Ännu klarare besked från vissa efter ickeinsats borta mot starkt Almtuna där magisk Samuel Ersson räddade VIK från storförlust

Samuel Ersson lämnades av laget ikväll men det var ganska nära poäng ändå, tack vare Samuel. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Egentligen var det intet nytt under solen i Uppsala på fredagskvällen. Alla VIK:s tidigare kända svagheter, även om få, blottades av ett desperat och skickligt Almtuna som bara vann med 3-2. Gränbyspöket lever i högsta grad vidare även under Thomas Paananen och VIK fick sin sjätte raka förlust i den ladan.

Ersson fick börja med en frilägesparad då Lucas Sandström snyggt friställde Rollin-Carlsson i nästan första bytet. Det skulle visa sig sätta tonen för matchen.

VIK började dock hyfsat och AIS fick inte pucken ur zon inledningsvis. Bland annat fick Jesper J en bra chans efter fin pass av Jesper C. Fryck fixade sedan ett PP. Skinnars, på Östmans plats, och Zäta jobbade bra ett byte och Bergman fixade nytt PP.

Loja felpassningar två gånger om av  Frycklund i PP och bra räddning Ersson. VIK fick alltså tre raka PP i första, men man förlorade nästan alla tek, och fick alltid börja om i egen zon.

VIK började alltså ok i första men blev ruskigt bekväma efter tre raka PP. Man var icke ödmjuka och förlorade alla viktiga tekningar och närkamper. Som brev på posten gav Jimmie J. AIS ett gratis PP och 1-0, ruskigt odisciplinerat av den ibland något opolerade VIK-backen.

Nästan så man trodde VIK ville hjälpa AIS att få bort Pantern, och det kan man ju lätt förstå faktiskt, med glimten.

Frycklund sa detta i Cmore inför andra perioden:

”Vi fick en ganska rejäl hårtork efter första perioden”

I andra var dock inte VIK bättre men Johans Skinnars vann i alla fall plötsligt en tek, Bergman skymde förtjänstfullt och Jimmie Janssons välplacerade skott satt och 1-1. Enkla fundamentala saker räcker ofta i ishockeyn.

Wikman brände ett friläge i BP. Det kändes som W.W. blev stressad i avslutet trots att han var sopren och måste fortsätta lära sig att kunna växla ner lite i tempo ibland och lita mer på sin skicklighet och fart.

Istället kom 2-1 i PP AIS. Rättvist 2-1 AIS efter 40 min. Signifikativt var att Skedung brände en jättechans, det behövs mer offensiv kraft där särskilt då Östman saknas.

VIK hade efter 40 min bara vunnit 17 av 41 tek och började varje PP utan puck. Wikman slet dock och Lindberg slog en smart öppnande pass och den kedjan var kanske bäst denna kväll.

Frycklund fixade via individuell prestation 2-2 där Zäta till slut petade in pucken som typisk måltjuv a´la Loppan Hellkvist, som gjorde många sådana. Orättvist sett till matchbilden.

Kenny Källström har ofta svårt i det höga allsvenska tempot och veteranen sjabblade och 3-2 Almtuna efter 54 minuter. Går fort i HA…

Frycklund sköt sedan i stolpen. I matchens sista anfall slog Zäta en genial pass som gav Wikman öppet mål, man WW hann inte reagera tillräckligt fort och pucken petades istället sidled längs med mållinjen. Inte så lätt som man tror att raka in en puck där då den plötsligt dyker upp i full fart.

SAMMANFATTNING

Alla farhågor om de brister vi talat om många tidigare på bloggen förstärktes i afton: Laget är oerhört beroende av Frycklunds och Östmans (som var sjuk ikväll) produktion och skapande från centerpositionen.

Skedung, Cederberg och Skinnars var inte ens nära att ta chansen som centrar ikväll. De kunde inte ersätta Östman för en kväll, vilket såklart ingen hade förväntat sig heller.

Tredjekedjan blir lite lidande av att det saknas en riktigt vass tvåvägscenter där, som har offensiv kraft och kan lyfta yttrarna som visat sig kunna göra bra saker bredvid Fryck och Östman.

Detta var också en ny stor plump i bortaprotokollet. Det kan ha varit säsongens sämsta match, dock i hård konkurrens med ganska många andra bortamatcher. Bortaspelet har generellt varit svagt över hela säsongen. Ingen uppenbar ljusning i sikte heller där va?

Oroväckande trend att Frycklund börjat tappa så många tek. Bara 8 av 22 vunna ikväll och droppat under 50 % totalt (49,4 %). Han är ju en av få som tidigare kunnat teka bra.

Totalt käkade Tony Mårtensson och Viktor Rollin-Carlsson helt upp VIK i tekningscirklarna och dessa vann sina tek totalt med 29-10 (!) mot Frycklunds 8-14, FJs 2-5, Skinnars 5-5, Skedungs 3-4 och Cederbergs 3-5.

VIK har nu ramlat ner till 11:e plats i ligan gällande tekningar på svaga 47,7 %. Det förstör så många power play och spel när man får börja dessa i egen zon.

Sedan var det här med den relativa svagheten utanför topp-6-backarna. Det symptomatiska i situationen vid Almtunas segermål är ju att Kenny Källström inte riktig hänger med i HA. 0+0 och -8 totalt talar ju i detta fall sitt tydliga språk. Faktum är att VIK skulle behöva få in en bra allsvensk back till, det märktes att Morgan Hassel saknades.

En annan faktor var såklart att både Marcus Bergman och Fredrik Hetta var rinkrostiga efter att ha missat matcher. Men redan mot Modo på söndag kommer de vara varmare i kläderna och med en frisk Östman då blir detta ett annat lag på hemmaplan igen.

Men budskapet från lagets spel till VIK-ledningen är ju ännu mer glasklart nu, om ekonomin tillåter:

 1. Gör allt som går (Oskar Lundberg i Visby?! – Christoffer Jansson i Borlänge?!) för att försöka hitta en tvåvägscenter till tredjekedjan som kan ge uppåt 0,5 poäng/match och vinna över 50 % av teken. (Skedung har bara 0,27 poäng/match trots spel i PP och svaga 44 % vunna tek – han är skicklig defensivt och som sagt den ultimate fjärdecentern.)
 2. Gör allt som går för att hitta en okey allsvensk back som kan bredda backsidan så den innehåller minst sju för nivån beprövade och inkörda backar.

PUCKLIGAN

5 Samuel Ersson

4 William Wikman

3 Alex Lindelöf

2 Lukas Zetterberg

1 Mikael Frycklund

5 svar

 1. Bozo skriver:

  Det är ju inte bortaföröusterna som tär, utan precis det ni skriver att nivån på spelet är så mycket lägre på bortaplan. Men VIK verkar hitta energi borta mot topplagen (mer ofta än sällan faktiskt). Med bra bortamatcher mot IKO, AIK, Leksand, Modo Karlskrona och delvis Bofors även om det inte i alla matcher resulterat i poäng.

 2. Miko skriver:

  Det är rätt så obegripligt hur det kan vara så stor skillnad mellan hemma- och bortaspel. Här möter man Almtuna, seriens sett till de senaste 7 matcherna formsvagaste lag och bara Ersson räddar Vik från att förlora betydligt större. Nej, jag ser tyvärr inte trenden brytas kommande bortamatcher. Då är det dessutom bara lag som kämpar om att nå toppåtta man skall möta, förutom Vita Hästen som man också förlorade stort mot sist borta. Jag tror följden utav det svaga bortaspelet nu när Leksand är igång blir tappad tredjeplats och möjligtvis även fjärde. Hoppas jag har fel men något betydligt mer måste till om man skall börja plocka poäng borta. Hur som helst, imorgon gästar Modo och man får hoppas på nya tre poäng och mycket publik.

 3. robert jonsson skriver:

  Som alltid en överanalysering av enstaka prestationer vid en förlust. Bara helt enkelt att se på matchen med öppna ögon. Almtuna helt klart mest taggat och 7-2 till Almtuna hade varit mer rättvist än att VIK skulle ha kvitterat till 3-3.
  Räknade till 7-2 i öppna frilägen under matchen i Almtunas fördel. Sen måste det begås misstag för annars skulle alla matcher sluta 0-0.
  Som tur är så har vi två ledare i båset som kan analysera läget bättre än alla förstågsigpåare som sitter på läktaren o käkar korv.
  I dag var det Ersson mot Almtuna och han höll sånär på att fixa det.

 4. Gurkan 63 skriver:

  Försvarsspelet är bland det sämsta jag ser vid 3-2vad sysslar han med ? Samma svaga försvarsspel mot löven , dags att bänka vissa backar. Felpass och ingen jagar har orken tagit slut ? Dåligt sargspel vik vill inte skita ner sig. Match hemma söndag sedan fyra raka bortamatcher och vad säger att trenden ska brytas ? Tycker vissa får göra dåliga matcher efter matcher utan konsekvenser. Lagen under börjar ta in och dags att vakna för vik.

 5. Jan Malmberg skriver:

  7 raka förluster för Almtuna. Vik torskar som vanligt på bortaplan. Pantern ända undantaget på senare tid . I början av serien vinst borta mot serieledarna AIK med 4-1. Även poäng borta mot ett formstarkt Leksand. Snart dags för 4 raka bortamatcher. Vik måste börja visa stake borta. Kan annars tappa 12 poäng där. Visa att ni kan spela bra borta och inte bara hemma hos ”mamma” Det är samma hockeyplan borta som hemma. Ni kunde ju i början av serien spela bra mot topplag. Vi Ni har ju kanonläge i tabellen nu. SKÄRPNING🗣🏒🏒🏒-🏑🏑