Kalkyl på poängproduktion spelare för spelare i VIK 18/19 & f.d. coach om Mark MacMillan i Tingsryd

Hur mycket kan VIK rent krasst producera i Allsvenskan? FOTO: RUNE ÅHLÉN

Vad kan vi förvänta oss rent produktionsmässigt ur truppen? Bloggen gjorde en matematisk kalkyl baserat på spelarnas tidigare produktion, mål- och assistsnitt, främst i Allsvenskan, men även i viss mån SHL, kval och Ettan.

Försökte använda representativa säsonger och dra av och lägga till för produktion i Ettan och SHL via olika avdrag enligt eget huvud. Drog exempelvis av lite extra på Jesper Johanssons produktion i Ettan då det var i sämre lag och fortsättningsserier jämfört med ex. Acke Ringström som spelat mycket AllEtta m.m.

Räknar även in de eventuella nyförvärven Mattias Beck, Sebastian Benker och att Jesper Johansson förlänger:

Baserat på detta känns det ganska ljust. Det finns många som legat runt tio mål tidigare i Allsvenskan. Flera är unga och skulle kanske kunna blomma ut från bra utgångslägen.

Totalt landar kalkylen på hela 162 mål framåt, men i verkligheten blir ju folk skadade och vissa kommer producera mycket mer, och andra mycket mindre. Plus att det bygger på att 22 spelare lirar 52 matcher vilket såklart inte sker. Men det finns onekligen en ganska lovande bredd av målskyttar.

Samtidigt kanske det saknas några sylvassa playmakers på pappret, då förhållandevis många forwards gjort fler mål än assist, samt att man har skeppat forwards som Conny Strömberg, Niclas Lehmann och Johan Skiöld. Alla tre bra eller magnifika passningsspelare.

Samtidigt öste Johan Skinnars in assist i Kristianstad och hyllades där för sitt spelsinne. Lukas Zetterberg har också inte bara ett bra skott, utan kan även slå fina passningar, liksom Fredrik Johansson. Men det verkar kanske inte direkt som man ersatt Connys rena passningsspets. Frågan är om det överhuvudtaget går.

Vi vet också att Beck och Benker, om de ansluter, kan servera sina medspelare. Liwing och Younan lär väl de också kunna öppna upp för andra från backplats med vasst passningsspel.

VIK ser ut att anfalla brett men det är i dagsläget ganska oklart vilka som kommer leda poängligan.

***

Tingsryd har värvat den spännande ECHL-forwarden Mark MacMillan. 26-åringen har även producerat ganska okey även i AHL. Bloggen fick via omvägar kontakt med en gammal coach i ECHL:

– MacMillan är en mycket bra spelare med fantastiskt bra karaktär och ledarskap, säger en av MacMillans tidigare coacher. Han är bra både offensivt och defensivt.

– Han är en bra skridskoåkare som kommer vara bra på den stora isen. Han har generellt sett bra offensiva instinkter, säger coachen som bara verkar hitta positiva saker om sin tidigare adept, men samtidigt utan att kanske kunna nämna någon riktigt utstående offensiv spetsegenskap.