Bloggen siar om kommande tillkännagivanden på forwardssidan, fin kontinuitet men ”varje-dag-spelare” blir den absoluta framgångsnyckeln för detta VIK

Hur mycket kan trion till vänster höja sin jämnhet 20/21? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Det börjar närma sig tidpunkten för olika besked gällande spelartruppen. Gällande forwardssidan siar bloggen att:

¤ Sebastian Benker förlänger. Forwarden har en speciell förmåga att ibland faktiskt nästan dominera med sin kombination av storlek, fart och händer som gav hela 4+3 de sista fyra matcherna. Var bäst på plan i playoffmatchen mot Vita Hästen. Frågan är om den ojämne 28-åringen nu, en gång för alla, kan bli en topp-6-forward som gör närmare en poäng/match?

¤ Lukas Zetterberg får förlängt. Skarpskytten gjorde hela 27 mål och nästan 50 poäng 18/19, ofta i kedja med Marcus Bergman och Kalle Östman. Det började också bra i comebacken från Brynäs med tre klassmål de tre första matcherna. Men sedan kom hjärtproblem och annat strul. På de sista 30 matcherna blev det bara 5+7. En nyckel 20/21 blir att VIK kan hitta puckframsmekare till Lukas som Alex Lindelöf, Jonas Liwing och Östman, en trio som låg bakom många av den kanske lite känslige forwardens distanskanoner från 18/19, både i PP och 5v5.

¤ Marcus Bergman får förlängt. En stor gulsvart nyckel kommer också bli hur 27-åringen ska hitta tillbaka till spelet som gav 14+22 för 36 poäng på 53 matcher 2018/19 (0,68 poäng/match och +5). Se klipp “Marcus Bergman Highlights 2018-19”. Fina minnen och mål i kemin med den så saknade centern Kalle Östman. Senaste säsongen blev det dock en tillbakagång till totalt 9+13 för 22 poäng på 47 matcher (0,47 poäng/match och -5).

¤ Jesper Johansson får förlängt. Johansson är en boxplayspecialist som bidrog till att VIK slutade trea på 82,7 % i box-play-ligan i HA. “JJ” var skottblockskung 18/19 i hela VIK, trots begränsad istid. Frågan är om forwarden kan bygga på sig lite och fortsätta vässa skridskoåkningen för att ta mer plats ute på isen och få ännu bättre nytta av det hårda jobbet?

¤ Alexander Lunsjö får förlängt. VIK-ledningen tror nog att Lunsjö kan spela större delen av säsongen som då han sent sattes in i förstakedjan med Benker och Tessier. Forwardens facit blev då hela åtta poäng (4+4) de sista fem matcherna. Före det var forwarden poänglös i 17 raka (!). Fick dock inte spela PP på hela säsongen.

***

Således blir nog kontinuiteten oerhört stark. En sån som Benker kan nog börja känna sig riktigt bekväm här under sin tredje säsong. Och Paananen och Ivarsson vet från dag 1 vad exakt de har att jobba med.

***

Med detta kan kedjorna se ut ungefär så här: (men bloggens läsare har säkert som vanligt mer genomtänkta förslag?):

Lunsjö  – (Mr X)  – Benker (avslutade strålande ihop med Tessier i mitten)
Zetterberg – Öhrn – Hertzberg (gjorde en bra sistamatch mot Hästen) 
Wikman – Skedung – Bergman (kan lika gärna vara en andrakedja)
Eriksson – F. Johansson – J. Johansson (Eriksson kan nog trycka på för en plats högre upp, gjorde det ju bitvis strålande med Skedung & Wikman)

Extra: Energiske junioren Oscar Hagman och kanske Filiph Åström (ny från Frölunda J20 med HA-meriter från Löven och juniorlandskamper).

***

Sedan har ju Patrik Zetterberg i VLT flaggat för att två spetsforwards kan hämtas in under säsongen om Coronaläget tillåter.

Men om VIK ska ta steg framåt och hota mot SHL kan vi redan nu slå fast en del saker som nog måste ske på forwardssidan om VIK ska kunna utmana Björklöven, Timrå, Modo & Co. på allvar.

Det vill säga: Många av ovan ganska ojämna forwards, som dock har en bevisat hög högstanivå, måste helt enkelt hitta en mycket bättre kontinuitet i sin ishockey. Detta för att bli ”varje-dag-spelare”. För att tala Thomas Paananens språk.

För övrigt är just ”varje-dag-spelare” ett nytt (?) talande begrepp coachen infört som jag hörde första gången i senaste podden.

***

Gällande den här toppcentern som ska in så är det ovanligt tyst i bloggens kanaler. Frågan är vad det kan betyda? Zäta Sr. flaggade ju dock i VLT att han siktar på att ha en någorlunda full trupp från start i augusti. Så det måste vara någon center som ligger nära…

Att det verkar vara mycket hyschpysch kan ju tyda på att man jobbar på något mer okänt och fyndartat AHL/ECHL-namn som man verkligen inte vill att fler ska börja buda på? Utbudet därifrån är ju som sagt enormt och det vore ju dumt att inte försöka att någorlunda koll där…

***

Eller så kanske Zäta ”safe:ar svenskt” och tar in någon supersolid som Henrik Hetta, Linus Persson eller återanvänder David Rundkvist. Eller någon annan nordeuropé runt 30. Då mindre risk för stor flopp, men samtidigt låg sannolikhet för den där braksuccén VIK skulle behöva för att ta steg framåt.

Om nu inte Fredrik Johansson kan locka hit sin NHL-meriterade kusin Joakim Andersson från HV71 i dessa tider. Avdelning rejält långskott.

1 svar

  1. UliH skriver:

    Tessier till Deutschland