Analys: Två kapitel avklarade och frågetecken behöver rätas ut för ännu ett trevligt gulsvart segment – Dahlbom & Ersson bidrog starkt till sviten

Marcus Dahlbom bidrog starkt med fyra kanonmatcher under VIK:s långa segersvit. Kan bara Dahlbom höja sin lägstanivå så... FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Vi kan dela in säsongen i olika kapitel. Första kapitlet började illa med premiärsmällen i Karlskrona.

Sedan hämtade sig laget på ett bra sätt och tog 22 poäng på de 16 första matcherna. VIK förlorade dock sista matchen innan uppehållet borta mot Pantern, och man låg runt 8-9:e plats. Känslan då var inte superbra kanske.

Sedan efter det där uppehållet började nästa kapitel skrivas. Detta inleddes med en 4-2-seger i Västervik. VIK spelade i långa stycken bländande ishockey och tog 32 poäng på nästkommande 12 matcher med en målskillnad på 46-23.

Under denna period har VIK åtnjutit otroligt bra målvaktsspel av främst Ersson, men Dahlbom var 94-procentig mot Almtuna & Västervik, 93-procentig mot Modo och 92-procentig mot Leksand och bidrog således starkt till sviten. Dahlbom var även med i 5-4-förlusten i Umeå.

Laget tappade alltså bara fyra poäng under dessa 12 matcher. Detta mycket tack vare att spelet i 5-mot-5 gick från absoluta botten i serien till en säker fjärdeplats idag, med hugg uppåt mot AIK, Oskarshamn och Karlskoga. Detta med bibehållet starkt PP som ligger kvar på 30 %.

Det sorglösa kapitlet tog sen alltså slut på ett brutalt sätt då VIK förlorade med hela 1-6 mot bottenlaget Västervik i ABB Arena i fredags.

Det hände lite mellan och mot Västervik och Västervik.

***

Med 23 matcher kvar är frågan hur vi kommer summera det sista grundseriekapitlet (kapitlen) längre fram.

Några nycklar som måste funka är att Dahlbom hittar sin högstanivå betydligt oftare, eller om Jesper Myrenberg redan nu är redo att kliva in. Vi ska dock tänka på att det är svårt att gå direkt från J20 till HA.

Sedan är såklart den största nyckeln av de alla att Ersson orkar fullfölja säsongen på sitt max, trots Brynäsryktena och slitaget både mentalt och fysiskt från en tuff JVM-turnering.

Minns att Ersson inte direkt imponerande jättemycket i början då han släppte en del returer i träningsmatcherna. Ska VIK sätta in Myrenberg redan nu ska man nästan ”veta” att han är snuskigt bra och risken för motgång är minimal, annars sitter man där igen med en kanske sänkt Dahlbom.

Och självförtroende är nästan lika viktigt som mat för hockeyspelare.

***

Utöver detta måste detta lag kunna visa att man kan hantera att tappa nyckelspelare och spela bra ändå. Första testet utan Östman & Ersson gick som bekant käpprätt…

***

VIK har haft stor tur, eller vad det är, med väldigt få skador. Men de kommer med stor sannolikhet. Vi minns ifjol när det inte var några skador på hösten med sedan kom nästan allt runt jul…

***

Sedan måste laget mentalt kunna hantera att man just nu ligger trea i serien. Nog blir det så att många kanske vill slå VIK lite extra nu och bevakningen på Östman & Co. har skärpts.

Samtidigt kan det vara knepigt mentalt för spelare då det gått så bra. Risken att klubbar i SHL börjar kontakta spelare är överhängande. Det kan det också vara svårt kanske att behålla den där extrema hungern då man överträffat alla förväntningar redan.

Men vore det inte tjänstefel om ett lag som ligger trea i HA efter 29 omgångar inte åtminstone drömmer om SHL och heta kvalmatcher? Något som vissa bra hockeyarbetare aldrig ens från uppleva.

***

En annan aspekt är att VIK har 13 av de 23 återstående matcherna på bortaplan. På bortaplan har VIK inte varit direkt lysande och ligger delad sexa/sjua i bortatabellen gällande poängsnitt.

Samtidigt har VIK vunnit fyra av de fem senaste matcherna på bortaplan under det sorglösa kapitlet.

***

Nästa kapitel börjar skrivas på torsdag borta mot Almtuna. Alltid lika spännande och ovisst vad som kommer hända i VIK-land. Vad tror Du? Kommentera gärna nedan!

2 svar

  1. Bozo skriver:

    Östman är motorn i VIK. Så länge han är frisk och hel är jag inte oroad. Dock blir topp två oerhört svårt. Behöver inte vara fel att blanda och ge och rikta in sig på topp 6. För att sedan växla upp med streaks igen när playoff och kval börjar. Inte bara i VIKs spelare det dras, AIK lär som vanligt tappa mer och mer must, när deras mest talangfulla spelare redan har kontrakt med SHL-klubbar. Verkar vara svårt för Stockholmsklubbar på denna nivå att behålla en enda bra spelare, verkar vara tufft hockeyklimat i huvudstaden. Likaså kan IKO drabbas av att spelare redan sitter med nya kontrakt hos SHL-lag. Leksand blir väl livsfarliga på slutet om de klarar topp 8 för ingen lär vara intresserade av deras spelare.

    Men ska vi sikta på mer än playoff behöver laget förstärkas med någon lojal pjäs till. Skulle vara härligt om Zäta fick kontakt med något stort och passande och sedan bara nämnde vilka pengar som behövs. Tror dessa pengar skulle ramla in ganska enkelt. Lös Berglund från Buffalo exvis =)

  2. Gurkan 63 skriver:

    Min åsikt är att vik är ett topplag denna säsong . Det är inte bara en massa tur att vik ligger till 3 . Vist vik har klarat sig från massa skador och att laget har 4 jämna femmor. Som bloggen tidigare så har dom i snitt 14-15 minuters speltid forwards och så går man runt på 4 femmor och det tror jag är ett klokt val. Det som oroar mig är målvaktsfrågan tror att för det hära matcherna Ersson är borta så måste Dahlbom höja sig rejält . Nivån Dahlbom hadde i matchen hemma mot Leksand den nivån måste han upp till. Dahlbom måste visa att när chansen kommer så måste han ta den.