Är Mattias Beck ett svar på vad VIK behöver gällande beprövad spets på forwardssidan?

Mattias Beck gjorde 14+17 på 51 matcher för Södertälje 14/15 och fick då känna på VIK:s extremt överbelastande försvarsspel... FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Det ryktats ju som bekant att 35-årige vetaranforwarden Mattias Beck, som ska bo i Nykvarn, är väldigt nära VIK. Ett VIK som på forwardssidan knappast dryper av beprövad spets och det skulle inte vara fel att få in någon som vet vad det handlar om på nästa nivå.

Den stora frågan är om Beck fortfarande är god för 35 poäng i Allsvenskan? Talade med en som jobbar på supportersidan för Becks gamla klubb Riessersee i tyska andraligan:

– Mattias var den bästa spelaren hos oss de första två säsongerna. Men våren 2017 åkte han på en allvarlig knäskada. Man kunde se att han inte var tillbaka i full form förrän i slutet på denna säsong.

– Han har aldrig givit upp och vi har kunnat se att han är ett riktigt fullblodsproffs med rätt inställning till sporten. Om han är i 100 % form är han värdefull för vilket lag som helst. Jag tycker han är helt återställd, men jag är ingen doktor.

Mot Janne Urbas. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Varför lämnar han er?

– Han fick inget nytt kontrakt. Klubben ville föryngra sig, även om Mattias verkligen levererade så var han en av de äldsta, säger källan och undertecknad har även hört att klubben har stora ekonomiska problem.

Hur beskriver du Mattias som spelare?

– Snabb, kämpar efter varje puck och arbetar hårt. Bra skridskoåkare som är girig efter lösa puckar. Bra spelsinne och han har förmågan att läsa spelet. Han är även en duktig skytt.

– Han spelade med olika kedjekamrater och han visade alltid oavsett omgivning sina fina kvalitéer.

Med Per Helmersson. FOTO: RUNE ÅHLÉN

***

Hittade några klipp på mål och assist Mattias Beck (#83) gjorde under föregående säsong för sitt Riessersee, några fina aktioner som vittnar om att det finns klass och kräm kvar:

***

I Morakläder 13-14. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Beck är tvåa i Allsvenskans poängliga genom tiderna med 396 poäng 598 matcher för AIK, Mora, Södertälje, Örebro och Oskarshamn.

Om Mattias tar 22 poäng fler i Allsvenskan går han upp i alla tiders topp. Ett totalt poängsnitt på 0,66 men det viktigaste är nog att Beck beskrivs som en riktig karaktärsspelare.

På något sätt är känslan att 35-årige Beck påminner mycket om VIK:s kapten Fredrik Johansson (34) både på och vid sidan av isen. Båda är naturligt fina skridskoåkare som gör att de håller längre än de flesta. Båda kan göra både mål och assist.

Beck har dessutom något vassare poängsnitt än Freddan (0,55). Vem skulle tacka nej till om VIK fick ”ytterligare en Fredrik Johansson” med kanske ännu lite bättre offensiv?

Troligen skulle en sådan som Beck underlätta för exempelvis en William Wikman, en Lukas Zetterberg eller en Isac Skedung att bli mer stabila producenter.