Avskedsintervju med Jimmie Andersson, avgående ordförande VIK Support: ”Jag ska via nya Supporterunionen vara med och föra talan för supportrarna mot förbundet, SHL, HockeyAllsvenskan & HockeyEttan”

Jimmie Andersson har varit en positiv kraft och undertecknad vet att Jimmie själv varit en stor del i allt det bra som sker runt VIK. VIK Support blev mer folkligt under Jimmie. ARKIVFOTO: JIMMY GERDIN

 

Under tisdagen meddelade Jimmie Andersson att han avgår som ordförande för VIK Support. Bloggen tog chansen att få fånga upp en del erfarenheter från Jimmie.

Jimmie, hur ser du på dina år som ordförande? Vad är du mest nöjd med?

– Det har varit förbannat roliga och lärorika skulle jag säga. Jag gillar ju att utveckla saker framåt och här gavs det en bra möjlighet för det. Allt blir ju så mycket lättare när man brinner för något, menar Jimmie, som har en bakgrund inom bland annat basket.

– Det absolut bästa är alla nya människor som man träffat. Supporterkollektivet blir ju som en andra familj och ger en så fruktansvärt mycket tillbaka.

– Det jag är mest nöjd över är nog att vi kom ihop så bra där i Ettan med klubben och att alla slöt upp. Det är nog det i särklass roligaste året.

– Det jag är mest nöjd över är nog att vi ökat medlemsantalet och engagerat mer folk i och runt VIK Support.

Vad är nycklarna framåt för VIK Support nu tycker du?

– Fortsätta på den inslagna vägen. Kanske jobba ännu mer med läktaren och kulturen där. Även återväxten på läktaren måste säkras. Det är viktigt att folk skall känna sig välkomna. Alla är viktiga.

Varför slutar du nu? Hur är det med kroppen efter allt?

– Jag kände att det var dags. Har ju haft lite trubbel med hälsan så att säga. Kände efter att jag varit vid den så kallade pärleporten och vänt så är det dags att lägga mer tid på mig själv.

– Jag är en sådan person som inte vill göra saker halvdant. Kan jag inte gå in 110% så är det ingen mening och då är det bättre att lämna över. Det tar mycket  tid och kraft att vara en ideellt arbetande nörd, haha.
 
Vem blir din efterträdare? Vilka egenskaper är viktiga i den rollen?

– Jonas Sörensen, men mer känd som ”Bullen” bland gulsvarta supportrar. Det är viktigt att vara lyhörd och kunna lyssna på människor. Det finns många viljor och tyckande i supporterled kan jag tala om – och det måste man kunna hantera.

– Men Jonas ska göra sin grej. Jonas är exempelvis mycket bättre än mig när det kommer till läktaren och det tycker jag är kanon då jag hoppas att det kommer utvecklas framåt.

– Men det absolut viktigaste är att inkludera folk i saker. Det är så man växer.

Hur kommer du följa VIK nu?

– Jag har min sittplats på Q med polarna. Nu blir det vanligt supporterskap som gäller. Skall bli ganska skönt att bara vara faktiskt.

Vad tror du om SHL-satsningen och kommande säsong?

– Jag har sagt i många år att man måste sticka ut fötterna lite för att få med folket på tåget. Tycker det är skitkul med en satsning. Men man får inte bara rusa iväg nu så det blir ett platt fall.

– Stort ansvar ligger nu på Västerås IK att vårda detta på ett bra sätt och ha tålamod. Det är trots allt en treårsplan. Det får inte alla glömma i detta, säger Jimmie, klokt nog.

– Nästa säsong skall bli rolig. Hoppas man kan ta sig in i ett slutspel med hemmaplansfördel så Rocklundahallen (ja den heter så) kan koka riktigt ordentligt!

Vilka är de viktigaste frågorna i stort för VIK ur ett supporterperspektiv?

– Det finns väl inte så jättestora aktuella frågor i dagsläget då det varit en rätt konstig säsong senast. Det är mest en väntan på vad som händer i publikfrågan.

– Men en sak jag vet många funderar över är om VIK kan hantera pressen av att vara ett topptippat lag.

– Jag har även en undran över hur man tänker när man har byggt ett lag för flera år framåt, men bara har kontrakt med huvudtränare och sportchef det första året.

Vad ska du göra nu?

– Jag är ju även engagerad i Hockeysupporterunionen där jag på årsmötet som var för en dryg vecka sedan blev vald till ledamot (vice ordförande).

– Jag ska försöka vara med och fortsätta utveckla det och föra talan för supportrarna gentemot förbundet, Svenska Hockeyligan, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan.

– Det tycker jag skall bli intressant. Skall även försöka se lite i hockeymatcher med Kumla Hockey eftersom jag kommer bo en hel del där då jag har min bättre hälft där.

Avslutningsvis, andra saker som du vill nämna här och nu?

– Glöm inte att du Micke har enormt stor del i supportrarnas intresse för VIK. Du levererar alltid. ”Keep up the good work”, säger Jimmie sympatiskt nog, och bloggen riktar ett stort tack tillbaka till Jimmie!