Backsidan om Fernholm ansluter – inkommande back ser hursomhelst ut att få en stor roll för att ge Gunnarsson/Jansson ”frihet” & scout om Juuso Puustinen – ny i NJ:s Örebro

Jimmie Jansson. ARKIVFOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Tänkbar backuppställning om nu Simon Fernholm ansluter, som bloggen hört rykten om. Faktiskt kan det hursomhelst bli så att VIK behöver inkommande back i en väldigt stor roll.

Det är emellertid något som Fernholm klarade bra i seriesuveräna AIK 18/19 och i ett ganska starkt slutspels-Hästen 19/20 innan skadeproblemen kom.

Tänkbara backpar:

 • Gunnarsson – (Fernholm)
 • Roe – Jansson
 • Jardeskog – Östman/Tornberg
 • Göransson – (Ev. SHL-lån senare)

Vi kan konstatera att backsidan blivit nästan helt ombyggd. Ut med Younan, Åkerström, Nilsson, Ehrnberg, Berglund och Trivellato. In med Gunnarsson, Roe, Jardeskog, Fernholm (?) och Östman.

Inga dåliga namn VIK skeppat iväg på bredden, så stora krav på de nya att visa att de verkligen är bättre och ger mer attityd och offensiv…

***

Zäta var tydlig då Roe värvades att han är tänkt som som ”en defensiv men allround topp-4-back, som främst ska understödja en mer offensiv back”. Ungefär så sa Zäta på VIK.se då.

Troligen faller Fernholm inom ungefär samma kategori som Roe, om nu backen kan hitta toppformen från 18/19 i AIK och 19/20 i Hästen, efter en del skador nu 20/21. AIK ska betalat ganska bra för att få tillbaka Fernholm.

Och kanske bäst att låta Gunnarsson och Jansson få stora frihetsgrader offensivt i varsitt backpar? Där Fernholm/Roe främst får täcka upp bakåt, men bägge ska vara tillräckligt bra med pucken för att hålla liv i spelet också.

***

Jardeskog var en topp-4-back för Västervik i slutspelet då smålänningarna gick långt (17.46/match), men hade ”bara” 15.08/match i grundserien. Men om Jardeskogs positiva utveckling fortsätter finns alla möjligheter att ta en topp-4 även här.

***

Men för att verkligen att ”bredda spetsen” och/eller ”spetsa bredden” vore det, med handen på hjärtat, väldigt skönt om Simon Edvinsson återvände. Frölunda har i dagsläget åtta backar på kontrakt där Edvinsson, 18, är klart yngst.

Edvinsson tippas gå minst topp-10 i den kommande NHL-draften. (Gabriel Kangas dock för ung).

***

Sedan är frågan nedan hur backarna placeras in i PP. Känns lite galet, såklart, att ha Jansson i ”PP2”, men är kanske en lösning trots allt:

“PP1A”

Lunsjö – Frycklund – Svensson
Zetterberg – Gunnarsson

“PP1B”

Lavoie – Rauchenwald – Bergman/Karlsson/Skedung/Kangas
From – Jansson (Tornberg, Roe, Fernholm)

***

Hur ser Dina preliminära PP-enheter och backpar ut? Kommentera gärna!

***

Örebro har värvat 33-årige forwarden Juuso Puustinen, och NJ:s senaste import har faktiskt tokhyllats av många i sociala medier, välgrundat eller ej.

– Har inte sett honom på några år, men scoutade honom ofta tidigare, säger en proffsscout till bloggen. Puustinen har alltid varit en målskytt, och är mycket farlig i PP.

– Har ett hårt och snabbt skott från halvsargen. Fötterna hindrade honom från att ha en ännu bättre karriär. Puustinen har alltid sett lite, lite tung ut.

5 svar

 1. Johan forslund skriver:

  Pp1 : Zetterberg – lavoie- Svensson
  Gunnarsson – fernholm

  Pp2: lunsjö – rauchenwald – frycklund
  Jansson – roe

 2. David Johansson skriver:

  Sorry det är ju Gustav Berglund och ingen annan såklart….

 3. David Johansson skriver:

  Edvinsson är ju klar för Mora sedan lång tid tillbaka. Tyvärr.

 4. Höftskott skriver:

  Lavoie, Rauchenwald, Svensson
  Gunnarsson, Jansson

  From, Fryklund, Lunsjö
  Zetterberg, Roe

  Bubblare: Kangas. Fernholm kan stå i slotten, med sin storlek skymmer han bra vilket han har gjort tidigare i bla AIK.

 5. Assisterande soffcoach Mathias skriver:

  PP1

  Lavoie – Frycklund – Bergman
  Zetterberg – Jansson

  Lavoie på Johners position och Zäta på sin (Williams) plats.

  Frycklund styr från Conny position och Bergman skymmer och hugger på returer.

  Då även Frycklund ju har ett bra skott kan man switcha sida efter behov så att frycklund går in på skottposition i slottet och Lavoie (som ju ska vara en riktigt vass framspelare) styr från andra kanten. Det betyder att den här uppställningen 4 potentiella skott-hot och även möjligheten att ställa upp från båda kanterna vilket gör den i princip omöjlig att läsa för motståndarna.