Bra livlinor efter fina mål räckte mot skottglatt Karlskoga och deras anstormning i tredje

Fortsatt Wikmanjubel mot BIK? Här jubel 2016 efter en Zetterbergprojektil. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås tog sin femte raka seger då topplaget Karlskoga betvingades med 4-3 på torsdagskvällen inför 3000 högljudda åskådare i ABB Arena.

BIK startade klart bäst. VIK växte in det hela efter Gråhns magnifika pass till Johansson fram till 1-0 efter 7.17. Bra skicklighetsnivå också på Freddan J där att få in den pucken i hög fart så välplacerad.

Langkow var godkänd. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Langkow var godkänd och fick en assist vid 2-0. FOTO: RUNE ÅHLÉN

2-0 kom efter ett att Zetterberg fyrat av en missil som satt som en strut i krysset, undrar om Engelage överhuvudtaget hann se pucken. Första perioden var totalt sett ganska jämn.

3-0 kom efter att VIK börjat mycket bra i andra perioden och tryckte ner BIK direkt, varpå Edström för en gångs skull fick igenom en puck som styrdes på en BIK-back in i nät.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

FOTO: RUNE ÅHLÉN

3-1 kom efter lite röra framför kassen då inte VIK orkade städa och seriens poängkung Ejdsell visade sina otroligt fina händer och vickade enkelt in en hård backhand för sitt 19:e mål.

Johansson gör 4-1. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Johansson gör 4-1. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Christopher Fish åkte kopiöst mycket skridskor i afton och störde BIK. Den nya assistkungen låg också bakom 4-1 med en fin sidledsmacka till stekhete Freddan Johansson.

Inför tredje hade VIK alltså både livrem och hängslen med en tremålsledning. Dessa livlinor behövdes verkligen då de skickliga gästerna gjorde både 4-2 och 4-3. Aldrig får man njuta på läktaren, ständig maxpuls.

Lundberg räddade 40 skott, men här rasslade det. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Lundberg räddade 40 skott, men här rasslade det. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Ändå, och trots alla skott mot Lundberg, tyckte jag VIK hade skaplig kontroll på BIK. Målen de fick till var aningen slumpartade efter många studsar hit och dit.

VIK redde ut stormen och jag tror det var Lihagen som elegant blockade bort det sista skottet.

SAMMANFATTNING

Karlskogas Andrew Engelage har haft makalös statistik, men inte ens han kunde stå emot då VIK faktiskt har några spetskompetenser trots allt.

Gråhns levererar fina assist regelbundet. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Gråhns levererar fina assist regelbundet. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Tre klassmål efter ny projektil av Zetterberg, kalaspass av Gråhns till Johansson och läcker pass och framdribbling av Fish till Johansson igen.

Lukas Zetterbergs kanonskott satt som en strut, verkligen Williamsklass. Ytterst få spelare är begåvade med ett sådant skott. Av ”Z”s åtta mål är sju i powerplay och ett via en vacker straff. Tänk om det gick att få igång Zetterberg i 5-mot-5… Det skiljer ju mot Jeremy Williams, som även kunde näta i den spelformen också. Men Zetterberg har åren på sin sida.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

FOTO: RUNE ÅHLÉN

Chris Langkow då? Lite vänta och se. Kommer ihåg att store Christian Larrivée (som var mycket bra i VIK) behövde några matcher att komma in det från lite långsammare liga. Langkow spelade fysiskt, gav sig in trafiken. Verkade lite stressad och släppte pucken väl snabbt någon gång. Hade en svag dag i tekningscirklarna med bara fyra vunna av 15. Hoppas han kan lyfta där då VIK behöver vinna mycket mer tekningar.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

FOTO: RUNE ÅHLÉN

Langkow visade dock bra blick för spelet och försökte hela tiden slå ”rätt” passning. Spelade också i en ganska osynkad kedja med rivige Wikman (som trots allt inte öser in poäng här trots så bra spel) och en Svedlund som inte riktigt är i storform. En fråga som kvarstår är hur snabb Langkow kommer vara då han själv transporterar puck, här måste han kunna visa snabbhet med trissan för att få separation och skapa yta och tid åt sig själv och andra. Kom inte till skott en enda gång.

Fredrik Johansson är verkligen en ny spelare sedan årsskiftet. Mylläri och Lihagen också på väg upp.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

FOTO: RUNE ÅHLÉN

Frycklund och Fish stod för briljanta insatser. Frycklund var väldigt pucksäker och trygg i spelet denna kväll. Frycklund och Zetterberg börjar så smått visa kemi men jag tror helt frankt att de behöver en bättre tredjelänk än ojämne och ofysiske Bernhardt vars leverans helt torkat upp med magra 1+0 senaste elva.

Niklas Lihagen gjorde sin bästa match på länge och låg över 50% i teken. Om Lihagen kan vakna som han gjorde i slutet ifjol kommer VIK få ett väldigt välkommet vapen i slutstriden nu.

Larsson är kung i försvaret. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Larsson är kung i försvaret. FOTO: RUNE ÅHLÉN

På backsidan stod Larsson (spelade halva tredje), Mylläri och Jimmie Jansson för mycket solida insatser. Just Jansson går från klarhet till klarhet och fick spela hela 21 minuter i afton. Jansson har också jobbat sig upp på plus i +/- (+1) nu. Bara Hampus Larsson och August Nilsson ligger på plus i övrigt bland backarna.

Jimmie Jansson är kronprins i försvaret. Tar sig hela tiden. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jimmie Jansson är kronprins i försvaret. Tar sig hela tiden. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Simon Karlsson bänkades i tredje, vad jag förstår i förmån till mer defensiva backar. Det går lite upp och ner för Karlsson som jag dock tycker går sakta åt rätt håll.

Albin Johansson gjorde en klart bättre match än i debuten och fick spela en del i tredje perioden.

Albin Johansson gjorde en bra match och fick förtroende i tredje. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Albin Johansson gjorde en bra match och fick förtroende i tredje. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jonte Berg gjorde en ny strålande match i skymundan, liksom som alltid Gråhns.

Det som måste bli bättre är tekningar och förmågan att få ur pucken ur egen zon. Dessa två moment leder ofta till att motståndarna får långa anfall då de pepprar skott.

PUCKLIGAN:

5. Fredrik Johansson

4. Christopher Fish

3. Hampus Larsson

2. Mikael Frycklund

1. Henrik Lundberg

3 svar

  1. Marko skriver:

    Grymt bra av VIK och här ser man återigen målvaktens betydelse. Man saknar ju inte Koval direkt .. Synd att det tog så lång tid att få ihop laget men all kred ändå till alla att skutan rätat till sig.

  2. påsen skriver:

    Som du säger…hur kan man spela Svedlund med ett topp nyförvärv i Langkow..känns som man inte gav han möjligheten att lyckas i sin debut i VIK tröjan..tycker Langkow visade att det finns kvalitet för att hjälpa laget..