Gulsvarte iskrigaren Jonte Berg om lagkamraterna Jinghage/Viitanen inför Björklöven & tidigare back i Rögle på marknaden plus några till

Jonte Berg och NHL-stjärnan Anze Kopitar! Från lockoutsäsongen 2012-13. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Bloggen fick inför Björklöven borta byta några ord med Jonte Berg. VIK-kändisen är lagkamrat med Köpingsspelarna Marcus Viitanen och Lars Jinghage som debuterar för VIK i Umeå. Jonte bjuder även på en liten tillbakablick på åren i VIK.

Jonte gjorde mellan 2011-2017 hela 252 matcher i VIK som något av en defensiv powerforward med enormt bra skridskoåkning.

– Jag fick ett samtal ifrån Freddan (Johansson) idag som berättade att det kommit förstärkning från Köping, säger Jonte till bloggen. Först och främst riktigt kul att Lasse och Marcus får chansen att spela i Allsvenskan. De är väl värda det, grabbarna.

– Jinghage har ett riktigt bra spelsinne, pass och blick för spelet. Så roligt att han får visa upp sig högre upp, menar Jonte.

– Marcus är en liten kvick spelare med bra teknik. Gör en hel del poäng. Väldigt seriös spelare som också är väl värd denna chansen. Vi hoppas på en bra fredagskväll för VIK uppe i Umeå, och för grabbarna från Köping förstås.

Jonte Bergs fart och tyngd gjorde nytta fjärdekedjan. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Hur går det för egen del, ser att du gör mycket poäng i Ettan? Vad driver dig idag?

– Nja, det har nog gått likadant som laget, lite upp och ner. Brukar oftast hänga ihop.

– Hockey är ju alltid en underbar sport. Men vinner man är det självklart mycket lättare. Jag har ingen prestige i mina egna insatser nuförtiden, förutom att jag vill göra så bra jag kan. Besvikelsen på sig själv vissa stunder kommer självklart fram. Men det är ju bara hockey man lägger sex dagar i veckan på.

– Men framför allt vill jag hjälpa laget med det jag kan samt sprida både lite energi och lugn i olika lägen. Det har blivit några poäng och hoppas det trillar in några till som hjälper oss i slutet av säsongen.

– Det som driver mig är väl att man tycker om att spela hockey. Kul att vara i ett lag och alla människor där runt omkring. Sen tycker mina barn det är kul att se pappa spela lite matcher med, samt hänga med i omklädningsrummet.

Jonte Berg mot Djurgården.

Vad är ditt bästa minne från tiden i VIK?

– Säsongen vi skulle gått upp var speciell (2014-15). Vi var så starka och hade något speciellt i gruppen under den säsongen. Ett oerhört bra lag och lagsammanhållning.

– Jag kom in efter några matcher och det gjordes om lite i truppen. Det grämer en fortfarande när man tänker på Karlskronamatcherna…

– Sedan finns det många andra minnen som man tänker på och har lite klipp sparade som man kikar på ibland, säger den store iskrigaren och gentlemannen avslutningsvis.

***

Klart är i alla fall att Marcus Viitanen och viss mån Lars Jinghage (har dock redan gjort fem HA-matcher i Mora) får sitt livs chans. Tänk om Viitanen skulle göra typ två fina mål? Sådant kittlar alltid lite extra vid sådana här tillfällen.

***

Patrik Zetterberg behöver nog främst hitta en ersättare till toppbacken Alex Younan som kan bli borta uppemot en månad. Sedan tidigare finns även ett behov att få in någon hårt spelande defensiv topp-4-back.

Frågade en god källa på insidan om backmarknaden i Europa:

– Svårt att säga vilka backar under kontrakt som kommer att släppas. Jag vet bara att killar som Steve Oleksy (ECHL), Taylor Doherty (ECHL), Nick Schaus (gick dock till tjeckiska andraligan precis) och Cade Fairchild (meriterad offensiv back, ex-Rögle, som dock inte spelat denna säsong) kan signas omgående…

***

Annars kanske en spelare typ som Johan Ivarsson, 24, som går in och ur Färjestads lag, kan bli intressant om FBK spetsar sin backsida ytterligare? Zetterberg lär ju i alla fall ha bra kontakt med förre VIK-backen Peter Jacobsson som är GM i Färjestad.

8 svar

 1. Bozo skriver:

  Hoppas Allmtuna tar några treor nu så kan de låna ut Mårtensson innan fönstret stänger för en peng.

 2. Bosse skriver:

  Skaka liv i Alenbring igen han tränar tydligen med viks veteraner då får man lite underhållning på matcherna i varje fall

 3. Bozo skriver:

  Lägg ner J20. Låna ut dom till Köping istället.

 4. Mats i Wien skriver:

  Helt klart ska man ta in Conny Strömberg, motiverad och kostar int saa mycket,,

 5. Örjan skriver:

  Såg Luleås intag till HG
  Fyra utifrån varav tre var från norrland och en Västeråsare Felix Ramberg bror till Lucas Ramberg som redan spelar i Luleå
  Resten var från egna ledet
  Västerås där är det väl typ tre som vanligt som kommer in från egna verksamheten
  Och J20 superelit dansar på slak lina
  För att klara sig från negativt kval.
  Och J18 elit är väl lite lungnare för tack vare att Valbo och Strömsbro är sämre
  Rätt märkligt Gävle regionen har tre J18 elit lag
  Brynäs Valbo och Strömsbro
  Nej VIK måste nog ta sig en rejäl funderare hur dom skall vända den här negativa trenden på juniorsidan
  Flera av dom som inte kommit in på HG i Västerås från egna leden spelar några i Div 1 nu
  Bla.Lukas Söderlund som öser in poäng i Mariestad

 6. Falken skriver:

  VIK har än så länge ett J20-lag i SuperElit. Vill man fortsätta ha det bör man nog prioritera dessa spelare. Att J20 just nu ligger skrynkligt till och att man därför inte vill dränera laget ytterligare känns närmast som en dålig ursäkt, framförallt på längre sikt. Mitt tips är att många framträdande J20-spelare kommer att lämna efter säsongen, till stor del pga ovanstående. Och jag förstår dem.

  • Bozo skriver:

   Ja och dessutom lär de ha minimal chans i bortamatcherna i helgen oavsett.

   Men skadan på Göransson kan ha gett klubben kalla fötter, de vill inte ruinera så unga spelares karriärer och liv och slänga in dom oförberedda.

 7. Bozo skriver:

  Intressant att så många satsar på sina J20-lag och håller i sina spelare. Samt att killarna i dessa elit-J20 lag inte vill framföra sina åsikter att få chansen i HA och Ettan, för att då uppfattas som stökiga. Att Myrenberg fick chansen i VIK förra säsongen från en annan förening känns nästan lite unikt, men det var ju oxå väl under JVM när J20-serien hade uppehåll.