Bitvis bra spel och Dahlbom bärgade tre poäng i Mariestad

Marcus Dahlbom - bäste målvakten i Ettan? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK tog den andra raka fullpoängaren mot Mariestad på lördagen i Katrinhallen. VIK vann med 3-1 efter mål av Marcus Bergman, Fredrik Johansson och Petter Mattsson.

VIK började bra direkt och skapade massor i första perioden. Hemmalaget var inte heller dåliga men det var inte orättvist när Marcus Bergman äntligen fick näta igen efter fin prestation.

I andra perioden började VIK åter helt okey, för att sedan bli ängsliga och passningsspelet funkade inte. Mariestad gjorde det bra och skapade massor mot Dahlbom som dock gjorde det ännu bättre och motade alla 17 skott i andra.

VIK fick turligt 0-2 där Fredrik Johansson dock gjorde en massa bra prestationer innan pucken ramlade ner framför hans blad och det öppna målet.

I tredje perioden återtog VIK kontrollen över matchen. Mariestad skapade inte speciellt mycket mot ett disciplinerat VIK. 0-3 kom istället efter att Petter Mattsson åter visade sin briljans genom att i box play stjäla pucken, åker över hela isen och sedan ett kliniskt avslut i bortre krysset. Klassmål de luxe.

Mariestad replikerade snabbt och 3-1, sedan Kenny Källström och Robin Nilssin lämnade Lucas Larsson helt orörd framför Dahlbom som var chanslös på styrningen, det vore intressant att se i detalj varför man tappade markering så.

VIK höll undan utan större besvär mot ett bra Mariestad resten av matchen.

SAMMANFATTNING

VIK gör många bra saker. Det känns ändå som att laget inte riktigt kuggar i ännu. Då är det tacksamt att Marcus Dahlbom verkar ha stabiliserats på en hög nivå. En bra målvakt är halva laget och det kan sminka över så oerhört mycket annat.

Dahlbom ger nu VIK tid att bygga mer självförtroende och spel. Det känns som laget är lite för stressat eller nervöst i matcherna och jag tror puckkontrollen kan bli än bättre. Med lite otur kunde VIK nästan ha tappat matchen i andra perioden, lite ”handgranatsvarning” i puckhanteringen där. Men dessa segrar måste snart börja ge VIK ett bättre självförtroende.

Nu vann man alltså och hoppas verkligen alla segrar snart börjar ge VIK tillräckligt med råg i ryggen så man kan spela ut mer och slappna av under 60 minuter, att spelarna blir mer bekväma och lugna när det har puck. Nu mötte man också en bra motståndare som är oerhört svårslagen. Det måste vi också väga in.

Sen är denna serie väldigt svår då man möter lag som spelar med betydligt mindre press än VIK. De kan spela ut helt utan nervositet och bara ha kul på isen.

VIK:s backsida är kanske inte den snabbaste. Då blir det ännu viktigare att passningsspelet sitter. VIK har inte direkt en massa skridskovirtuoser på backplats som kan köra upp pucken på egen hand och då kräver det ett annat spel.

Mariestad verkar vara självsäkra. Kanske för självsäkra. När man läste runt lite inför match var några därifrån säkra på vinst. De spelade nog också med lite för stor tro på sin egen förmåga och tappade puckar och bjöd VIK på lite lägen. Lite mer ödmjukhet där kanske inte skulle skada.

Petter Mattsson går från klarhet till klarhet. Där tror jag verkligen VIK gjort ett fynd. På de senaste matcherna har nu Mattsson regelbundet levererat riktigt läckra mål och assist.

Höjdpunkter

PUCKLIGAN

5 Marcus Dahlbom

4 Petter Mattsson

3 Johan Skiöld – Vann 80 % av tekningar och en av få som spelar vårdat passningsspel varje match, vågar hålla i pucken.

2 Jimmie Jansson – Gjorde några bra saker i egen zon.

1 Morgan Hassel – Slet i egen zon. Mycket fin assist vid 1-0-målet.