Inför Mariestad med Boisexpert & här hamnar Linköpings Mark Zengerle

Tufft toppmöte. FOTO: RUNE ÅHLÉN

5 svar

 1. Stockholms VIKaren skriver:

  Krister,
  Historier om Örebro förluster är alltid välkomna! ?

 2. Krister Holm skriver:

  Visst kan jag skriva mer om ni vill!
  Till att börja med så får jag be om ursäkt för ett fel som jag blivit rättad på, Trygg avgjorde inte i sudden säsongen 07/08, det var 05/06 då vi också slog ut Örebro.

  Först en bakgrund:
  Inför säsongen 07/08 så såg det mörkt ut för Bois. Föreningen hade satsat över sina tillgångar 06-07 (1,3 miljoner i spelarbudget, mer än någon gång tidigare och senare) och fick därför skära i kostnader rejält inför säsongen till en spelarbudget på 650 000. Det räckte till att behålla tre trotjänare: Ronny Johansson, Fredrik Jonsson och Robert Medin samt unge lovande Pär Edblom. I övrigt så var det spelare som hämtades från de egna leden eller från lägre divisioner undantaget målvakten Pär Åkerström som kom från en misslyckad sejour i Borås i hockeyettan. En av spelarna från lägre divisioner var för övrigt egna produkten Tomas Mitell som ni ju känner till. Laget tippades ha svårt att ta sig till allettan, frågan var om man ens skulle hålla sig kvar.

  Matchserien mot Örebro:
  Bois hade överraskat alla genom att inte bara ta sig till allettan som tvåa (efter suveräna Örebro) utan också komma tvåa i nämnda alletta (före Örebro!). Örebro nöjde sig som sagt var inte inför kvalspelet utan värvade in tre starka finnar. Fahlander inte bara öppnade plånboken, han drev en blogg på hockeysverige.se (företrädde Mikael Mjörnberg) där han spydde galla över Bois och skrev bland annat att vi bara hade en femma och skulle köras över lätt. Han var iofs inte helt fel ute, vi hade en förstafemma med Mitell, Ronny och Jonsson plus två utfyllnadsspelare samt en andra med Medin och Edblom och i övrigt utfyllnadsspelare och det var det. Tredjekedjan bestod av tre 18-åringar som inte platsade i Skövde och fjärdekedjan av egna juniorer. Också på Örebroforum hånades vi, vi var inavlade, utvecklingsstörda sopor som inte skulle ha något att hämta. Örebrosupportrarna var fruktade, de hade åkt land och rike runt och misshandlat båda andra och egna supportrar. När vi kom till Örebro för första matchen så var det massor med snö som tur var så Örebosupportrarna fick nöja sig med att kasta snöboll på bussen när vi kom, någon sten gick inte att hitta. Väl inne på arenen överöstes vi med mynt, snus, papper och annat skräp. Vi hade en rätt röststark klack på den tiden (betydligt kraftfullare än nu) och ignorerade detta och stöttade vårt lag istället för att haka på Örebrosupportrarnas hatramsor och överröstade då Örebroklacken. Då satte Örebroansvariga på musiken på högsta volym för att tysta oss (trodde de). Under matchen låg vi länge under, men med två magiska mål i sista vände vi. Vi fick efter matchen poliseskort hem på bakvägar genom Örebro för att undvika våldsamma Örebrogrupperingar. Hemmamatchen inleddes sedan med att Örebrosupportrar tände bengaler på träläktarna. Det var ett under att den sprängfyllda Katrinhallen inte började brinna. Bois vann efter stor dramatik ändå matchen och besvikna Örebrosupportrar misshandlade alla de kom åt efter matchen och slängde också soptunnor på polisbilar med mera. Ni kanske förstår att det kändes rätt gött att vinna matchserien!

  Hur slutade det då?
  Som alla sagor så slutade också denna lyckligt. Bois tog sig med budgetlaget hela vägen upp i allsvenskan efter flera rafflande matcher i kvalserien. Men det är helt andra historier.

 3. A skriver:

  Det uppskattas Krister!

 4. Krister Holm skriver:

  Just matchserien mot Örebro 2007 är en klassiker i Bois historia. Örebro hade en riktigt äcklig följarskara som åkte runt och slogs på läktarna och brände bengaler på träläktarna. Mikael Fahlander eldade på dom så gott han kunde och han eldade också på med pengar på laget. Strax innan kvalet så värvade han in tre superfinnar: Tuomas Nissinen (SM-liiga-silver året innan), Mika Niskanen (som spelade i HV71 tidigare under säsongen) och Mikko Peltola (direkt från SM-liiga där han var poängkung säsongen innan). Finnarna kostade under den månaden de var där nästan dubbelt så mycket som Bois trupp kostade för hela säsongen och då hade de ändå redan ett starkt och välbetalt lag redan innan med Henrik Lövdahl och Niklas Lihagen bland annat. De körde fullkomligt över Tranås i första playoffsteget men i andra så vinner Bois i två raka matcher efter flera ruggigt snygga mål. Lasse Trygg avgjorde andra i sudden och Mikael Fahlander hade mardrömmar lång tid efter det om Lasse och närde länge ett hat gentemot Bois. Det finns massor mer att berätta men det intresserar väl inte er… (Det kanske inte det här gör heller iofs men någon kanske kan lyfta blicken och intressera sig för hockey utanför stadsgränserna ;-)).