Avstämning Appelgren: ”Prioriterar mv-sidan och vi är upplåsta med ett stort antal kontrakt och får anpassa oss”

Andreas Appelgrens första intervju på Centralen som sportchef är här:

När man lyssnade på dig under presentationen lät det som du siktar på att behålla alla befintliga spelare som har kontrakt. Hur tänker du kring det? 

– Jag väljer att i dagsläget passa på den frågan, men återkommer i ärendet.

Hur går tankarna kring de med utgående kontrakt? Koval, Fransson, Matushkin, Larsson, Uotila, Lindelöf. Framåt är det Murphy, Williams, Sorkin, Myttynen, Svedlund och Urbas?

– Det blir tyvärr tråkiga svar nu. Alla frågor angående kontrakt och förhandlingar kan jag tyvärr inte svara på nu. Sorry. (Linus Svedlund blev klar under dagen).

Vilka karaktärer och spelartyper tyckte du saknades när du tog över som tränare säsongen som gick? Lärdomar från det, vilka typer vill du primärt ha in?

– När man bygger ett lag så är de lite samma som att lägga ett pussel. Det gäller att hitta bitar som passar i varann, alla bitar ser inte likadana ut (olika kompetenser).

– Det jag tror är oerhört viktigt när man bygger ett lag är att få in spelare som accepterar sina roller och att alla spelare inte kan ha samma roller.

– Därför är de viktigt att titta på olika kompetenser. Tex boxplayspelare, powerplayspelare, offensiva/defensiva, fysiskt hårt jobbande eller lite mer så kallade ”lirare”.

– Det är just det här vi tittar på just nu.

Vilka direktiv har du fått budgetmässigt med tanke på det speciella läget? Vilka lagdelar prioriterar du först?

– Budgeten är minskad med cirka fem miljoner. Samtidigt är vi upplåsta med ett stort antal kontrakt så vi får anpassa verkligheten efter det.

– Just nu tittar vi över helheten på laget, men det är klart att målvaktssidan är ju viktig.

När tror du första nyförvärvet presenteras?

– Vi är väldigt glada att Lukas (Zetterberg) har valt att komma hem igen och jag ser honom som ett nyförvärv, men jag tror att vi kan presentera ytterligare någon spelare inom en snar framtid.

Hur långt har ni kommit gällande att hitta tränare? Har ni en lista med typ fem namn eller något?

– När de gäller tränare så är vi väldigt klara med vad vi vill ha och här är vi noga med att göra ett gediget arbete, så den processen får ta den tid det tar. Här kommer vi inte att stressa fram något beslut.

– Vi känner oss bekväma med att en stor del av truppen redan är under kontrakt och att fysträningen sköts av Jan Hammar. Här ligger planeringen klar fram till augusti.