Än större frågetecken på målvaktssidan och lagkollaps hemma mot smart Västervik

Paananen har lite att fundera på, men av uttalanden att döma är VIK rätt på det då självinsikten verkar finnas där. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK åkte hastigt och mindre lustigt på en riktig brakförlust hemma mot bottenlaget Västervik på lördagseftermiddagen. Gästerna vann med 1-6 trots att de bara sköt 23 skott på mål.

Förstecentern Kalle Östman insjuknade under matchdagen. Gustav Lindberg klev därmed in i PP och Isak Skedung blev förstecenter idag på Östmans plats.

Det blev en olycklig start för Dahlbom som gjorde sin första start på 18 dagar sedan Samuel Ersson lämnat för JVM. Västervik fick 0-2 tidigt efter två skott utifrån som såg långt ifrån otagbara ut från läktarplats.

Defensivbacken Erik Gustafsson tilläts göra två mål (!) inom en minut, efter tidigare ha gjort ett (1) mål på runt 150 matcher i HA/kval…

VIK började sömnigt men kom lite bättre mot slutet i första. Dock svårt mot ett desperat lag som fick två enkla mål att gå på och bygga självförtroende.

Redan efter 19 sekunder i andra perioden kom 0-3 då Emil Alba (tidigare bara tio assist på 107 matcher) gjorde sin tredje assist med en fin passning till Jens Holmström då VIK gick bort sig. Inte många bra VIK-byten i andra, även om man försökte delvis i mitten på perioden.

Inget bättre i tredje och 0-4 sedan Kenny Källström tryckte in en motståndare på en ganska passiv Dahlbom och öppet mål. Dahlbom byttes ut efter det och en onödig puck-out. 18-årige stortalangen Jesper Myrenberg fick göra debut.

VIK gick dock bort sig direkt och 0-5 efter en 2-mot-1:a för gästerna, otagbart och en mardrömsdebut då Myrenberg fick släppa sitt första skott.

Anthon Eriksson fortsatte att vara effektiv och skyfflade in 1-5, men 1-6 sedan VIK åter gick bort sig och friläge igen mot stackars Myrenberg.

SAMMANFATTNING

Västervik gjorde en smart bortamatch och imponerade efter att de fick en bra start målmässigt. Gästerna gjorde det bra och låg konstant i skottlinjen. VIK fick inget att stämma. Det var en sådan där dag utan energi och då pucken konstant studsade fel.

Frågetecknen kring målvaktsfrågan under Erssons frånvaro blev större. Dahlbom som behövde visa att hans totala räddningsprocent var på väg upp över hygiengränsen på 90 % fick sig istället en knäck åt fel håll.

Att per omgående släppa in två skott utifrån från en defensivback som Erik Gustafsson inom loppet av en minut var inte vad VIK och Dahlbom behövde nu när Ersson är borta och Dahlbom haft en ojämn säsong hittills.

Den stora frågan är hur gruppen och Dahlbom tar det här. Efter den svaga starten av Dahlbom verkade laget tappa koncepten och energin totalt, men 0-3 och 0-4 var ju svårt att lasta Dahlbom för.

Almtuna väntar borta på torsdag och det blir högintressant hur man gör med målvaktsvalet då. Kruxet var ju att Myrenberg släppte två av fem skott och fick inte chans att briljera i sin debut. Hade han gjort det hade valet mot Almtuna varit lättare.

Visst är detta bara en match men Dahlboms räddningsprocent är 89,2 över tid nu och i botten i målvaktsligan. Frågan är om VIK-ledningen anser att Dahlbom har kapacitet och motivation och växa på lite längre sikt, eller om man väljer att vända blad lite och ge Myrenberg en rejäl chans nu?

Annars stämde ingenting för VIK och såklart bidrog ett desperat och smart Västervik till det. Man saknade helt energi att trycka ut Västervik i egen zon och gästerna var starkare i 60 minuter.

Isak Skedung tog inte direkt chansen då Kalle Östman saknades. Lite känns det också så att bakom Frycklund (hade dock just idag en tung match) och Östman är det ett ganska brant hopp ner till övriga centrar. Johan Skinnars är kanske ingen naturlig center (bara 45 % vunna tek) och var -3. Cederberg bänkades i tredje.

Om man ska hålla sig kvar i toppen måste nog centerarbetet förutom topp-2 komma igång mer på något sätt och blir mer dynamiskt, särskilt eftersom det kanske inte är troligt att man kan luta sig mot ett 94-procentigt målvaktsspel över precis hela säsongen.

På backsidan var Kenny Källström -3 och nog skulle det vara mer spännande att se exempelvis Carl Ehrnberg få en chans?

En match är ingenting och svackor kommer under en säsong. Men blir det lika dåligt mot Almtuna som bitvis mot Björklöven och idag gäller det att se Leksands fall som ett varnade exempel. Man kan inte slå sig till ro och vara nöjd i den här serien, då kan det gå fort.

PUCKLIGAN

5. Anthon Eriksson – Målskytt igen och spelade fysiskt.

4. Jesper Johansson – En av få som tog fart i mittzon.

3. William Wikman – Assist och +1.

2. Sebastian Benker – Försökte och åkte mycket skridskor som vanligt.

1 Alex Lindelöf – Spelade 0-0 och hade några bra saker offensivt.

10 svar

 1. Bozo skriver:

  Är en frisk Östman så viktig för att laget ska vara påkopplat? Man såg att han inte var 100% mot Löven heller, med sjukdom i kroppen. Fler i laget med virus i kroppen?

 2. Bozo skriver:

  Kommer Berglund hem redan 2021 eller 2022. Verkar göra sig omöjlig i Buffalo, är väl kroppen som inte orkar fullt ut. Gäller att vara ett topplag då för att locka.

 3. Open Ice skriver:

  Lägg av att kritisera Dahlbom! Laget längtar efter juluppehåll nu. Det syntes redan mot Pantern till viss del. (även mot löven). Vem fan va det som grejade HA platsen i våras? Jo Freddan och Dahlbom i mångt och mycket. Fortfarande top 8 som gäller!!!

 4. Jan Malmberg skriver:

  Paananen vet som dom flesta var ett fel är ( att köra Dahlbom)
  Men vill hålla humöret uppe på grabbarna OKEJ men ?????

 5. Jan Malmberg skriver:

  7-7 i skott hade inte Dahlbom varit tveksam hade kanske VIK fått energi. Inte kul att ligga under med 2-0 när målvakten är tveksam (i period 1) Gör inte som Leksand forsätta som inget hänt!
  ………………
  .

  Tur att MÅLVAKTEN kommer tillbaka! Förhoppningsvis mot Leksand hemma !

 6. Gns skriver:

  Dem var inte påkopplade, vi såg det redan hemma mot löven..

 7. Gurkan 63 skriver:

  Desto mera man vinner desto närmare än förlust . Vik har rent ut dåliga ikväll mycket dåliga. Bara ta nya tag och glömma kvällen. Det som gör mig mest oroliga det är Dahlbom . Jag alltid tagit Dahlbom i försvar och alla har gått att ha en dålig dag. Men Dahlboms ojämnhet är oroväckand det gör mig orolig. Dahlbom själv måste vissa och ta chansen när han får den.

 8. Tim skriver:

  Det påverkar ju laget en hel del att ha en lite osäker pjäs längst bak..

 9. Emme skriver:

  Svårt att spela bra i målet när resten av laget inte hjälper till. Tråkigt för Dahlbom som hade behövt fått lite mer självförtroende efter allt negativt som framförallt fans har skrivit om honom.

  Vi ligger ändå 3:a i serien och det är över förväntan så mina ska inte såga alla med fotknölarna direkt, men lägsta nivån måste upp på samtliga spelare.

  Full fart framåt mot nästa match!

 10. robert jonsson skriver:

  Ett riktigt bottennapp o tråkigt för Dahlbom som efter en längre tid som båsöppnare släppte två myror inledningsvis. Dock ett pressat läge för Dahlbom.
  Sedan blev resten av matchen präglad av raggarhockey vilket definitivt gynnade Västervik. VIK måste lira med betydligt mer linjer i spelet.
  Sedan kan man å andra sidan inte vinna hur länge som helst utan att förlora. Bara o ladda om!