Centralens tabelltips 2014/15: Malmö vinner & Rögle tar bakvägen till SHL

Dimman måste lätta kring Franssons bleka 88,8 i räddningsprocent på försäsongen (enligt Bosses VIK-blogg). FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Så finns det inte mycket tid att vinka på för tabelltips inför kvällens premiär mellan Timrå och Mora. Återstår att se om Mora får en lika trevlig premiär som VIK hade ifjol då Gulsvart vann med 4-0 i E.ON Arena.

Då glänste McArdle, Romano & Caputi. Men det är historia nu.

***

Centralens tabelltips:

1. Malmö – Lite tunnare framåt utan Viksten & Alvarez kanske, men även tunga ersättare på forwardsplats. Begåvade solisten Romano dock ojämn, återstår att se om han tar några matcher ledigt mellan varven även i MIF. Klart starkast backsida i serien. Målvakterna lite kritiserade, har aldrig förstått varför.

2. Västerås – Under förutsättning att Fransson konserverar sin grundserieform och att laget vässar som väntat med två spetsar till bör man ligga i topp. Blir svårt för motståndarna att hålla reda på McGrath-kedjan OCH enheten med Conny och Williams. Plus Montpetit och Davidsson i tredje. (Men utan två starka nyförvärv blir det inte topp-2.)

McGrath har laddat upp och måste leda sin kedja. Gjorde 0+6 på sex matcher under försäsongen. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

3. Rögle – Rögle är alltid Rögle utan att man behöver titta speciellt mycket på själva truppen. Har en magisk förmåga att maxa ur allt när det gäller. Som vanligt kommer nog RBK börja lugnt för att sedan ruscha mot SHL. Rögle är den klart hetaste kandidaten att ta sig till SHL ”bakvägen” – som vanligt. Dock ingen seriemaskin då man troligen som vanligt sparar på krutet inledningsvis.

4. Södertälje – Ett helt nytt lag. Brist på kontinuitet är en farhåga – går det verkligen att ”fuska” och hoppa från 12:a till 2:a? Ska förstärka mer. Oerhörd bredd och Ahlströmmara är tunga på allsvensk nivå. Kommer Pastrnak blir det nog topp-2. Janne Karlsson borgar för att spelarna kommer jaga hårt varje match. Hyllade och upphaussade Gulasi något kantig i rörelsemönstret men hårdför ledartyp.

Helmersson uppvaktas av Sixsmith.

James Sixsmith ser ut att bli viktigt som playmaker i SSK, som avlastning till Ahlströmmarna. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

5. Karlskoga – Är ett säkert kort på allsvensk nivå. Lite omvänt på Rögle – börjar ofta ursinnigt och skrämmer slag på de lite sämre lagen som kanske hellre flyr än illa fäktar, vilket ger många extrapoäng till BIK. Stark forwardssida. Stora frågetecken för Modig i kassen dock. Kommer Lenny bättre kunna hushålla med krafterna eller kommer BIK återigen ta slut i februari/mars? Christian Berglund och Wessner-kopian Linus Fröberg gör BIK ännu mer heta i humöret.

6. Oskarshamn – Är det dags att de småländska finsnidarna att bli lite mer taggiga? Har under Söderström haft otroligt lir många gånger men har saknat exempelvis Karlskogas vinnarinstinkt. Nu flaggar Söderström för svartare ögon och det behöver verkligen Oskarshamn.

7. AIK – Traditionens makt är stor. Blir ganska tunga med Messy & Blomdahl och kommer såklart jobba stenhårt varje match för klubbmärket. Rahm är en duktig målvakt. Saknar dock bredd på spetsen.

8. Mora – MIK har lite som Rögle förmågan att blåsa upp sig själva och bjuda till daladans mellan varven. Palin blir ny boss i försvaret. Otroliga fyndet Pollastrone med extremt magra meriter blir spännande att följa en hel säsong. Osäkerheter på målvaktssidan.

9. Almtuna – Oerhört frejdiga på hemmaplan trots få besökare. De lag som slumrar på Gränby i Metallåtervinning Arena kommer bli piskade rejält. Spännande med Honken mål. Solid trupp utan kanske större skillnad på första och fjärdekedjan – på gott och ont. Per Svensson och Fredrik Sandgren underskattade allsvenska toppbackar. Bra kontinuitet.

10. Björklöven – Målvaktssidan och backsidan ser väldigt robust ut. Framåt räcker väl riktigt beprövad spets till 1,5 kedja bara. Spännande att se hur Waltins benhårda taktik (han var inte så imponerad av Stefan Andersson i VIK) och Weners mellan raderna ”vi är egentligen bäst” kommer funka.

11. Vita Hästen – Intressant med Donati & Armstrong, men hur mycket kommer de backchecka i Uppsala en kväll i november? Marcus Eriksson är en begåvning. Något tunt på pappret i övrigt. Men starkt publikstöd kan leda långt.

12. Karlskrona – Tappat oerhört tunga namn. Men Hånberg kanske fortsatt har kontakt med högre makter och var extremt populär i Vita Hästen. Lihagen och Walters är goda allsvenskar men inga givna spelare till en förstakedja. Galbraith stabil målvakt. Kurki en av seriens snabbaste backar.

13. Timrå – Kontinuiteten är stor. Men får nog svårt att hävda sig i konkurrensen då serien är bättre än ifjol. Norja är dock en god målvakt i ett ganska grått och ungt lag. Säkert kommer någon yngling överraska.

14. Asplöven – Raggarhockeyn lever och frodas. Asplöven är en färgklick men har svårt att orka med på bortaplan. Frågetecken på målvaktssidan och backarna ger bottentipset. Fagerudd lär saknas.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://38.media.tumblr.com/283a3300f24e274e5c4a083db5d8276d/tumblr_nbn6t5un721rz48fvo1_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

4 Kommentarer

 1. Sly for Prez!

  1.VIK
  2.Mif
  3.Bofors
  4.SSK
  5.Rögle
  13.Timrå
  14.Björklöven

  Hoppas MIF och VIK går upp, men blir inte förvånad om Rögle vinner play off och sedan slår det lag som förlorat finalen.
  Vimmerbyarn. Åhjo på Percys tid gick det ganska bra att ”köpa” framgång 2 SM guld och ett Europa guld. Gick sämre för Stenbeck. Men men Percy är ägare av Arenan i övrigt är han ej inblandad i Mifs satsning. Det är Sylvegård som styr skutan, han lade upp en treårsplan när han kom och nu går vi in på tredje året. Men jag tror det blir betydligt jämnare top5 än vad experterna tror och håller nog VIK som favoriter.

 2. Mikael Norén

  Vimmerbyarn: Intressant, men lite tufft med Mora sist. Tror de är för bra och för traditionsstarka för det.
  ***
  Uffe, vore intressant om Timrå och Sundsvall möttes i kamp om allsvensk plats. Tufft derby då…

 3. Uffe

  Tror att Malmö är överskattade tror att det blir Västerås o Södertälje som går upp …1 Södertälje. 2.västerås. 3. Malmö. 4 .Rögle 5. AIK. 6 Mora. 7 Bik Karlskoga. 8 Björklöven. 9 Oskarshamn 10 Karlskrona. 11 Timrå. 12 Almtuna. Kvalar sig kvar. 13 Vita Hästen. 14 Asplöven. Går upp från Div 1. Tingsryd aif och Troja/Ljungby. I hård kamp med Sundsvall

 4. Vimmerbyarn

  Kontrar här med mitt tips. Alla pratar hela tiden om samma fem lag i toppen. Visst:Är ju dessa fem lag som har satsat mest på att gå upp, men verkligheten är ju inte alltid så enkel. Framgång kan långt ifrån alltid köpas för pengar. Det vet ju Percy Nilsson. ..=) =) Därför har jag försökt hitta ett lag som skulle kunna störa dessa fem och snuva Rögle på femte-platsen. Mitt val föll på Karlskrona. Även om de har tappat mycket spets, har de en stor bredd enligt vad jag har läst och dessutom mycket bra målvakter. Ingen verkar tro på Karlskrona. Därför valde jag dom. Den negativa överraskningen står Mora för. Inte seriens sämsta lag på pappret, men jag gissar att de har stolpe ut denna säsong. Malmö kommer alla vilja slå denna säsong. Detta kan delvis sätta käppar i hjulet för dom.

  1.Södertälje
  2. Västerås
  3. Karlskoga
  4.Malmö
  5. Karlskrona
  6. Rögle
  7. Almtuna
  8.Björklöven
  9.AIK
  10. Asplöven
  11. Oskarshamn
  12. Vita Hästen
  13. Timrå
  14.Mora

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

VIK berör verkligen. Många kloka kommentarer på FB, här och under artikeln, 31 st är kanske rekord. Ändå lite impad… https://t.co/xtOu0Fqa7l

SvaraRetweetFavorit
Anton - AvatarAntoendpAnton

@PeGe_gbg @VIKFanCentral Ja precis, lite min poäng. Han hade verkligen bidragit både med poäng och vinnarskalle

SvaraRetweetFavorit
PeGe - AvatarPeGe_gbgPeGe

@Antoendp @VIKFanCentral Känslan blir inte bättre när man ser att Östman producerar i Leksand…hårt slag på många sätt när han lämnade.

SvaraRetweetFavorit
Oskar Laurell - AvatarOskarLaurellOskar Laurell

@LeifTagg @VIKFanCentral Helt klart är att 20 insläppta mål är åtminstone sex, sju mål för mycket. Men jag vet inte… https://t.co/02Etm3xO1N

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto