Analys: Troligen inga nyförvärv enligt NJ och de tuffa frågorna som följer det beskedet

Mellan raderna kunde vi av det NJ sa på VIK.se senast dra slutsatsen att man inte har råd med någon riktig forwardskanon. Man har nog en slant men den räcker bara till någon halvchansning.

Det leder till några skarpa och tuffa frågor som måste få positiva svar för att VIK ska nå SHL. Om vi börjar med att titta på hur laget troligen kommer se ut när Frycklund och Williams är tillbaka:

Steen – Johansson – UrbasVisat mycket bra kemi, men kanske inte våldsamt mycket produktion trots allt på slutet.

Davidsson – Johner – AnderssonVälkomponerad, Johner och Davidsson har bra kemi. Anderssons fart viktig.

Williams – Frycklund – MontpetitBrock måste börja producera mer. Frycklund och Williams har lirat förr med viss framgång.

Bromé – Gråhns – Berg/Svedlund/SöderkvistMördande konkurrens av grovarbetare här. Bra bredd här! Gråhns också tänkbar som topp-9-forward.

***

De tuffa frågorna:

* Steen har trots allt bara gjort 3 poäng på 8 matcher och såg vilsen ut tillsammans med Johansson utan Urbas i Norrköping. Har den tidigare långtidsskadade Steen orken (klen sommarträning?) och modet (lite rädd om knäet?) att ta striden framför kassen varje kväll där poängen kommer göras?

* Urbas har trots allt tidigare under karriären inte varit någon stor poängmaskin. De senaste två åren i Tyskland/Österrike har det ”bara” blivit 11+11 för 22 poäng på 48 matcher. Kommer Urbas fina poängsnitt orka hålla i sig i VIK och är Urbas verkligen en naturlig målskytt?

* Fredrik Johansson har gjort det fantastiskt hittills som topp-6-forward. Få hade nog trott det innan säsongen. Men kommer Freddan orka producera nu som en topp-6-forward när det blir tuffare? Playoffproduktionen har tidigare varit klen med bara 2+7 på 25 kvalmatcher genom åren i VIK. Har 2+7 de senaste 14 matcherna som toppcenter, bör hålla i och kanske vässa det snittet framöver till och med.

* Jeremy Williams har under sin karriär tappat mycket produktion i kval/playoff. Nu om man möter ex. Malmö i en serie kommer Jeremy ha David Liffitions handske i ansiktet hela tiden. Kan Williams producera i tighta kval och hinner snipern komma i tillräckligt form efter skadan?

* Unga och halvgröna Andersson, Frycklund, Davidsson och Montpetit kommer bli viktiga och mer eller mindre givna topp-9-forwards eller högre. De har alla många intressanta attribut men är också oprövade som mer eller mindre nyckelspelare på denna höga SHL-kvalnivå. Kommer de klara av leverera och kanske till och med växa under hård press fortsatt?

***

Skönt är att det finns rutinerade pjäser som Johner, Söderkvist och Gråhns som känns som säkra kort i sina roller. Gråhns var enligt många bra då Örebro gick upp. Bromé och Berg gör VIK:s fjärdekedja till en av de bästa på mycket länge.

Backsidan känns också stabil. Helmersson tog upp Skellefteå till SHL, Jonsson tog upp Växjö och Angell & Jacobsson har fin rutin och form.

***

Det hade känts skönt med ett tung forwardsvärvning. Men nu får vi istället hoppas att ovanstående frågetecken på forwardssidan rätas ut till utropstecken. Då får spelarna i denna upplaga av VIK en evig plats i den gulsvarta hjältedalen.