Inför Mariestad med Boisexpert & här hamnar Linköpings Mark Zengerle

 

Det börjar närma sig toppfighten i Mariestad som går av stapeln på lördag. Det är ett av få riktigt tuffa bortatest och en försmak på som vad som troligen väntar efter jul.

Fick en fyllig Mariestadsinblick av eldsjälen Krister Holm som är mycket flitig på Oxarna.se och Mariestads hemsida. Undertecknad blev själv intervjuad om Västerås lite mer i stort och Krister fick samma frågor:

– Till att börja med så Bois är i förhållande till Västerås en liten klubb och därmed är våra meriter inte alls på samma nivå, inleder Krister. Men ska man ändå kika på våra stoltaste ögonblick får det vara två. Den största framgången var för drygt 30 år sedan då vi 1984 kvalspelade mot HV71 om en plats till dåvarande elitserien men föll i sudden i två raka matcher.

– Den andra blir 2008 då vi hade ett riktigt budgetlag efter att nästan ha gått i konkurs och tippades bli ett bottenlag i Ettan men ändå gick upp i Allsvenskan.

Vilka är era främsta spelare under årens lopp?

– För att vara en liten förening har vi fostrat många spelare som nått framgång. Tommy Samuelsson gjorde 214 landskamper och vann många medaljer internationellt. Efter karriären har han blivit tränare för bland annat Färjestad och han har också varit assisterande förbundskapten. Harald Lückner är en annan gammal storback med många landskamper. Också han blev tränare där han bland annat vann SM-guld med Modo. Numer är han expert på C-More. En annan spelare med landslagsmeriter som blivit tränare är Staffan Lundh, numer tränare för Färjestads J20 innan dess var han tränare för Bois.

– En Boisprodukt med VM-guld är Peter Ottosson. Om vi tittar på nuvarande spelare så har vi just nu fem spelare som spelar i SHL, Eddie Larsson gjorde också landskamper under denna säsong. Den spelare med störst ikonstatus bland våra spelare är nog dock inte en spelare som lämnade, utan en som blev kvar. Ronny Johansson (numer sportchef) gjorde en bra bit över 500 a-lagsmatcher i klubben trots att han var för bra för ettan där Bois mestadels höll till. Det bevisade han när han 32 år gammal och förbi sin peak under fyra matcher lånades ut till dåvarande allsvenska topplaget Bofors och var deras klart bästa spelare trots att han inte var inne i spelsystem osv.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

Hur stor är hockeyn i Mariestad?

– I Mariestad är hockeyn den klart största och populäraste sporten. Finns det en bolltalang så är hockey det givna valet och det i kombination med en tradition av duktiga tränare är det som gör att vi fått fram så många talanger. Det skrivs mest om hockeyn i lokaltidningarna och går man på stan så snackas det hockey överallt.

– Spelare som kommer utifrån anmärker ofta på att hela staden andas hockey, hockey är stort i Mariestad.

Hur stort stöd har Mariestad inom näringslivet?

– Mariestad är av tradition en tjänstemannastad med två starka industrier som totalt dominerat privata sektorn. Huvudkontoren på dessa har dock legat på annan ort vilket gjort att de inte sponsrat Bois något och då övrig företagsamhet inte är så stark så har det aldrig funnits ett stort sponsorunderlag för Bois att hämta pengar ur. Men bland de företag som ändå finns har Bois ett starkt stöd, alla har ju någon pojk eller grannes pojk osv som spelar hockey och då är det lätt att ställa upp med det lilla man kan.

Hur stor fanbase har Mariestad?

– Eftersom Mariestad är en hockeystad så märks det också på stödet. Laget har trots att man är en liten stad (24 000 i kommunen) den fjärde högsta publiksiffran av alla hockeyettanlag med ett snitt på nästan 1000 betalande. Bois supporterklubb Oxarna har över 100 medlemmar vilket är mycket för att vara en hockeyettanförening.

Vilka är de bästa spelarna i dagens lag?

– Man skulle egentligen kunna räkna upp hela laget, för i år känns det som att vi har fyra femmor som alla kan prestera på en hög nivå. Men tittar man på statistiken så är det en f.d. västeråsare som är i topp i hela västra ettans poängliga, Eddie Davidsson. Han har skolats om till center och hade lite svårt att hitta rätt där inledningsvis men har kommit mer och mer.

– I toppen på poängligan återfinns också Oskar Norlöv, han ledde tom innan han skadades och missade de två senaste matcherna. En playmaker och målskytt i ett. Bäst plus/minus i hela västra ettan har Filip Thörnqvist, vår kapten och trotjänare som är en enormt hårt arbetande spelare som också kan lira. Lika förbannad och arg som han varit tidigare har han dock inte varit i år, där finns mer att ta ut.

– De som kanske spelmässigt visat bäst form så här långt är dock bröderna Engqvist. Två skridskoskickliga och hårt jobbande spelare som är enormt jobbiga för motståndarna att möta.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

– På backsidan är det svårt att plocka ut någon, olika matcher har olika spelare varit bra. Men vi är extra nyfikna på att se vårt nyförvärv, William Pethrus, som var med och spelade upp Mora i SHL förra säsongen.

– Den allra bästa spelaren så här långt har jag dock sparat till sist: Tobias Sandberg i mål har varit ruggigt bra, trots dålig hjälp av ett stundtals oinspirerat försvarsspel så har han ändå krigat på riktigt bra och stått för flera spektakulära räddningar.

Jämför Mariestad med Västerås!

– Mariestad är en lilleplutt jämfört med Västerås. Västerås är sex gånger så stort invånarmässigt och VIK har nog närmare sex gånger så hög omsättning som Bois. Västerås är en storstad, Mariestad är en småort. Med det följer mycket, Västerås har tex. naturligtvis betydligt bättre förutsättningar med bättre sponsorunderlag, större publikunderlag och bättre arena. Men det blir också lite mer opersonligt och hårt medan Mariestad är mer familjärt.

– Det är just den familjära känslan som byggt ett starkt lag i Mariestad, spelare som kommer till klubben stannar för att man trivs vilket gör att man kunnat bygga upp en stark stomme som kan utmana också betydligt större föreningar i större städer.

Vad tyckte du om förra matchen då VIK vände och vann med 4-3 hemma mot Mariestad?

– Jag tyckte att Bois ledde klart rättvist efter två perioder, även om målen kom lite ologiskt. Den första perioden var helt jämn, något som överraskade mig mycket då jag trodde Västerås skulle skölja över Mariestad i en hemmapremiär med massa publik och förväntningar.

– Efter den första jämna perioden ledde Bois lite ologiskt med 3-1 men den ledningen var mer logisk efter den andra där Bois dominerade kraftigt och förtjänade ledningen retroaktivt så att säga. Till den sista perioden blev Bois passiva, man hade något att förlora helt plötsligt. Den passiviteten tog Västerås till vara på, stillastående Boisare blev översköljda av ett hungrigt Västerås som också fick ett par snabba mål tidigt som gav dom extra energi samtidigt som det gjorde Boisarna ännu mer passiva. Att det sedan också blev ett segermål för Västerås var med tanke på det inte ologiskt alls.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

– Det som stack ut för Bois del under matchen var annars den bredd som ändå finns i laget. Bäst i matchen var tredje- och fjärdekedjan med de minst namnkunniga spelarna. Förstakedjan med de som nu leder laget och serien var helt osynliga och också andrakedjan gjorde en blek match.

Hur är formen i laget?

– Man inledde serien lysande med åtta segrar de första nio matcherna, men på slutet har formen i laget har verkligen varit upp och ner. På slutet har man vunnit mot bottenlag trots att man spelat mediokert medan man förlorade toppmötet mot Lindlöven trots lysande spel stundtals.

Hur tror du matchen slutar?

– Jag tror på en ruggigt jämn match mellan två lag som båda kommer att vilja vara med i toppen av AllEttan efter jul. Därför blir det en statement-match, en match där man ska visa att man är det bästa laget. Sådant betyder mer än man tror, en seger har man med sig också in i nästa steg, i nästa möte. Det kan bli så att segraren i matchen kommer att ha en liten fördel i kampen om förstaplatsen i AllEttan, den kapaciteten har lagen. Men vilket lag får den då? Jag tippar på en hemmaseger. Bois är klart starkare hemma än borta och man avgör med ett mål i öppen kasse till 4-2, säger Krister avslutningsvis.

***

Från en bra källa meddelas att Linköpings sparkade transatlant Mark Zengerle återvänder till AHL.

***

Statement-match är ett bra ord. För VIK:s del är kanske den största utmaningen att skapa en tjurig vinnarkultur, vilken saknats så när det gällt något så långt vi kan minnas. Vore då bra att redan nu skaffa ett mentalt övertag på Mariestad och ta andra raka segern.

***

Det är inte lätt att spela i Mariestad. Minns att Örebro, trots enorma satsningar, i mitten på 2000-talet hade våldsamma problem mot Bois och slogs ut av västgötarna i något playoff. Då var det hätskt på vissa forum på nätet och jag minns att örebroarna tröstade sig med att de över tid hade bäst förutsättningar att nå långt. De fick rätt. Även om det tog några år extra i Ettan och krävdes lite gull-gull med Asplöven…

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1509647241
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:419:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:18:"926153780680327168";s:7:"postURL";s:59:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/926153780680327168";s:5:"pDate";s:19:"2017-11-02 18:27:23";}}";

5 Kommentarer

 1. Stockholms VIKaren

  Krister,
  Historier om Örebro förluster är alltid välkomna! ?

 2. Krister Holm

  Visst kan jag skriva mer om ni vill!
  Till att börja med så får jag be om ursäkt för ett fel som jag blivit rättad på, Trygg avgjorde inte i sudden säsongen 07/08, det var 05/06 då vi också slog ut Örebro.

  Först en bakgrund:
  Inför säsongen 07/08 så såg det mörkt ut för Bois. Föreningen hade satsat över sina tillgångar 06-07 (1,3 miljoner i spelarbudget, mer än någon gång tidigare och senare) och fick därför skära i kostnader rejält inför säsongen till en spelarbudget på 650 000. Det räckte till att behålla tre trotjänare: Ronny Johansson, Fredrik Jonsson och Robert Medin samt unge lovande Pär Edblom. I övrigt så var det spelare som hämtades från de egna leden eller från lägre divisioner undantaget målvakten Pär Åkerström som kom från en misslyckad sejour i Borås i hockeyettan. En av spelarna från lägre divisioner var för övrigt egna produkten Tomas Mitell som ni ju känner till. Laget tippades ha svårt att ta sig till allettan, frågan var om man ens skulle hålla sig kvar.

  Matchserien mot Örebro:
  Bois hade överraskat alla genom att inte bara ta sig till allettan som tvåa (efter suveräna Örebro) utan också komma tvåa i nämnda alletta (före Örebro!). Örebro nöjde sig som sagt var inte inför kvalspelet utan värvade in tre starka finnar. Fahlander inte bara öppnade plånboken, han drev en blogg på hockeysverige.se (företrädde Mikael Mjörnberg) där han spydde galla över Bois och skrev bland annat att vi bara hade en femma och skulle köras över lätt. Han var iofs inte helt fel ute, vi hade en förstafemma med Mitell, Ronny och Jonsson plus två utfyllnadsspelare samt en andra med Medin och Edblom och i övrigt utfyllnadsspelare och det var det. Tredjekedjan bestod av tre 18-åringar som inte platsade i Skövde och fjärdekedjan av egna juniorer. Också på Örebroforum hånades vi, vi var inavlade, utvecklingsstörda sopor som inte skulle ha något att hämta. Örebrosupportrarna var fruktade, de hade åkt land och rike runt och misshandlat båda andra och egna supportrar. När vi kom till Örebro för första matchen så var det massor med snö som tur var så Örebosupportrarna fick nöja sig med att kasta snöboll på bussen när vi kom, någon sten gick inte att hitta. Väl inne på arenen överöstes vi med mynt, snus, papper och annat skräp. Vi hade en rätt röststark klack på den tiden (betydligt kraftfullare än nu) och ignorerade detta och stöttade vårt lag istället för att haka på Örebrosupportrarnas hatramsor och överröstade då Örebroklacken. Då satte Örebroansvariga på musiken på högsta volym för att tysta oss (trodde de). Under matchen låg vi länge under, men med två magiska mål i sista vände vi. Vi fick efter matchen poliseskort hem på bakvägar genom Örebro för att undvika våldsamma Örebrogrupperingar. Hemmamatchen inleddes sedan med att Örebrosupportrar tände bengaler på träläktarna. Det var ett under att den sprängfyllda Katrinhallen inte började brinna. Bois vann efter stor dramatik ändå matchen och besvikna Örebrosupportrar misshandlade alla de kom åt efter matchen och slängde också soptunnor på polisbilar med mera. Ni kanske förstår att det kändes rätt gött att vinna matchserien!

  Hur slutade det då?
  Som alla sagor så slutade också denna lyckligt. Bois tog sig med budgetlaget hela vägen upp i allsvenskan efter flera rafflande matcher i kvalserien. Men det är helt andra historier.

 3. Krister Holm

  Just matchserien mot Örebro 2007 är en klassiker i Bois historia. Örebro hade en riktigt äcklig följarskara som åkte runt och slogs på läktarna och brände bengaler på träläktarna. Mikael Fahlander eldade på dom så gott han kunde och han eldade också på med pengar på laget. Strax innan kvalet så värvade han in tre superfinnar: Tuomas Nissinen (SM-liiga-silver året innan), Mika Niskanen (som spelade i HV71 tidigare under säsongen) och Mikko Peltola (direkt från SM-liiga där han var poängkung säsongen innan). Finnarna kostade under den månaden de var där nästan dubbelt så mycket som Bois trupp kostade för hela säsongen och då hade de ändå redan ett starkt och välbetalt lag redan innan med Henrik Lövdahl och Niklas Lihagen bland annat. De körde fullkomligt över Tranås i första playoffsteget men i andra så vinner Bois i två raka matcher efter flera ruggigt snygga mål. Lasse Trygg avgjorde andra i sudden och Mikael Fahlander hade mardrömmar lång tid efter det om Lasse och närde länge ett hat gentemot Bois. Det finns massor mer att berätta men det intresserar väl inte er… (Det kanske inte det här gör heller iofs men någon kanske kan lyfta blicken och intressera sig för hockey utanför stadsgränserna ;-)).

Tweets

Kenneth Larsson - AvatarVIKen1964Kenneth Larsson

@VIKFanCentral @marcuswikman Krüger vrider upp ryggen och vet att Jansson kommer. Jansson tar två skär innan från p… https://t.co/PLv5deKRM3

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@SeClaes @drazenragge Tack detsamma Claes! Precis, att sakligt diskutera och vrida och vända på saker är kul och givande 🙂👍

SvaraRetweetFavorit
Claes Nyquist - AvatarSeClaesClaes Nyquist

@VIKFanCentral @drazenragge Ja, se det inte som någon kritik mot dig Micke. Du vet hur mycket jag uppskattar att ta… https://t.co/Cu6gedgro1

SvaraRetweetFavorit
Claes Nyquist - AvatarSeClaesClaes Nyquist

@drazenragge @VIKFanCentral Håller med dig och tycker att VIK gav sig chansen att vinna i andra perioden och mycket… https://t.co/8Mlsg6umB2

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto