Corona, historiken och nuvarande seriösa styrelse gör VIK:s lagbygge än svårare då andra lag verkar köra på mer som vanligt…

Patrik Zetterberg - hinner sportchefen med ytterligare en tung värvning? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK:s stora problem just nu är nog att de inte kan eller bör göra mycket innan man utvärderat hur Coronakrisen kommer påverka klubben ekonomiskt. Detta kan göra att VIK kanske kommer tappa både förlängningar och tilltänkta nyförvärv. Andra klubbar ska ”köra på lite mer som vanligt” enligt flera bloggen talat med.

VIK är fortfarande under uppbyggnad efter tiden i Ettan för bara två säsonger sedan. Rekonstruktion var så sent som våren 2016. Det glömmer vi på sidan nog lätt bort.

Vi måste ha full respekt för klubbens eventuella oro. VIK:s varumärke har inte råd med någon mer ekonomisk kris. Men detta sätter nog tyvärr sportchefen i en dålig sits inför nästa säsong.

Patrik Zetterberg ska enligt uppgift jobba mot en total sportbudget som innefattar allt från damlaget, U-16, J-18, J-20 till A-laget med allt från materialare, fystränare till istränare med mera. Kommande säsong ökar enligt vissa uppgifter kostnader för den sportsliga ledningen. Detta då en del investeringar i personal inte kom med förrän i augusti 2019 och nu blir med på 12 månader detta budgetår.

Dessa investeringar i personal var nog nödvändiga då VIK sett till antalet medlemmar/spelare är Sveriges största klubb bakom Linköping, om denna blogg inte är ute och cyklar. Men sedan slutar likheterna med rika Linköping.

Sedan drog VIK enligt vissa uppgifter in ca 500 000 extra när man värvade Jerome Leduc och Kelsey Tessier. Dessa pengar finns kanske inte med just nu från start.

Svårt läge just nu alltså då VIK inte kanske kan signa någon för tillfället. VIK har nog inte några större pengar att matcha andra HA-klubbar för stunden. VIK:s mest eftertraktade spelare kanske börjar få panik och vill göra klart någonstans…

Vi får hoppas att VIK:s ledning snart får några positiva besked så lagbygget kan komma igång på allvar. Det förs dialoger med intressanta namn där VIK förhoppningsvis snart får grönt ljus att köra.

10 svar

 1. Bozo skriver:

  Nu börjar chicken-racet mellan klubbordföranden och agenter. Permitteringar betyder inga nya kontrakt. Jag tror klubbarna ser detta som rejäl chans att få ner de upptrissade spelarlönerna och agentprovisioner. SHL exvis kommer nog aldrig få till ett så bra TV-avtal som de har nu, kanske t.o.m. blir så att det måste omförhandlas redan nu. Cmore blöder rejält som Telia flaggade för idag.

 2. Gurkan63 skriver:

  Mikael Noren ett tipps till dig .
  Gör ett reportage om spelaragenterna och deras verksamhet … Tänker på en välskriven artikel i Expressen igår . Dags att visa ett solidariskt ansvar och att spelarna sänker sinna löner tex SHL där är det många som har höga löner med massa andra förmåner. Det blir nästan lite patetiskt att fansen ska ha insamlingar för att klubben ska kunna hålla igång sin verksamhet. Tex i allsvenskan så var det många som köpte fiktiva biljetter och det är en mycket fin chest av fansen som visar sin kärlek till respektive lag. Hur lönerna ser ut i allsvenskan har jag ingen koll på men det finns dom som har bra betalt. Williams hade väll hundra tusen i månaden i vik? Pluss fri bil och bostad. Den senaste krisen i vik så stod vik för 11 lägenhetskontrakt. Williamn fick väll tre hundra tusen när han lämnade vik som någon bonus vill jag minnas. Spelaragenterna kramar ut så mycket som möjligt ur klubbarna och ur affärssyfte så är dom bra på sin sak. Ur kriser kan det komma något gott ur.

 3. VIKarn skriver:

  Nä att hoppas på B&B skulle komma tebax, i ett försök att föra upp oss i finrummet igen är bara att glömma.
  Den dagen det blir aktuellt är de så pass gamla så det är ointressant.
  Inte så konstigt heller, om det dröjer innan de kommer hem, när vi pratar om kontrakt som handlar om hundratals miljoner.
  Snacka om klubbhjärta blir på nått sätt patetiskt, nått sånt finns inte, pengar styr.

 4. Pelle skriver:

  Jag hade förr drömmar om att firma B&B skulle ha klubbhjärta nog att göra en Kenny Jönsson och komma hem med flera goda år kvar och hjälpa VIK upp till SHL. VIK har ju med sina svaga sponsorer och omodern hall inga ekonomiska möjligheter att värva sig upp.

  Sen skulle förstås B&B fylla hallen på matcherna också vilket skulle betyda mycket ekonomiskt. Löven har ju visat hur mycket det påverkar publiktillströmningen att ha ett attraktivt lag.

 5. Pelle skriver:

  Jag har i stort sett gett upp Berglund och Backlund. Berglund jagar ett SM-guld med sina sista goda år. Backlund vill skriva ett långt NHL-kontrakt till och sen vill han spela några år i Europa. Han kommer vara nära 40 när han vänder hem. Och då är risken stor att skador sätter stopp för en avslutning i VIK, precis som det blev för tex Rohlin och Ersberg.

  Och även utan skador så är risken stor att de inte skulle ha kraft nog i den åldern att göra någon stor skillnad för VIK:s slagstyrka. Jag minns tex Poppe som var en skugga av sitt forna jag när han kom tillbaka ca 38 år gammal eller nåt.

 6. Miko skriver:

  Jag tycker vi har en ansvarsfull styrelse som verkligen lägger tonvikt vid organisation och ekonomi, nåt som på sikt kommer att göra föreningen stabil och konkurrenskraftig. Vi bör ha i minnet att så sent som 2016 så var det konkurshot efter satsningar mot SHL. Där vill inte föreningen hamna igen, för att det satsas så att ekonomin äventyras. Tålamod i kombination med bibehållet publikintresse är vad som behövs.Tänk om läktarna var fulla under varje match. Dels så skulle det generera stora publikintäkter och locka sponsorer att satsa ännu mer. Om Backlund och Berglund ansluter så skulle bara dem locka väldigt mycket publik och samtidigt göra Vik mer attraktiv för andra spelare. Jag tror inte de kommer att vara dyra när, och om de kommer. Pengarna kommer inte vara motivationskraften då för dem.

 7. Bozo skriver:

  Många lag som inte bara chansar på att kravet på eget kapital slopas kommande säsong utan även att det slopas helt på obestämd framtid. Då lämnar över mycket risk på sina leverantörer samt skattebetalarna för lönegaranti den dagen konkurrsen kommer. Skulle det bli så skulle VIK teoretiskt kunna bränna stora delar av sin buffert.

  • Marko skriver:

   Helt rätt o sitta still i båten i dagsläget. Är helt säker på att VIK får ihop ett slagkraftigt lag till nästa säsong också om sponsorerna kan sluta upp efter denna pandemi.

 8. Gurkan63 skriver:

  Patrik Berglund kontrakt går väll ut med Djurgården ? Få se hur han känner efter denna säsong har vi mycket tur så kanske vik, eller han dra utomlands ett par år. Backlund flaggar för att avsluta i vik , men säger samtidigt att det kan bli en mellanlandning i Europa några år . Mycket pengar behövs och det har inte vik så förbered er på hockey på allsvensk nivå lång tid framöver. Ny seriesystemet kommer väll att sjösättas denna säsong och det blir mycket svårare att ta sig upp till SHL. Men mirakel har skett förr.

  • Bozo skriver:

   Skulle vilja säga att det är lättare att ta sig upp om man har ett bra lag och det redan från början. Exvis komma 5:a får det mycket tufft att i tur och ordning spöa med hemmaplansfördelen emot sig 4:an, 2:an, 1:an. Så i realiteten kan endast top4 gå upp.