Coronakoll i hockeyvärlden: Slovakien & Finland först ut med startdatum med publikbesked, kanske visir för Paananen/Ivarsson & vad händer med stortalanger med extremt sen draft?

FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Liten Coronakoll i hockeyvärlden nedan.

Slovakiska Extraliga: Säsongen ska starta 3:e oktober. Enligt nya regeringsbestämmelser kan man spela med 50 % publikkapacitet. Lagen hoppas dock att saker har ändrats till det bättre till dess.

***

Finska SM-Liiga: Vill börja sin säsong den 1:a oktober – med full publikkapacitet. Detta då de inskränkningar som orsakats av Coronapandemin kommer att upphöra i Finland just då. Beslutet är naturligtvis villkorat av att pandemin förblir under kontroll.

– Det här är bra nyheter, säger Heikki Hiltunen, ordförande för finska ligan. Nu har vi ett tydligt mål kring vilket vi kan planera. Det underlättar vår partnerförsäljning och kommer säkert att lugna potentiella partners. Hiltunen menar att det är ”ganska tydligt” att ligan inte kan börja genom om antalet åskådare är begränsat.

***

Just nu är ju de svenska råden som följer:

Folkhälsomyndighetens råd vid inomhusaktiviteter

  • Begränsa om möjligt antalet deltagare i aktiviteterna.
  • Max 50 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
  • Se till att det finns tydlig skyltning av råden om att stanna hemma vid sjukdom och att ha god handhygien.
  • Städa oftare toaletter och ytor som många tar i.

Utifrån föreskriften om max 50 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar rekommenderar även Svenska Ishockeyförbundet, för att efterleva föreskriften, att ingen publik tillåts i samband med träning, match eller annan aktivitet inom ishockeyn. Endast aktiva och nödvändiga funktionärer medverkar vid aktiviteter.

Den stora frågan är när ovanstående regler kommer mildras eller tas bort? Slovakien och Finland ger kanske lite tangentens riktning.

***

NHL-draften (som normalt sett skulle genomförts nu i juni) kommer troligen inte att genomföras förrän i september/oktober. Sista dagen för NHL-lagen att signa unga europeiska ”prospects” under kontrakt är 15:e augusti.

Kan det betyda att svenska stortalanger som Lucas Raymond och Alexander Holtz bara kommer att kunna ansluta till sina NHL-lag efter deras säsongsslut i Europa? Det är ju sådant som ger ringar på vattnet även till Allsvenskan och ett lag som VIK.

***

Hockeyutrustningstillverkaren Bauer har tydligen pratat med NHL om ”medicinska visir” som tränare, lagledare och andra ”icke-spelare” kan bära som ett skydd mot spridning av COVID-19. Detta då NHL nu troligen startar om säsongen och går direkt på slutspel om en dryg månad (30:e juli).

Eftersom spelarna i NHL förväntas testas dagligen tror man inte det krävs ytterligare skyddsutrustning på isen (som exempelvis kanske större visir eller liknande). NHL menar att de inte ser några obligatoriska utrustningsändringar för att säkerställa spelarens säkerhet just nu.

Bauer säger att ”visiret” för coacher och andra ”icke-spelare” kan fästas på en keps, är fjäderlätt trots att det är tre gånger tjockare än ett medicinskt visir och uppfyller ”American National Standards Institute-förordningen” gällande att förhindra smitta.

Så kanske får vi se visir på Paananen, Ivarsson & Co. i höst? Galna tider…