Avstämning ”Z” om Westerling m.m. & Karlskogas nye Hayes hyllas

Vad kan Weiskog göra i återkomsten och Karlskoga superfyndar igen?

 

Bloggen fick byta några ord med nya sportchefen Patrik Zetterberg:

Hur går det med Västeråsflyttande Jonas Westerling? 35-åringen gjorde succé för Södertälje i kvalet och var poängbäst där…

– Jag har träffat Jonas och vi hade ett bra möte. Han var ärlig och sa att han i första hand vill utomlands. Men om det inte går inte det i lås är VIK absolut ett bra alternativ.

Vilka spelare ur den trupp som föll ur vill du ha kvar?

– De jag i första hand skulle kunna tänka mig ha kvar kommer såklart ha möjligheten att spela i Allsvenskan nästa år.

– Sen kan självklart någon mer bli aktuell, men min grundtanke är att det nu är ett bra läge att börja om och skapa en ny ”kultur” i och kring A-laget. Detta med hungriga spelare och ledare som är villiga att jobba hårt för att ta klubben och sig själva till nästa nivå, säger den tillmötesgående sportchefen.

– Det är en tuff med grymt inspirerande uppgift klubben och jag har framför oss, men tillsammans ska vi ta oss tillbaka till elithockeyn. Västerås som stad ska ha ett lag som ligger som sämst i toppen av HA, säger Zetterberg avslutningsvis och visar på samma höga målsättning som klubbchef Mats Brokvist, trots läget.

***

Sedan är tränarbiten en het potatis. Med tanke på Thomas Paananens uttalanden och besvikelse på hockeymagasinet.com över de som lämnar VIK vore det märkligt om även coachen lämnar frivilligt. Dock har Pannanen gjorts sig ett bra namn redan och ska enligt rykten vara eftertraktad både utomlands och på hög nivå i Sverige.

***

Har Karlskoga möjligen gjort ett nytt jättefynd i Jeff Hayes? Talade med en på insidan som jobbar för en klubb i DEL2, den tyska andraligan:

– Jeff Hayes var DEN stora överraskningen i DEL2 förra säsongen. Lausitzer Füchse (”Rävarna”) signade honom från den ungerska MOL-ligan och det var inte säkert om han kunde spela.

– Men han visade sig vara en mycket svårfångad, snabb och smart center som ”rockade” DEL2. Han var en av de stora orsakerna till framgången för ”Rävarna”. Karlskoga kommer få kul med honom, det är jag säker på.

Är det möjligt att jämföra honom med andra DEL2-spelare som Greg Squires, Alex Leavitt och till exempel Alex Hutchings?

– Han är liten men väldigt snabb, en utmärkt skridskoåkare. Squires är lite lik i stil. De andra två är andra typer av spelare. I jämförelse med Squires är Hayes klart den bättre i mina ögon.

Du menar alltså att han är bättre än Greg Squires, som gjort braksuccé i Sverige?

– Jag tycker han är bättre. Men jag bedömer bara från vad jag har sett här i denna liga. DEL2 har blivit mer intensiv och snabbare under de senaste två-tre säsongerna. En forward som kan generera en poäng per match är mycket bra. Hayes hade nästan två poäng per match då säsongen gällde som mest, han var enastående – och gav bevis på att han utvecklades och kunde göra saker ännu bättre. Hade han varit större hade han varit en intressant spelare för riktiga toppligor.