Blir Pontus Holmberg, som klokt nog stannade i VIK till skillnad från andra, nästa gulsvarta NHL-export via Växjö & scout om Rasmus Rissanen i Örebro

Redo för SHL:s bästa lag redan nu? Och NHL på sikt? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Vi har blivit bortskämda med att Västerås är med och tar fram NHL-spelare med jämna mellanrum. Frågan är om Pontus Holmberg kan bli nästa NHL-export som gått via VIK:s system?

Holmberg har ju redan debuterat i SHL och kommer försöka ta plats i överlägsna Växjö nu redan kommande säsong.

Holmberg har extremt bra rörlighet, kan vända på en femöring med 100 % kontroll på puck. Sådant rörelseschema har vi nästan bara sett av så en ung spelare sedan William Karlssons, Patrik Berglunds och Mikael Backlunds dagar.

Även vasst spelsinne, men skottet kan däremot förbättras mycket. Var även ojämn över säsongen och producerade inte så mycket totalt sett.

Utvecklingskurvan gick dock brant åt rätt håll och i playoff vred tonåringen många motståndarbackars knän ur led med sina vändningar och tempoväxlingar. Skadade sedan olyckligt tummen och sista puckkontakten i VIK (på många år?) ledde till ett viktigt mål mot Borlänge i kvalserien.

Holmberg har ju den här förmågan, som få har, att kunna skydda pucken så bra trots att större spelare hänger över honom. Det är det väldigt få unga spelare som klarar.

19-åringen verkar dock gå lite under radarn inför sommarens NHL-draft. Frågan är vilket NHL-lag som vågar satsa på en ganska sent utvecklad och småväxt spelare som inte direkt öste in poäng i tredjeligan ifjol? Men vi som sett Holmberg vet bättre än att bara titta på pappret.

Når Västeråssonen NHL inom tre-fyra år kommer VIK dessutom få minst cirka 500 000 kronor.

Lek scout och rösta på startsidan på hur långt du tror Holmberg kommer nå!

***

Man kan inte klaga på Holmbergs utveckling under Thomas Paananen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Det var nog dessutom klokt att Holmberg stannade i VIK och fick stor utveckling och trygghet på hemmaplan.

De unga ”stjärnor” som hade bråttom till SHL-J20 eller allsvenska toppklubbar blev kanske lite ”spelare i mängden” i sina nya klubbar. De verkar inte alls fått samma utveckling. Något att dra lärdom av för andra unga talanger kanske.

Patrik Zetterberg menade ju dessutom att många SHL-lag främst tar in J20-spelare som ”sparringpartners” till sina ”egna” juniorlandslagsmän.

***

Örebro har värvat den defensive backen Rasmus Rissanen. NJ fortsätter satsa på finländare, där lyckan i VIK blev minst sagt blandad på den fronten.

– Det var ett tag sen jag såg honom, säger en NHL-scout till bloggen. Men en renodlad defensivback.

– Knappt några ”puckskills” och spelar mycket enkelt. Står för ett fysiskt spel. Fötterna är okey.