Silly med backextra: Vad händer egentligen med de 14 backar VIK använde säsongen som gick & det borde väl börja närma sig besked och presentationer snart?

Kokkonen blomstrade med Forsberg och Thorell i BIK. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Det oerhört skadedrabbade VIK anno 19/20 använde hela 14 backar i A-laget säsongen som gick. Men hur är egentligen status på dessa? Bloggen gjorde en liten sammanställning:

Inramade spelare har kontrakt med VIK. Siffrorna är serie + playoffmatchen mot Vita Hästen.

Vi får sedan lägga till nyförvärven Gustav Berglund och högst troligen August Tornberg, som enligt MrMadhawk alltså är klar, vilket denna blogg också har signaler på.

Läs mer om Gustav Berglund här och här. Särskilt intressant att läsa vad TV-kommentatorn och Timråexperten Jimmy Hamrin säger, han brukar vara väldigt rätt ute om spelare.

Gustav Berglund (#2) mot Brynäs borta i J20:s Top10. Blir spännande att följa här. FOTO: NATHALIE ANDERSSON

***

När bloggen bland annat gjorde denna intervju med allsvenska backmålkungen Jimmie Jansson tolkade undertecknad det som att om inte SHL nappar är det bara VIK som gäller för Västeråssonen.

Detta nästan oavsett vad lag som Björklöven och Modo erbjuder/erbjudit. Så det verkar finnas ett äkta VIK-hjärta där. Föga förvånande med tanke på den passion 25-åringen visar på isen.

***

Dags att även produktionen lossnar för lovande och chansskapande Carl Ehrnberg? FOTO: RUNE ÅHLÉN

Nummer två, efter Jansson, i viktigast att behålla är nog Calle Ehrnberg. Enligt röksignaler ser det bra ut även där. Den driftige och skicklige pucktransportören blir spännande att följa. En skada förstörde ju mycket ifjol.

21-åringen skapar chanser och kan avsluten förbättras blir det riktigt roligt kommande säsong. Passar ju dessutom väldigt bra in i Patrik Zetterbergs outtalade strävan att ha verka vilja ha många puckskickliga backar.

***

18-årige David Göransson gjorde en lovande debut som en smart back duktig på att ligga nära sin motståndare. Var även lugn och sansad med pucken innan en hjärnskakning i Karlskoga satte stopp. Ständigt dessa skador…

***

Man förstår att Kenny Källström blev frustrerad efter att spelat stabilt och slutat trea i backarnas interna poängliga. Så här sa Kenny i VLT: ”Det är klart jag var förvånad. Jag har inte hört någonting negativt alls under hela säsongen, och efter säsongen var det också bra. Då tar man nästan för givet att man ska vara kvar, så det är klart att det blir en käftsmäll när man hör bra grejer och sen plötsligt inte får vara kvar.” 

Men att Kenny (och Morgan Hassel) får lämna går ju i linje med att Zäta verkar vilja ha många naturligt puckskickliga backar, där kanske det finns andra inom Zätas räckvidd som passar bättre.

***

Annars intressant om Calle Själin kan vända på karriären efter en tung period i VIK. Draftades ju ganska tidigt och hyllades bitvis i Leksand, men måste upp i tempo och skridskoåkning för att kunna utnyttja begåvningen. Är nog intressant för lite ”mindre” allsvenska klubbar. Gjorde bland annat en monstermatch borta mot Löven, men annars var det ofta tyngre.

Intressant för ”mindre” allsvenska klubbar är nog även Lars Jinghage. Så här skrev undertecknad efter 30-åringens inhopp borta mot suveräna Björklöven: ”Jinghage gjorde ett mycket gott dagsverke och fick spela hela 15 minuter utan att göra bort sig alls, inklusive även fem byten i tredje då VIK jagade. Vid något tillfälle visade Köpingslånet dessutom kyla på blå och skapade en bra chans för Fredda J.”

Om jag vore sportchef i typ Almtuna eller Tingsryd hade jag åtminstone tagit in Jinghage på en tryout. Jinghage fick välförjänt avsluta säsongen i norska storklubben Storhamar.

***

Erik de la Rose kom mer och mer innan skadan. Men var inte den PP-back VIK kanske trodde. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Erik de la Rose togs in som en PP-back, men 26-åringen hade inte fotarbetet i sidled för att kunna ”dansa på blå” i HA. Däremot visade sig backen var starkare än väntat och blev allt mer solid innan en allvarlig knäskada satte stopp. Nya tag i nämnda Storhamar.

William Kaijser fick en otacksam roll och blev först inplockad och fick spela en del utan att göra bort sig men när Simon Åkerström kom in och gjorde snudd på succé blev istiden noll. Kaijser spelar kommande säsong i Enköping.

***

Backsidan ser ut att kunna bli en styrka kommande säsong med flera starka spelare i eller på väg in i sina bästa år:

Väldigt bra storlek också, och då har vi inte räknat med Jimmie Jansson (eller rentutav Niclas Lundgren). Men såklart måste flera kliva fram för att ersätta Leducs 40 poäng, även om en mer enkelt spelande back nog skulle passa Lukas Zetterberg bättre i PP. Så kanske kan en Lukas i bättre form och lägen mildra tappet av Leduc?

Frågan är när vi får några officiella besked bara?

2 Responses

  1. Bozo skriver:

    Kom igen vi skramlar för Bulan, han kan ju inte åka runt som nån kringresande.

  2. VIKarn skriver:

    Om ovan nämnda backar signar med VIK, har vi onekligen en intressant backuppsättning.

    Z:a har följt den gamla devisen, man börjar bygga lag bakifrån.