Analys inför transfer deadline: Zetterberg kan med några värvningar avsevärt förbättra detta redan starka lags chanser då ekvationen just nu bygger på lite för många osäkerheter

Patrik Zetterberg - hinner sportchefen med ytterligare en tung värvning? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Det slog mig några saker under 6-3-segern hemma mot skickliga och bitvis fysiska Kristianstad. Detta då VIK fortsatte glänsa med en fin högstanivå, men det finns även utrymme till förbättringar.

Med bara fyra veckor kvar till transfer deadline den 15:e februari borde planen vara klar för Patrik Zetterberg:

Att med alla till buds stående medel försöka förstärka laget med en fysiskt stark topp-9-forward samt en lika fysiskt stark och beprövad topp-4-back. Plus gärna addera en beprövad backupmålvakt.

VIK har – med alla forwards friska – tre offensivt väldigt starka kedjor:

 • Zetterberg – Frycklund – Bergman
 • From – Skedung – Wikman
 • Svensson – Hakkarainen – Lunsjö
 • Kangas/Rigelius – Karlsson – Johansson/Wiberg

Men det finns just ”bara” nio riktigt beprövade topp-9-forwards. Det är ju inte alls dåligt om man är nöjd med att ligga femma. Men detta är en SHL-satsning. (Troligen kan Filip Karlsson räknas som en tredjecenter, men helst inte i denna satsning).

Går bara en av dessa fina topp-9-forwards sönder igen bygger ekvationen på att någon av Kangas, Rigelius, Johansson eller Wiberg ska ”överprestera” i en stor roll i en uttalad SHL-satsning. Det är inte rättvist mot någon.

Dessutom är denna forwardssida ganska finessorienterad och fortsatt görs många mål i fart på spelvändningar, oerhört vackra sådana, men frågan är om det inte skulle behöva göras flera Trevor Cheek-mål, särskilt i slutspelet?

Visst blir det obekvämt att någon kanske får sitta på läktaren och att någon beprövad får lira fjärdeline (men se hur snyggt den tungt SHL-meriterade Filip Karlsson sköter det). Allt kan inte vara bekvämt i en SHL-satsning. Och Patrik Zetterberg har ju inte visat sig vara rädd för tuffa beslut tidigare.

Pengarna att värva lär också finnas, men utbudet ska ju vara extremt magert. Men någon gång kommande fyra veckor måste väl Zätas sedelbuntar locka några att kliva på SHL-tåget med VIK?

***

Lite samma kan sägas om backsidan. Troliga backpar med frisk Jansson:

 • Gunnarsson – Östman
 • (Jansson) – Jardeskog/Jalonen
 • Tornberg – Roe

Framgångarna hittills har byggt mycket på att Östman, Tornberg och Roe har varit klart bättre än nog de flesta förväntade sig på förhand. Frågan är dock hur denna trio ”orkar” över tid och i ett uppskruvat tempo med mördande intensitet i ett slutspel?

Det är också inte helt givet att Jalonen och Jardeskog kan räknas som toppbackar som det ska ösas istid på i en SHL-satsning, men de kan, liksom ovan nämnda trio, möjligen visa sig klara det om allt stämmer. Men det är långt ifrån garanterat då det inte är dåliga lag VIK ska slå ut.

Faktum är att VIK egentligen bara har två riktigt över tid tidigare säsonger beprövade topp-4-backar i Gunnarsson och den nu långtidsskadade Jansson. Övriga backar har inte haft stora roller i uttalade SHL-satsningar förut.

Dessutom är de flesta av backarna inte överdrivet aggressiva, då det exempelvis mot Kristianstad främst var Gunnarsson och Jardeskog som stod upp klart mest fysiskt. Även Tornberg gör det, men kan nog utnyttja storleken än mer.

Det gäller i än större utsträckning den ”snälle jätten” Roe. Östman har ju den mentala tuffheten, men lite storleken emot sig.

Det kommer, som alltid, behövas allt mer fysik och tuffhet i ett tight slutspel då inga ytor bjuds och domarna brukar tillåta mer. Jardeskog behöver fortsätta spela enkelt, som mot KIK, då hans fysik kommer bli så viktig i slutspelet.

***

Detta kan faktiskt även sägas om målvaktssidan där allt hänger på Johan Gustafsson nu. Om JG skulle gå sönder finns inte mycket kräm kvar i SHL-satsningen. Andra lag har mer balanserade målvaktspar.

Här behöver troligen Zäta också agera så att JG kan få vila vid behov och att man vet att man har en målvakt som kan kliva in och göra jobbet om JG skulle missa några matcher.

***

Så receptet för att avsevärt förbättra VIK:s redan goda chanser att nå långt i vår är att värva en tuff topp-9-forward, en fysiskt stark defensiv topp-4-back samt en beprövad backup.

Zäta har fyra veckor på sig precis från idag.

12 svar

 1. PatrikH skriver:

  Känns egentligen onödigt att skriva detta inlägg då så många tidigare sagt samma sak. Vi behöver få in en stark back och andremålvakt och låta Ryttar spela i div.1 för att komma igång. Sedan skadar det inte att få in en bra forward för att klara av ett intensivt slutspel som jag räknar med att VIK når.

 2. Bozo skriver:

  Kommer bli sjukt tätt mellan matcher nu med alla inställda. Men VIK ska vara tacksamma att de kunnat träna bra, sånt minskar skaderisken. Andra lag har stängt sin verksamhet.

 3. Bozo skriver:

  From kommer ju tappas under OS då inga NHL-spelare är med vilka är 5 forwards för Danmarks del. Perfekt att plocka in någon till dess för att ersätta,

 4. Stefan skriver:

  Kika på div1-backar? Finns många i närheten. Bara kika i toppen i allettan och totalt sett. https://www.eliteprospects.com/league/hockeyettan/stats/2021-2022?position=d

 5. Olli skriver:

  Vi skulle behöva en riktig tuffing som kan skrämma skiten ur motståndar lagen och som inte drar sig för en rejäl fight. Tyvärr har vi ingen sådan och har inte heller haft sedan Mårtensson.

 6. Bozo skriver:

  Ryttar väldigt mycket sjuk. Inget bra tecken, tror han får svårt att komma upp i 100% denna säsong och inte rättvist att ha förväntningar på honom.

  • Peter skriver:

   Skulle Ian Blomquist kunna hoppa in i fall JG blir skadad?

   • Bozo skriver:

    Men det skulle behövas en båsöppnare medan Ryttar får återstarta säsongen på annat håll, möjligtvis som utlån. Sura har ju två målvakter i form. Någon av dom borde oxå kunna få en chans.

 7. Mikael skriver:

  Klockrent skrivet! Håller med fullt ut.

 8. Mattias skriver:

  Kan inte Ryttar stå t ex sura,Köping enköping el Linden för matchträning.

  • Bozo skriver:

   Ja något behöver göras för att han ska få en återstart.

  • Mathias skriver:

   Jag tror helt ärligt inte att Sura skulle vara intresserade. De har två målvakter som stått ungefärligt lika mycket, och som ligger på 92, respektive 92.5% sett över hela säsongen, samt ungefär samma siffror om man bara tittar allettan.