Bitvis bra VIK men dåligt skytte i första gav Almtuna biljett in i matchen som de tog med hela handen

VIK på fall. Det blev en grå och osynkad avslutning i Uppsala. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås är nog på väg in i en resultat- eller formsvacka. Andra raka förlusten kom i Almtuna efter två kallduschar i slutet då AIS vände 2-3 till 4-3 under de sista 90 sekunderna. Detta trots bitvis bra VIK-spel.

VIK började bra direkt i första perioden. 0-1 kom också sedan Fredrik Johansson var alert på egen retur. VIK var bra i första skapade mycket. Bra tempo i första perioden.

Marcus Bergman brände friläge efter fin skarv i mittzon av Zäta. Fredrik Johansson hade nästan öppet mål men stolpe. Fredrik Hetta brände ett flertal chanser genom matchen.

VIK skot bom på en massa chanser. Domaren dömde misstänkt bort Marcus Bergmans 0-2 då han tryckte in en retur som mannen i randigt tyckte var blockerad under målvaktens benskydd.

Hockeylogiken är av någon anledning sådan att gör man inte själv mål på sina chanser så gör motståndaran det, och såklart kom då 1-1 på Almtunas första chans typ, efter kanske suspekt försvarsspel av Gustav Lindberg. Alltid farligt att missa mycket chanser, det ger alltid motståndaren energi och momentum.

AIS fick mycket riktigt två raka PP i början på andra och kom in i matchen. 2-1 efter klent försvarsspel framför Dahlbom i 5-mot-5. VIK gjorde det dock bitvis bra och Jonas Liwing var stark på blå före Zätas 2-2-projektil i power play.

Jämn andraperiod efter VIKs starka första. Det var helt öppet inför sista.

VIK började väldigt bra i tredje. Klassassist och klassmål – Ringströms halvlobbdiagonalare friställe Lukas Zetterberg som iskallt placerade in sitt 16e fram till 2-3 efter 43.30.

Hetta brände ny chans och Fredda J försökte en Zorro. VIK var jättebra första sex-sju i tredje och man kände igen laget från tidigare. Sedan kom ett tungt AIS-byte och hemmalaget var bra återstoden av matchen.

VIK blev dock inte direkt fega utan forecheckade bitvis med tre man. I slutet stirrade dock femman med Ringström, Younan, Fredda J, Frycklund och Lindberg oförklarligt en massa puck och 3-3 AIS efter 58.29.

Gränbyspöket presenterade sig sedan på allvar och gav VIK sin femte raka förlust här då 4-3-målet tillkom. Detta efter att Per Svensson ostörd i slottet kunde bomba in segerpucken med 13 sekunder kvar med bra trafik framför kassen, det var åter misstänkt svagt försvarsarbete av Lindberg med flera där. Ridå.

SAMMANFATTNING

VIK gjorde ändå en mycket bättre match spelmässigt än mot Löven och Västervik senast. Första perioden gick klart till VIK, andra perioden var jämn och i tredje inledde VIK bra med sedan kom AIS starkt mot slutet.

Problemet var att effektiviteten inte var där denna match i första perioden. Istället fick AIS 1-1 och energi och lust att kriga på. Efterklokt men hade Bergmans 2-0-mål godkänts är frågan vad som hade hänt med AIS energi, skulle vara kul att se repris på det.

Sedan är det på individnivå några som inte är i slag. Fredrik Hetta missade en massa och var otajmad, William Wikman hade svårt i bedömningarna och puck-management och Gustav Lindberg var högst suspekt i försvarsspelet, misstänkt loj där och -2. Lindberg behöver upp i frekvens som topp-6-fw.

Fredrik Johansson tappade också sin gubbe på två mål. Frycklund var -2 och serien är så bra att man har inte riktigt råd med att inte riktigt ha igång alla spelare.

Paananen valde dock att köra lite social coachning denna match och trots att Lindberg var ur slag just idag fick han spela sista bytet och föreföll då missa sin markering och 4-3 AIS. Paananen har lite att jobba med nu för att få vissa att köpa lagkonceptet i försvarsspelet.

Acke Ringström var bra med en briljant assist, plus en assist ytterligare. Acke tog också en tuff tackling där AIS-spelare var den som flög mest. Lukas Zetterberg gladde med sina två fina strutar och leder ny skytteligan tillsammans med Dyk i Södertälje.

Jonas Liwing var solid på blå och stoppade pucken på ett spektakulärt sett före Zätas 2-2-mål.

Marcus Dahlbom gjorde en bra match, troligen kunde han nog inte göra mycket på målen. Det var synd om Dahlbom att han inte fick bättre hjälp i afton. Men samtidigt kom Dahlboms nionde förlust på 13 matcher vilket säkert grämer honom lite extra.

Positivt ändå att spelet totalt sett var en steg framåt jämfört med Löven och Västervik. Men uppenbarligen är VIK i något av spel- och/eller resultatmässig svacka.

Den stora frågan är nu hur lång denna svacka kommer bli. Samtidigt var ändå prestationen okey idag och med några fler vakna spelare i laget så kan VIK nog skaka AIK på onsdag.

PUCKLIGAN

5 Lukas Zetterberg

4 Acke Ringström

3 Jonas Liwing

2 Kalle Östman

1 Isac Skedung

5 svar

 1. stenberg skriver:

  Coaching var ordet.Totalt fyra forwards inne på baklängesmälen, märkligt beslut att sätta in tre av dessa i slutet av en match där prio borde varit att hålla tätt bakåt.
  Statistik
  nr namn Baklängesmål
  9 Frycklund 4
  95 Lindberg 3
  12 F Johansson 3
  66 Lindelöf 2
  7 Hassel 2
  70 Ringström 1
  10 Jansson 1
  4 Younan 1
  21 Hetta 1
  23 Källström 1

 2. Jan Malmberg skriver:

  En klapp på axeln till så kanske han håller nollan mot AIK🗣🙏👌👀

 3. Gurkan 63 skriver:

  Har sakt det förut att vik måste lära sig att stänga matcherna . Jag 3-2 ca 3 minuter kvar och 3-3 målet var bland det sämsta jag har sett . Försvaret lämnar Dahlbom helt själv. Några fall framot var det ikväll och vara att glömma kvällens sista 3minuter och kriga vidare .

 4. Miko skriver:

  En blytung, irriterande och onödig förlust. Ännu tråkigare när man tänker på att man kan ha tagit in tre poäng på AIK och inför onsdagen haft en chans att klättra upp på en andra plats vid en vinst. Synd att Vik drabbas av en svacka samtidigt som AIK och att man därmed inte utnyttjar det utan blir nollade mot lag i nedre delen av tabellen. Man har fortfarande bra läge att närma sig topp-två vid en vinst men framförallt hålla sig i topp. Jag hoppades att förlusten mot Västervik inte skulle ge upphov till en längre svacka och det hoppas jag fortfarande, för mot Almtuna så såg man tendenser till att laget är tillbaka. Vi lär se en heltaggad och revanschsugen Vik på onsdag. Bra chans att inför storpublik slå en AIK som också är i en liten svacka.

 5. robert jonsson skriver:

  Håller med att man blir förundrad över coachningen i slutet av matchen. Frycklund som varit inne på tre första bakåt spelar man samt Lindberg som är svag i defensiven. Efter 3-3 lär man säkra matchen särskilt på bortaplan o då går det inte o tok köra. Varje poäng kommer bli viktiga i i slutändan.