Bara tre dagar kvar till transfer deadline och vad behöver VIK egentligen – bloggen har två tydliga önskemål för att NJ sedan ska kunna påbörja den stora ombyggnaden

Lehterä och Bergman, två sympatiska nyckelkillar nu. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Sällan har en transfer deadline varit så viktig. NJ måste trolla för att försöka rädda laget från ett negativt kval som rycker allt närmare. Nedan är återstående matcher med bloggens gissning på resultat om inte truppen förstärks:

Det är riktigt nervöst i hela VIK-land. Östersund, som just nu är på 13:e plats är på väg mot 60 poäng denna säsong. Så med andra ord kommer det sannolikt krävas lite mer än 60 poäng denna säsong för att undvika negativt kval.

Låt oss säga 63-65 poäng för att ha riktigt god marginal, ty topplagen kommer nog fortsätta softa lite mot bottenlagen nu, dock ej mot VIK givetvis som man gärna vill trycka till extra såklart.

VIK har idag 53 poäng efter 44 matcher. Bara åtta matcher kvar nu. Och utan förstärkningar ser det ut som VIK kanske kommer kunna skrapa ihop runt sex poäng till, vilket sannolikt inte kommer räcka för att undvika negativt kval.

Men det finns ju lyckligtvis fortfarande några dagar kvar för NJ att förstärka laget. I bloggens lilla värld är det glasklart vad som behöver in: En god andrecenter bakom Frycklund och gärna kanske två renodlade defensivbackar som är dedikerade att spela just försvarsspel.

***

Om vi börjar med centerfrågan är det livsfarligt att VIK bara har en bra offensiv center i Mikael Frycklund. Om Frycklund (och #9 har ju varit skadedrabbad i år) skulle gå sönder igen nu känns VIK nästan lite Ettanmässigt på centersidan.

Därav måste NJ ösa pengar på någon bra center att försöka locka hit trots omständigheterna. Det är inte lätt såklart, men det måste bara ske.

Bloggen trodde ett tag (där hade jag fel igen) att kreative Dower Nilsson skulle kunna vara en okey nödlösning som andrecenter, men Frölundalånet är tyvärr fortsatt alldeles för valpig för att kunna axla många minuter som center i för klubben helt avgörande matcher.

***

På backsidan har VIK alldeles för många backar som inte kan försvara runt egen kasse i främst Gunnarsson, Lindelöf och Jansson.

Att fortsätta med kroniske pucktittaren Gunnarsson i BP är ett rent självmord, då denna absolut inte heller kunnat markera överhuvudtaget under sin floppartade VIK-sejour. Inte så snabbe Lindelöf är just nu en loj puckspridare, trist nog då backen i grunden är så begåvad tekniskt.

Jansson spelar med stort hjärta och är lysande med sin gap-control ute vid öppen is, men blir ofta för het i egen zon och glömmer att markera, som när Liljewall fick stå ensam i ett halvår i SSK:s PP senast.

Och Albano är ojämn (dock finns potential hos #6 både offensivt och defensivt, i AHL var Albano mycket solid i egen zon vad jag såg), plus att Östman av någon anledning börjat hantera pucken som en handgranat och skickar många felpassar i knähöjd till icing numera. Östman försöker dock försvara utan puck.

De enda två riktigt defensivt dedikerade backarna är just nu Bohm och Jardeskog, och i viss mån Östman när denna är i normal form. Dessa kommer bli oerhört viktiga pjäser nu när det kommer så avgörande matcher.

Men de är alldeles för ensamma försvarare i att kunna spela just försvarsspel framför Ian & JG (tänk om JG hade hetat Bert…) Och att bara ha 2-3 backar som kan spela box play är inget vidare.

De goda nyheterna är dock att just defensiva backar brukar det alltid gå att få tag i, och de är inte dyra.

***

För om VIK ändå kan samla ihop sig, förstärka laget och på något sätt överleva detta är framtiden trots allt väldigt ljus på sikt.

Tänk er nuvarande lednings goda förmåga (VIK Marknad med Eriq i spetsen är fantastiska!) att skapa kapital kryddat med NJ 2.0, nu med all rutin från att bygga upp en stark SHL-organisation.

Men redan till nästa säsong är det kanske svårt med en SHL-satsning med tanke på vad detta kostat, men man vet aldrig i sport, kärlek och affärer. Många lockas nog av att NJ ska styra upp detta och ”göra en Örebro” med VIK.

Måtte vi bara överleva så vi får se NJ försöka göra detta…

8 svar

 1. patrikH skriver:

  Det är konstigt att många mycket kompetenta spelare har tappat i spelnivå denna säsong. Det verkar inte som träningen av laget under denna säsong lyft laget och individerna, tråkigt nog. Men som sagt det finns kvalitet och kompetens i många spelare som borde räcka för att klara sig ifrån negativt kval.

 2. lars eklund skriver:

  Hur har det sett ut tidigare år i Gränbyhallen. Ideliga plattmatcher, dåligt spel och förluster. Även när VIK haft bra säsonger.
  Därför är jag inte så jätte orolig. Det är något med AIS och Gränbyhallen som inte passar för VIK.

 3. Vem vet? skriver:

  Dom så kallade ”Stjärnorna” är nu floppar. En pucktittare och en som försöker ta simborgar märket. En fröjd att se Sverige vinna Beijer hockey game. Med bla fd VIK målvakten Lars Johansson. Östersund fortsätter plocka poäng nu mot Björklöven. Ska bli intressant och se om gamnackarna slipper negativt kval. När kommer nästa 3poängare?????🙄

 4. Hsi skriver:

  Tror sista matchen var de slut på ork pga gårdens långa match
  Hoppas och tror de kommer se bättre ut på onsdag igen faktiskt .va jag såg så var de hyffsat många dagar mellan matcherna….obs försöker tänka positivt

 5. Musse skriver:

  Är inte så säker på att NJ lyckas hitta något som gör skillnad, även om jag så klart hoppas. Det troliga är nog att det är den här gruppen som får försöka klara kontraktet och att förhoppningen är att tränarna kan få fram spelet från i fredags i fler matcher.

 6. Pelle skriver:

  Det här vik laget är nog det sämsta sen dom gick upp igen..

 7. Observant skriver:

  Kul att du är åter på g Micke och levererar inlägg på löpande band.

 8. Dennis Storlund skriver:

  Med tanke att vi släppt in mest mål och bara 6 lag har gjort mindre mål.Så kan vi väl säga att spelarna helt enkelt inte räckt till överhuvudtaget..Bara hoppas att vi kan hänga kvar i år💛🖤