige juniorfemma i kvalserien och förlorade med 1-9 i Leksand.

Vi som är lite äldre (nåja) kommer också ihåg när Fredrik Öberg och Paul Andersson-Everberg tvingades spela backar och då talar vi inte direkt mångsidiga lirare som “Slangen”.

Och när man 1997 inför den (lyckade!) kvalserien värvade den 41-årige Thomas Gradin som då varit hockeypensionär sedan våren -90.

Så med lite distans är den satsning VIK nu gjort historisk! Dessutom känns det någorlunda långsiktigt då flera nyckelspelare sitter på flerårskontrakt. Det är bara att njuta som VIK-supporter! Vi är inte bortskämda så det gäller att passa på nu!

Det gäller att vi som var med på Gradins tid förmedlar budskapet av att njuta varje sekund nu till våra yngre fankollegor.

***

Om vi då ska titta närmare på denna historiska satsning:

NJ har samlat ihop tre målvakter, nio backar (med Söderkvist som back) och 16 meriterade  forwards. Lägga till unga hungriga forwards som Christopher Mastomäki & Robert Lantosi och vi förstår att konkurrensen är mördande.

Centralen gör här ett försök att reda ut bland de 28 lirare Fagervall har att förfoga över.

Backar

1:a Helmersson – Mitell Synd att splitta på detta backpar. Risken är att de blir för långsamma i en kvalserie. Då måste Fagervall vara snabb med att sära på dem. Men de har rutin och båda har tidigare varit bäst när det gäller.

2:a Söderkvist – Johan Jonsson – Söderkvist är så mycket bättre som back än som center. Johan Jonsson kompenserar för Söderkvists litenhet. Söderkvist är mycket bättre som passningsspelare och skytt på backplats av någon anledning. Söderkvist är snabbare än Frisk och tar därmed platsen.

3:e Lindh – Emmerdahl – Ett funktionellt backpar. Lindh ovärderlig i matcher då fysik behövs och VIK inte har mycket puck. Emmerdahl är något av en “unsung hero” som saknas mycket då han inte är med. Emmerdahl behöver dock lära av Lindh hur man är tuff framför kassen och 22-åringen behöver även förbättra skottet.

Bänk/läktare: Bengtsson – Frisk – Bengtsson har imponerat med sitt fina skott men har varit lite formsvag på sistone. Frisk har inte kommit upp i nivå än. Men så fort någon av ovanstående sex backar tappar står dessa två redo att kliva in som potentiella klassbackar.

Hampus Larsson får det tufft i konkurrensen just nu.

Forwards

Vilka kedjekamrater skulle Fornataro behöva för att lyfta? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

1:a: Caputi – McGrath – Williams – Känns solklart att satsa på högklassige playmakern och leftaren McGrath med rightaren Williams. Enligt uppgifter har Williams tränat lätt minst två gånger och träffat Luleås läkare och signalera är smått positiva.

2:a: Romano – Fornataro – Hyka – Det behöver bli fart på Fornataro. Har får han två kvicksilver vid sin sida som kanske funkar. Osäkert dock hur bra avslutare Hyka är (och hur är spelsinnet?), annars får Legein kliva in här.

3:e Brome – Lindhagen – McArdle – Måste säga att jag är oerhört svag för Bromé, en spelare som verkligen har allt, utom storlek. Lindhagen fick aldrig någon kemi med Legein. McArdles fysik balanserar upp kedjan.

4:e F.Johansson – Marklund – Jonsson – Tidernas bästa fjärdekedja? Freddan gjorde stor succé som ytter med en 33-poängssäsong för några år sedan. Marklund är en krigare med vissa skills och förbättrad som tekare, annars kan Freddan ta teken. Jonssons fysik kommer behövas.

Joker: Mårtensson – skicka in honom lite då och då för att röra om.

Bänk eller “pressboxed”: Bergquist, Frycklund och Legein. Dessa blir offer för konkurrensen just nu.

Bergquist har förbättrat sig på sistone och besitter mycket fint spelsinne och teknik. Men det räcker ändå inte.

Frycklund står på tillväxt och behöver förbättra sina första skärs acceleration, men sedan kommer nog Frycklund vara en viktig spelare kommande 10 år i VIK.

Legein är fortsatt svårbedömd. Det man kan säga är att Legein är en bra skytt, som han dock visar för sällan. Har gjort några få fina mål av hög klass. Ingen playmaker som Centralens scout sa för länge sedan här på siten och har storleken emot sig. Ett tufft beslut, men Legein står redo att hoppa in och visa oss fel.

***

Puh, det där var inte lätt. Hur tycker Du att Fagervall ska sätta ihop laget och vilka han ska sätta på läktaren?

***

Rösta här till höger om vilken utespelare du tror blir viktigast i kvalet!

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://25.media.tumblr.com/73cb72a61b0af22aa72c1092d96a1ddf/tumblr_n1xo3wX4iI1rz48fvo1_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

17 Kommentarer

 1. Lillgurkan

  Som sagt, vissa VIKare snackar alltid upp de nya spelare som om de vore något helt otroligt. Det jag har sett av Jonsson hittills imponerar inte. Inte alls.

  Samme Jonsson var ju svartmålad av VIK efter hjärnskakningsförfalskningen. Det verkar ju vara glömt nu. Nu är han vår messias…

 2. Mikael Norén

  Lillgurkan, korrekt att om man blivit gammal och tappat stilen från tidigare ska man ju inte leva på gamla meriter. Men är 28-årige Jonsson lika jäkla bra som han var som 24-åring i den kvalserien är han värd att starta. Annars någon annan. Sedan var det våren 2011 den kvalserien var, inte direkt på Hedenhös tid. Hur vet du att Jonsson är ren bredd? Han kanske är en spetsback defensivt, dessutom ska ha han ett mkt bra skott och vara en bra passningsspelare enligt folk i Södertälje. Dessutom ett kaptensämne.

 3. Lillgurkan

  Gammal statistik går inte riktigt att applicera. Bacon har spelat i landslaget för 10 år sedan. Johan Jonsson har varit duglig i ett mediokert Södertälje. Våra backar har visat att de som besättning sett är topp-2 i Hockeyallsvenskan. McGrath är ju invärvad som ren spets, Jonsson som bredd. Dessutom är McGrath väl medveten om hur VIK spelar.
  Men det här är ju det vanliga syndromet hos många VIKare. Kommer en ny spelare in så är han automatiskt bättre än alla existerande VIK-spelare, till motsatsen bevisats.

 4. Mikael Norén

  Lillgurkan, vad jag sett så var Jonsson riktigt bra då Växjö gick upp då han hade sex assist på 10 matcher. Han spelade i förstafemman då i Växjö i par med Björn Karlsson, nu i MIF. Högstakapaciteten är nog hög. Vi kan nog inte vara för nostalgiska och låta spelare lira bara för att de gjort detta tidigare. Då skulle ju McGrath få börja i fjärde/bänken. Men kraven på Jonsson är stora såklart.

 5. Lillgurkan

  Jag förstår inte varför Johan Jonsson ska gå rakt in för. Han känner inte till spelsystemet fullt ut, har aldrig spelat med spelarna tidigare.. och nu ska han gå rakt in i kvalseriespelet, där det är KRITISKT att allt funkar från start. Ett sånt beslut skickar dessutom konstiga signaler till de backar som har slitit arslet av sig för att ta oss till Kvalserien, men som nu åsidosätts.

 6. Henrik

  Menade såklart
  1.Örebro
  2.Djurgården
  3.Malmö
  4.Västerås
  5.AIK
  6.Play-off lag 😛

 7. Henrik

  Bra skrivet som vanligt! Jag hatar att vara så naiv men jag tippar kvalserien såhär om inte JW kommer tillbaka:

  1.Örebro
  2.Djurgården
  3.Malmö
  4.Västerås
  5.AIK
  6.Kvalserielag

 8. Jonas

  Riktig fin sida grabbar..

  Keep Up the good work!!

  Snart börjar resan emot SHL!!

 9. Marcus

  Stiger Helmer(sson) borde stiga åt sidan. Trimma Bengtsson o sätt i ihop med Mitell så skulle de vara ett giftigt par.

  Ner med McArdle till fjärde,( ut med Freddan som för tillfället inte gör varken mycket rätt eller väsen av sig). Och sen in med Legein i tredje..

 10. marton

  Bra skrivet, Mårten måste dock matchas mer, han lyckas få fast puckarna o zon vilket är nummer ett, vilket har varit svårt för Romano, fornataro och brome, sen ska tristan in på kassen. Men tror Mårten även har spelsinne som krävs, ge han en tydlig roll.

  BegqvisIs kommer saknas o boxen med Johansson. McArdle gör det bra men tenderar att gå bort sig med några decimeter.jämfört med t ex bergkristall och söderqvist. Det tror jag kommer straffa sig mot.bättre motstånd, lite spelsinne där tror jag.
  Dock har lindhagen gjort det bra!

 11. Marko

  Solklart att Bromé ska in i den omgivningen! Jag förstår er rädsla för att ni tycker att han kanske är liten men vem ska fånga han då när han med sitt sjuk aviga sargspel sätter fart? De motståndare han redan mött på har han redan vänt ut-och-in på ett flertal gånger. Ingen av vare sig AIK:s eller Kexens backar skrämmer mig mycket. McArdles fysik, Lindhagens händer och Bromés speed? Helt klart ämnen för en tredje kedja. Skulle det misslyckas med Bromé så finns Legein att tillgå. Mårtensson och Freddan kan dela sin plats så Viktor kan gå ut och kötta lite när det blir tillknäppt och tempofattigt.

 12. Robbieblind

  Håller med om att Legein är svårbedömd och att Bromé uppoffrande spel är kul att se, men på den här nivån tror jag ändå Legein har större förutsättningar att producera. Byter rakt av, sen är jag nöjd.

 13. Speed

  Känns väl genomtänkt denna. Tror inte att Brome håller i en kvalserie, väger alldeles för lätt tyvärr och blir lätt undanplockad. Men i en omgivning som du beskrev med Lindhagen och McArdle kanske ändå 🙂

  Gillar verkligen att det vilas icke formstarka spelare. Mårtensson lite underskattad och är också en framspelare när han inte är skadad eller avstängd.

 14. Mikael Norén

  patrik, inget lätt beslut. Men garanterat bara därför kommer Legein ur sin lilla dvala och gör åtta mål i kvalserien 🙂 Vill så gärna att Bromé ska få spela i off. omgivning.
  SteffNo, tack, 🙂

 15. patrik

  Tror stenhårt på Legein. I mitt tycke in i 2a femman med
  Fornataro(som måste hitta fjolårsformen) och McArdel

Tweets

Johan Holm - AvatarJohan68HolmJohan Holm

@VIKFanCentral Känns bra att VIK gjorde rätt för sig mot Borlänge i samband med värvningen av Östman jr. Det är kla… https://t.co/rDJzGY6QOf

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@Jonisxx Ja. Det är alltid en relevant fråga då man tittar på svårbedömda ECHL.

SvaraRetweetFavorit
Jonny Ishak - AvatarJonisxxJonny Ishak

@VIKFanCentral Att han möter hockeyettan försvar

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto