Ny stark insats mot topplag på bortaplan då Köpingsbetonat VIK utan sju ordinarie pepprade 43 skott men nollades av Cannata den otrolige och stjärntätt Björklöven

Jesper Myrenbergs framtid blir en av de absolut viktigaste frågorna under denna silly. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Ett VIK som saknade sju ordinarie spelare gjorde en ny mycket stark insats på bortaplan mot ett topplag. Trots att VIK vann skotten med 43-37 mot dyra och tuffa seriesuveränen Björklöven blev det 1-0 till Umeålaget.

VIK var starka i första perioden och 19-7 i skott men bara 0-0. Det stod 6-0 i skott efter fyra minuter och 15-3 i skott efter 12 minuter! VIK kom flygande ur den så flott nylackerade bussen.

Backarna gjorde det väldigt bra med fina spelvändningar och uppspel. Calle Själin var som en helt ny spelare ikväll och gjorde en massa bra saker med och utan puck.

Även bra forecheck och Löven hostade upp många puckar. Lunsjö (fantastisk pass Tessier), Fredda J (djupledsmacka av Wikman), Jansson (passade bort Lunsjös öppnande pass), Benker och Sjedung brände lägen.

Köpingskillarna Jinghage och Viitanen gjorde solida intryck direkt. Jinghage hade ett bra skott i sitt första byte och även Viitanen hade ett ganska bra avslut då han omgående verkade finna en viss kemi med Fredda Johansson.

VIK gjorde det bra även i andra perioden, men mer Löven. Wikman skapade massor av lägen och ”tyvärr” känns forwarden SHL-mässig redan nu.

Själin skapade också, men fick en otäck puck i ansiktet som däckade backen. Åter var man nere på fem backar ett tag innan #51 gudskelov återkom med helvisir.

Det tråkigaste under matchen var att ett ”skitmål” fick avgöra, då en till synes tröttkörd Jimmie Jansson tyvärr var passiv vid 1-0 efter 26.19 och defensive Kristoffer Söder, av alla, enkelt fick slå in en puck i tom kasse med Jansson bredvid sig. En pigg Jansson hade kapat Söder långt tidigare…

Kedjan med Skedung mellan Wikman och Eriksson skapade som vanligt mest. Jansson friställdes bland annat av Wikman, men den så skicklige Cannata höll ihop benskydden. I slutet av perioden åkte sig Wikman åter fri, men Cannata läste även det avslutet med plockhandsken.

Annars stressat i de gulsvarta avsluten, för stor respekt där för Real Löven. Extremt skickliga Löven skapade också heta chanser men Myrenberg har verkligen hittat en ny hög nivå och har spelat som Samuel Ersson på sistone.

Wikman fortsatte faktiskt att smådominera i tredje vilket skapade heta chanser och Weigel tvingades slasha Eriksson. I efterföljande PP fick äntligen Zetterberg på en kanon som till och med Cannata helt tappade kontrollen på, men Benker träffade stolpen från kanten då målet var vidöppet på returen.

I slutet tog, en annars på nytt dominant, Leduc en onödig tvåa men övriga backar krigade heroiskt i BP där August Nilsson bland annat gjorde ett jättejobb utan puck med sin nyvunna användning av sin fina fysik och skridskoåkning.

Lövenbacken Aktell hade ingen lyckad afton och efter ytterligare en i raden av felpassar blev Wikman fri i box play men åter en miss. Domaren Andreas Harnebring (ni vet han stockholmaren som nog längtade hem under den dubbla sudden i SHL-kvalet hemma mot KHK och tog ut Helmer på en uppletad tvåa…) blåste sedan bort en chans då pucken låg fri framför Cannata.

Sedan missade domarna en misstänkt slewfoot då Fredric Andersson körde omkull Tessier bakifrån. Hade rollerna varit omvända hade nog Tessier fått två matcher.

VIK fick dock till slut ett PP och fick spela 6-mot-4 i slutet. VIK hade en del distansskott men spetsspelarna hade behövt producera och visat sig mer i afton. Sedan slog Jansson bort en enkel passning, ytterligare ett misstänkt trötthetstecken, och matchen var över.

SAMMANFATTNING

Det finns verkligen något där i denna upplaga av VIK. På rak arm har detta VIK gjort många väldigt många riktigt bra bortamatcher mot de absoluta topplagen. Visst, Löven var inte inledningsvis supertända i afton, men nog vill de vinna serien före Modo och få hemmafördel i den Allsvenska Finalen?

Detta var en riktigt bra genomförd bortamatch. Raka snabba spelvändningar och ett stort krig ute på isen mot ett storväxt, kaxigt och oerhört skickligt Björklöven. Dessutom var forechecken väldigt bra ledda av den helt fenomenale William Wikman.

Trots att VIK i afton mötte Löven körde Wikman i byte efter byte helt enkelt om sina bevakare och skapade saker ur ingenting. ”Tyvärr” börjar Wikman bli för bra redan nu och vi kan nog glömma honom i nästa säsongs upplaga av VIK.

Men, samtidigt, nu gäller det att VIK-ledningen och andra ger Zäta Sr. möjligheten att verkligen förstärka detta lag nu, för att kunna dra nytta av Wikmans, Leducs och troligen även Myrenbergs sista tid här, plus några till toppar som sannolikt kommer lämna då de börjar bli ”för bra”.

Det största utropstecknet var dock backen Calle Själin. Äntligen visade det av New York Rangers draftade Leksandslånet varför många hyllat honom tidigare. Själin var ruskigt bra med klubban både offensivt och defensivt och skapade på så sätt väldigt bra uppspel och spelvändningar.

Sedan måste vi bara nämna Jesper Myrenberg. Kolla målvaktsligan just nu efter kvällen, det räcker egentligen (vi ska också komma ihåg att inledningsvis hade inte Myrenberg mycket hjälp av backarna i höstas):

Myrenberg ligger nu på samma position (2:a) där Ersson slutade ifjol, då Ersson landade på 93,3 %. Det är inte omöjligt att Myrenberg når dit…

Sedan kopplar detta VIK på en krigarinstinkt i dessa toppmatcher plus att man för en gångs skull kan vinna tekningar, vilket stör ett så starkt puckinnehavslag som Löven, som är vana att äga pucken.

Det känns som detta VIK har nästan alla ingredienser för att bli ett framgångsrikt slutspelslag. Men, ”immer ein aber”, som tysken säger. ”Förstakedjan” med Rundqvist mellan Zäta och Hertzberg måste bli vassare, de var ganska anonyma i afton.

Och Alexander Lunsjö, som just nu är en topp-6-forward, har bara 1+1 och -2 de senaste 17 matcherna (dock ingen speltid i PP). Poänglös i 12 raka. Helt enkelt behöver skåningen producera mer och kanske skjuta mer direkt, som på Tessier delikata framspelning i afton. Dock fin pass till Jansson som borde givit en assist.

Rundqvist har efter en mycket stark debutmatch stått för tre ganska anonyma insatser i rad nu och har bara 0+1. Centern har inte varit dålig, men kraven på en toppcenter som själv vill spela i SHL är höga. Efter att vunnit 10 av 14 tek i debuten har det också bara blivit 17 av 46 vunna de tre senaste (37%) för Rundqvist, som förhoppningsvis snart kommer igång på allvar och tar tag i spelet mer.

Ett annat aber är ju den tunna truppen och skadorna så klart. Jansson fick spela hela 24 minuter i afton och det sliter hårt på toppbacken som inte såg riktigt fräsch ut. I längden är det ju inte hållbart att spela på fem backar var och varannan match.

Jinghage gjorde ett mycket gott dagsverke och fick spela hela 15 minuter utan att göra bort sig alls, inklusive även fem byten i tredje då VIK jagade. Vid något tillfälle visade Köpingslånet dessutom kyla på blå och skapade en bra chans för Fredda J.

Fredda J. hade alltså kemi även med Viitanen som visade bra händer och spelsinne med minst två fina framläggningar i mittzon till kaptenen som då fick bra chanser att åka och gå framåt. Jinghage och Viitanen är absolut värda flera chanser i HA. Kul att länshockeyn via Köping levererar.

Kenny Källström håller på att spela sig till ett nytt kontrakt med ett fortsatt prickfritt och mycket solitt backspel. Veteranen var felfri under 17 minuters istid.

Det viktigaste budskapet är dock att detta VIK har både en hel del skicklighet, men framförallt glöd, och vi får verkligen hoppas att Patrik Zetterberg får chans att främst bredda detta lag ganska ordentligt inför transfer deadline den 15:e februari. Detta VIK kan nog då gå långt i vår…

PUCKLIGAN

5 William Wikman

4 Calle Själin

3 Jesper Myrenberg

2 Jerome Leduc

1 Fredrik Johansson

15 svar

 1. VIK75 skriver:

  Behåll Jinghage vet ja, gjorde ju inte bort sig i går så kan vara ett klipp.

 2. Musse skriver:

  Fantastisk prestation av grabbarna igår, det ger hopp inför slutspelet. Kan vi få tillbaka en pigg Bergman som kan bära in puck och vinna närkamper samt en viktig tekare i egen zon i Kalin kan det bära långt.
  Men Z måste börja producera, fattar inte att han kommer till så få avslut i pp. När vi spelar bp så kommer i stort sett alla avslut från en rightare på hans position. Synd att inte Själin fick spela vårt sista pp då Jansson hade det svajigt och tar några dåliga avslut trots att Z står i mycket bättre läge.

 3. Robert jonsson skriver:

  En match som VIK kunnat ha avgjort redan i första perioden. Trots alla skador går man ut o överglänser ett ”överhypat” Löven. Löven är med det spel man visat i fyra matcher mot VIK inte i närheten av att kunna lägga något av SHL lagen på rygg i bäst av sju matcher. Sedan efter säsongen får vi se vad satsningen inneburit för Löven i förlängningen. Med flera av de frånvarande spelarna åter så skrämmer verkligen inte Löven som en framtida motståndare.

  • Tomas skriver:

   Robert Jonsson: tror inte vik skrämmer löven heller. Vad jag vet så är detta ända matchen vik matchat löven spelmässig, båda matcherna i Västerås har löven varit klart bättre och förra matchen i umeå stod Kruse på huvet. Tror inte heller löven har nån chans mot shl lagen men VIK har det absolut inte, kommer inte ens vinna slutspelsserien ju!!!!!!!!

  • Olle skriver:

   Med det inlägget ser jag att du inte sett Löven i år mer än mot VIK. Den totalhockey Löven har presterat i år var det många år sedan vi såg i HA. Men visst, vissa lag passar andra sämre och VIK har någonting som satt käppar i hjulet för Löven.

   I nästan alla matcher har Löven sköljt över motståndarna som knappt får låna pucken. Men VIK har gjort det bra!

 4. Peter skriver:

  Intressent om löner, tror inte löven har så värst hög budget. Aftonbladet hade nån genomgång av lönerna och löven hade inte många i topp. Kanadensarna tjänar tex nästa ingenting. Inte många lövenspelare i topp

 5. Olle skriver:

  Bry er inte om dryga Lövare som på fyllan inte kan hålla sig från att vara dåliga vinnare. Vissa har väldigt kort minne. Senaste 17 åren har vi harvat men upplever i år någonting helt sjukt. Man lever i en dröm och vill inte vakna.

  Sanningen om spelarbudgeten ligger nog någonstans mittemellan. Löven gick in i säsongen men en ganska hög spelarbudget eftersom man kände att Känttä var rätt man att förvalta pengarna på bästa sätt. Det fick man också rätt i. Sedan har företag för in och skjutit till när man sett att laget faktiskt har en rimlig chans att nå SHL i år.

  I dagsläget har nog Löven högsta löneutgiftrna i HA. Vore förvånad om det inte var så. MoDo ligger rätt bra till där också.

  Håller tummarna för en bra vår för Västerås så länge det inte sker på bekostnad av Lövens framfart. 😊

 6. Andre skriver:

  Som sagt dessa uppgifter stämmer inte alls… Sluta lipa över att ni inte är bättre än att förlora mot ett nedtränat löven.

  • Pelle skriver:

   Vad dryg du är. Vi kanske möts igen när ni förlorat mot Modo. Det är då det gäller. Och Fagervall har aldrig varit en vinnare.

 7. Andre skriver:

  Nu låter det som att löven har mycket större spelarbudget än vik men det stämmer inte alls. Skilde inte mycket i början på säsongen men sedan har löven lyckats få sponsorer att skjuta till pengar men inte några fantasisummor som du har nämnt tidigare. I övrigt möter vik ett fruktansvärt nedtränat löven som spelade otroligt slött…

  • Bozo skriver:

   Haha

   • Bozo skriver:

    Tipset är fortfarande bäst av 7 mot Leksand. Men då får inte Själin lira, så en till back in. Ta in Ahl oxå även om han ska lira SHL med annat lag nästa säsong. Alla verkar trivas i klubben.

  • Pelle skriver:

   Citat från Centralen i december:
   “Ryktena säger att Kenttä fick 8 miljoner extra när säsongen startat. Då hade de typ nästan redan dyrast trupp i HA redan innan enligt vissa. Vissa menar att Löven nog har ungefär dubbel spelarbudget jämfört med VIK just nu. VIK är enligt vissa uppgifter inte i närheten av vad Löven, men inte heller vad Modo, Timrå, Södertälje, Mora och AIK (!) har i spelarbudget.”

   Ungefär så ligger det till. Märkligt att AIK inte går bättre trots en del namnkunniga spelare som inte är billiga. Men de fungerar inte som ett lag. Mora och Tälje går bättre nu efter en del förstärkningar.

  • Bozo skriver:

   Ni lägger allt på spelarbudgeten denna säsongen, så att ni enbart kan locka mobbare som tränare till era ungdomslag.

  • Olle skriver:

   Håll klaffen och sluta skämma ut oss. Västerås var bra men vi har seriens bästa målvakt.