NJ måste bränna mer pengar då helt slutkört VIK inte orkade spela mycket mot Almtuna & saknas bland annat backar som kan spela försvarsspel – lite som förbättrade Bohm

Oliver Bohm. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Ett trött VIK orkade inte alls utmana Almtuna på lördagen direkt efter en bra offensiv insats mot Södertälje på fredagen. AIS (som varit uppe i Mora på fredagen) kunde utan att behöva förta sig nämnvärt vinna med 2-1 i ett lättare träningspass för de röda.

Tyvärr måste vi inse att NJ bör bränna ännu mer pengar för att rädda kvar detta lag i Allsvenskan. Det saknas flera backar som ens klarar basic försvarsspel som Gunnarsson och Lindelöf, samtidigt bör billiga sådana finnas i Ettan, och Östman har tappat mycket.

Det måste bara in några backar som kan markera. Direkt pinsamt att Gunnarsson åter sov på ett avgörande vid 2-1-målet.

Helt kraftlöst VIK första 20. Lehterä kan ju inte rå för att laget fuskat med fysen, men ändå viktigt att visa att han åtminstone kunde försöka väcka något liv överhuvudtaget i VIK idag. Småslarv direkt då ingen orkade åka skridskor och visa sig, svårt med pass då.

1-0 nytt höstlöv från blå då röd ostörd fick skymma JG. Rättvis ledning efter hela 6-3 chanser 5v5 AIS. Frycklund måste visa mycket mer kvalitet på friläget där, bra pass Bohm som studsade fram. På nytt uselt PP, inte bra en dag som denna. Salminen nu även svag i PP.

VlK verkade komma in i andra andningen lite i 2a. Men fortsatt kraftlöst i början. Eisenmenger föll lätt och Svensson åkte ut. Dower missade tre enkla urlägg i BP, och Hertzberg sopren efter fin pass Asplund, JG dock bra idag. VIK började dock vakna lite efter 30 min.

Grov indian Kangas gav ribba återuppstånden Eisenmenger. Frycklund bra pass i slottet till Z. 1-1 efter långt tryck då Bergman skymde och Zetterberg tryckte in returen. VIK var nu på G, men nytt grovt slarv av Lindelöf (fattar denne back läget VIK är i?) tvingade ut Speers, märkligt att 66 får spela efter så många missar.

4-3 chanser Almtuna i 5v5 andra perioden, 2-0 PP-chanser.

Tredje perioden inleddes okey av VIK, men sedan kom symptomatiska missar av stora och dyra VIK-floppar som sänkte laget. Sedan lade så tröge sömngångarcentern Aronsson en puck-out. AIS hade en variant där de försökte hitta ett instick framför mål flera gångar i PP.

Vad gör då Gunnarsson? Jo den dyre store floppbacken var antingen så trött eller tänkte på annat att denna helt enkelt inte markerade sin gubbe (som så många gånger Gunnarsson gjort förr) och enkelt 2-1 för Almtuna efter 50.43.

Efter det målet orkade VIK inte överhuvudtaget spela något mer, det var direkt pinsamt hur trötta VIK var sista tio. Och i spel 6-mot-5 missade dyrflopparna Salminen och Speers åter symptomatiskt så att inte ens VIK fick iväg ett avslut i slutet. Speers fick inte ens iväg ett skott i 6-mot-5 efter att kanadensaren inte kunde få kontroll på pucken.

SAMMANFATTNING

VIK orkar bara spela ishockey lite då och då, och AIS skapade nästan dubbelt så många chanser i 5v5 (13-7). AIS åter ljusår bättre i PP. Det sorgliga gänget behöver förstärkas inför det eventuella kvalet mot Västervik. Då blir det ett tätt matchande och då vet vi hur det kommer gå för tröttmössorna om inte truppen är extremt bred.

På något sätt verkar det inte som VIK-spelarna förstår att de lite spelar för klubbens existens, ofattbart nog.

NJ behöver göra allt för att röra om maximalt i grytan inför transfer deadline och få in bättre karaktärer, plus någon mer bra offensiv center bakom Frycklund. Detta då Dower åter spelade som en junior i denna viktiga match, massor av slarv av #46 som inte heller verkar förstå läget.

Någon som fattat är ändå Bohm som lyft sig efter Lehteräs inträde, men #33 är alldeles för ensam. Dock var Jardeskog som vanligt rejäl utan puck. Frycklundkedjan försökte också ändå denna afton, och JG kan inte lastas för målen.

Nu får vi verkligen hoppas att räddningsaktionen fortsätter så att Lehterä får lite fräscha pjäser att rädda VIK kvar med. Transfer deadline är den 15:e februari. Samma kväll möter VIK åter Kristianstad – förhoppningsvis med många nya namn.

Bara några vältränade och defensivt starka och dedikerade Ettanbackar skulle vara bra att ha.

PUCKLIGAN

5 Oliver Bohm

4 Johan Gustafsson

3 Mikael Frycklund

2 Lukas Zetterberg

1 Marcus Bergman

18 svar

 1. Billy skriver:

  8 matcher kvar… Tror tyvärr inte på några ”bomber” på värvningsfronten. Finska ligan släpper spelare nu mot slutet, men då ska ju spelaren vilja spela också. Hur kul är det med 8 matcher i botten? Lökke sägs gå till Björklöven. Även om vi har pengar tror ni att han skulle välja VIK framför Björklöven/Mora/Modo i detta läge? Nej tyvärr får vi bita på naglarna in i det sista och hoppas att Tingsryd/Östersund förlorar mer än vi…

 2. Olle skriver:

  Noterar att Jesper Kokkonen blev noterade i ”Kvällens tre stjärnor” i gårdagen omgång. Två mål då Karlskoga vände mot AIK!
  #omgivningenärviktig

 3. Håkan skriver:

  Jag har varit verksam i klubben i 10 år ena pojken på elit sidan och den andra på bredden. Dom som ska vara ledande i dagens lag har jag varit med hela vägen. När det kommer till fys biten så är det många som genat i spåret och sprungit igenom duschen. Behöver jag säga att den ena pojken fick sparken och den andra flyttade.

 4. Peter T skriver:

  Jag tror att Pelle Bäckmans analys i VLT är klockren, stämmer till 100%. För många spelare som har hybris, som tror att de är bättre än va de är. Tex Lindelöf, Svensson, DG, JG, Jansson, Zetterberg, ja listan kan göras lång. Addera sedan den fysiska statusen, därför ligger laget där de ligger, laget är inte bättre helt enkelt, bara att inse.

 5. Hesa Fredrik skriver:

  Jag går på matcher, betalar medlemskap, hejar på laget i alla lägen! Men nu får det bli nån jävla ordning! Det är inte konståkning ni sysslar med!
  Fyra torsk mot Almtuna! Två av deras spelare tjänar ungefär som våra!
  NJ! Lossa libran annars är vi snart bland andra losers!
  Så upprörd att jag knappt kan stava!
  Och Lindelöf! Vilken flopp!
  Var finns hjärtat? Inte hos många tyvärr!
  Nej! nu får man söka stöd i barskåpet tamejfan!

 6. Sextioplus skriver:

  Bra analys återigen! Bara att inse fakta, Inget försvar, ingen ork och ett kunnande som inte håller i allsvenskan. Nya tränare kan inte göra guld av sand.

 7. Toni Bäckman skriver:

  Är det fortfarande som så att dem finska lagen släpper många av sina spelare i slutet av säsongen då inget lag kan åka ur? Där finns det ju spelare som skulle göra skillnad på riktigt. Vet dock inte vad dem kostar? Eller om det finns något lag, eller några lag som mer eller mindre har spelat klart snart? Alltså hamnar i ingenmansland.

 8. Toni Bäckman skriver:

  Rädda det som räddas kan brukar det väl heta. När laget är så här pass dåliga så måste man agera medans det går. Åker vi ur så kan det kosta och kommer definitivt att kosta mer än att ta slantar från nästa säsongs budget.

 9. Icing skriver:

  Har varit en av dom som tyckt att snacket om dåligt tränade var trams och att det mer är mentalt… men börjar undra… alla tre fredag – lördag matcherna har Vik kommit ut som zombies i lördagsmatchen … lite ursäktade mot AIK med många centrar borta .
  Samma sak idag och helt slut i tredje när man trodde dom skulle växla upp och då hade vi ändå en dag extra ledigt eftersom vi spelade i tisdags och Ais borta mot SSK i onsdags och Mora igår.
  Kan inte bara vara otur att vi tappar alla matcher i tredje…. känns värdelöst detta och hur får man tillbaka orken…
  Varför spelar man Speers och Bohm när man jagar mål på slutet…känns bortkastat.. även om Bohm gjort det bra defensivt på slutet.

  • Toni Bäckman skriver:

   Var också en av dem. Eller jag tänkte väl något i stil med att det inte kan vara någon större skillnad. Alla lag kör säkert likvärdiga fysträningar tänkte jag bla och så vidare. Vi får se lite längre fram i tiden.. När Pannan kanske talar ut, säger inte mer än så nu. Hur som så bör ju dem som hade han om fysen få gå efter denna säsong

   • Peter T skriver:

    Pannan skulle aldrig offentligt erkänna att laget va/är dåligt tränade. Även om det finns en fystränare, så är Pannan ytterst ansvarig, Pannan kan inte delegera det ansvaret utan att följa upp själv. Därför kan Pannan aldrig erkänna en sån sak. Det vi kommer få höra är att laget va totalt nedköra mentalt.

 10. NJ gör något skriver:

  10 matcher utan trepoängare nu. Almtuna hade ingen trepoängare hemma på 8 matcher. 4 raka förluster mot Almtuna. VIK spelarna måste ha skämm kudde om dom visar sig i Västerås om detta dyngspel fortsätter. Markus Bergman tyckte väl ungefär detsamma i VLT.

 11. Andre Cote skriver:

  Någon har varit inne på det tidigare och det tåls att tänkas på vilken sits vi verkligen sitter i nu med den så ofattbart överskattade ordförande vid rodret.

  Vi kan bara be för att Z och TP genast får nya anställningar så vi slipper betala dessa kontraktstiden ut. Låt säga att de har en lön på 50.000 sek/mån så innebär det att VIK behövde betala ut 2 MSK med arbetsgivaravgifter och sociala under deras kontraktstid. Oerhörda pengar som skulle innebära 3 st toppspelare på HA nivå.

  Minskade publikintäkter (inget slutspel), inflation och elände som påverkar inflödet av sponsorer och vips så är vi på ruinens brant igen, så skört är det.

  Risken är att inför nästa säsong så kommer inte truppbudgeten öka och de resurser klubben byggt upp som ”OH” med Kevin och andra personer förmodligen måste varslas för att få loss pengar till sporten.

 12. Viiik skriver:

  NJ måste värva nu för att hålla kvar vik.

  Ta in ett gäng hungriga ettanspelare som får visa upp sig inför nästa säsong. Billigt inför nästa år och kan knappast bli sämre.

  Speers är -11 innan idag och är inte bra defensivt heller. Vad han gör inne i slutet när vik ”jagar” är ju väldigt konstigt.

  Nej, Carl Andersson var ju nästan matchens lirare idag. In med honom, ut med Speers.
  Sätt Aronsson på läktaren och ta in Astley från Sura. Kan inte bli värre än vad det är.

  Sätt Lindelöf på läktaren och ta in Hadobas istället. Då rör man om i grytan. Något måste göras. Man måste visa att det inte är OK att spela med ena grillan på isen.

  Det gör ont att hålla på vik.

 13. Olle skriver:

  Jag var på plats! Bra stöd från tillresta fans! Lagets i sats är rent ut sagt skamligt!!
  Jag håller fast vid min gamla och korta analys; spelarna håller för låg allsvensk klass eller kort sagt brist på hockeykompetens. Tjat’s it!

 14. Observant skriver:

  Gör man 1 mål framåt och släpper in 2 varav 1 i box är offensiven också obefintlig? Cheek o Skedung saknas vilket märktes men var är ersättarna för Kokkonen o Frohm? Robertsson o Dower för valpiga och vill ju va i sina respekten ordinarie klubbar. Defensiva murbräckor finns i Bohm Jarde. Gunnarsson o Jansson nja inte i box verkar det som. Känns som Östman kan göra det lika bra i box . Albano bör nog börja leverera lite mål o assist med det förtroendet. Lindelöf skall spela pp men sitta resten pga obefintlig defensivt ansvar. Fryck måste leverera som i fjol, missar ju allt nu. Tar Frölunda tillbaka Dower hoppas jag Skedung får mer förtroende och en center som kan utmana Fryck om 1a centerplatsen värvas. Gärna en stor tuff ytterforward med om inte Cheek snart är tillbaka. Sen måste Ian o JG upp just nu är ingen klar 1a.

 15. Musse skriver:

  Vilket skitlag Z byggt, du beskriver det ju exakt som det såg ut. Igår tändes ett hopp men idag är så många klappkassa igen. Styrelsen måste ge NJ medel att förstärka med för att säkra fortsatt HA. Cheeks skada verkar gå upp hela tiden så där är det osäkert om han håller säsongen ut. Robertsson verkar vi ha en vass straffskytt och det kan behövas.

 16. Mr H skriver:

  Hehe, Mikael…Du sågar tufft och kul.
  Nya tränarna fick kanske lite för kort med tid – med lite tur så hade vi haft 5 poäng på de här tre matcherna sedan de kom.
  Hur ska NJ hinna hitta något bra centermaterial så här sent? Hur mycket pengar finns det?
  Att VIK inte orkar de sista perioderna är det som är det farligaste tecknet nu. Hur många av backarna det är som kommer att vara kvar nästa säsong, ja det kan man undra. Det brister i tekniken och tempot, tyvärr. Kort sagt – VIK i år är väldigt ojämnt trupp-mässigt!
  Skedung?
  VIK behöver lite tur just nu…