De nya kedjornas dynamik som gav den historiska ”10-3:an” mot Pantern – vad blir följderna av en den målorgien?

Beck och Zetterberg exploderade spelmässigt mot Pantern. FOTO: JIMMY GERDIN

 

Thomas Paananen och Lars Ivarsson satte till en början ett par femmor som rullade på bra tidigt på försäsongen. Men sedan dess har coacherna, under den långa måltorkan, tvingats röra om i grytan.

Detta fram till de senaste matcherna då de nya kedjorna utkristalliserat sig, där kronan på verket var den historiska 10-3-krossen av Pantern hemma på fredagskvällen. Vad är det då som de nya femmorna ger? Centralen gör ett försök att analysera:

10. Jansson, Jimmie – 18. Liwing, Jonas

Här har man troligen hittat ett ledande backpar som kan användas både när man ska stänga ner matcher i slutet eller jaga mål. Kul att se att Jimmie Jansson tar ett (förväntat) kliv till att troligen bli en toppback även HA.

Liwing har lugn och hög kvalitet i allt han gör och höjer sin omgivning. Det märks att han är en av hela Allsvenskans mest meriterade backar.

Hetta har sett bekväm ut även i HA och täcker pucken bra även här. Mer skott önskas dock från den målfarlige norrlänningen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

12. Johansson, Fredrik – 40. Skedung, Isac – 21. Hetta, Fredrik

Fredrik Johansson och Hetta började bygga kemi redan ifjol. Mycket glädjande är att Hetta nu visat att han är en spelare som klarar sig bra i Allsvenskan också. I Hetta finns ju också en målskytt som kommer ge ytterligare lite bredd i målskyttet över en säsong.

Skedung började försäsongen anonymt men har sakta men säkert växt in i det. Sliter över hela banan, har hög frekvens och god näsa för mål runt kassen i närstrider. Freddan har väl inte riktigt hittat sitt max ännu, men sedan är han jättebra i tio matcher. Men ”10-3:an” gav nog en boost för självförtroendet även hos en veteran.

4. Younan, Alexander – 23. Källström, Kenny

Younan blandar och ger ganska mycket. Alltifrån briljanta grejer i egen zon där han använder kroppen för att skydda pucken och samtidigt göra fina uppspel, till lite tveksamma grejer, främst offensivt. Sist mot Pantern fintade dock Younan ner en påg vilket dukade upp för Frycklunds fina PP-mål. Younan behöver uppenbarligen lite tid för att komma in i systemet här.

Som bloggen redan konstaterat är det djupt imponerande att se hur Källström sömlöst gått in i laget trots lång skadefrånvaro. Källström inser nog att detta är hans troligen sista chans att bli bofast i Allsvenskan igen. Och 29-åringen är på god väg att ta den chansen med sitt trygga allroundspel.

Bergman hyllades tidigare av Conny och 25-åringen kommer bli en nyckelspelare även i HA. Två fina mål mot Pantern. FOTO: RUNE ÅHLÉN

83. Beck, Mattias – 9. Frycklund, Mikael – 25. Bergman, Marcus

Beck har inlett anonymt som förmodligen en av de spelare som lidit mest av att inte passningsspelet funkade så bra inledningsvis. Mot Pantern var dock Beck flera klasser bättre och lyfte därmed redan starke Frycklund. Bergman var också anonym de första matcherna av säsongen, men vi vet vad han kan, vilket han visade mot Pantern.

En snabb kedja där nyckeln kommer vara att sätta Beck och Bergman i så många bra lägen som möjligt genom ett snabbt passningsspel. Men även Frycklund kan ju avsluta och soloköra. Troligen är kedjan ganska så rejält svårläst för motståndarna…

Lindelöf fick äntligen utdelning på sitt skytte och tredubblade sin allsvenska målskörd. FOTO: RUNE ÅHLÉN

7. Hassel, Morgan – 66. Lindelöf, Alexander

Det har inte märkts att Hassel och Lindelöf spelade i Ettan ifjol. På pappret ett bra balanserat par med tydliga roller. Bägge har på något sätt tagit kliv. Bara att fortsätta lyfta Paananens sätt att utveckla spelare. Hassel har varit minst lika bra här som en sådan där totalt uppoffrande ”pappaback” alla framgångsrika lag måste ha i defensiven.

Lindelöfs två kanoner mot Pantern var faktiskt ganska ovanligt för en back. Hur ofta har det hänt att en ung back satt två sådana projektiler i samma match? Lindelöf har alltid haft enormt bra teknik och händer. Om skridskoåkningen kan fortsätta utvecklas kan det således bli stor utväxling. Enligt uppgifter var VIK-ledningen väldigt tuff mot Lindelöf inför kontraktsförhandlingarna och det tyder ju på bra karaktär att backen tog det på rätt sätt.

Zäta verkar vara på väg att bli mer än bara en första klassens distansskytt. FOTO: RUNE ÅHLÉN

28. Zetterberg, Lukas – 22. Skinnars, Johan – 27. Benker, Sebastian

Zetterberg gjorde kanske sin bästa A-lagsmatch i karriären mot Pantern. Den tidigare endimensionelle forwarden slet och höll i och täckte pucken. 3-0-målet där Zäta beslutsamt parkerade sig framför kassen och tryckte in en retur var något nytt, frågan är om Zäta tidigare gjort något sådant ”skitmål” tidigare i HA?

Skinnars kämpar nog lite mer att ställa om sig till Allsvenskan. Är ju inte den störste, snabbaste eller starkaste. Men får han lite tid så kan det hända säker tack vare teknik, skott och spelsinne. Frågan kvarstår dock lite om det är rättvist att kräva att en spelare som hämtats från Ettan ska vara den som styr upp ett power play i ett topp-8-satsande lag i HA.? Samtidigt är det fler spelare än Skinnars som tagit lite tid på sig i att hitta rätt in i Paananens system.

Benker inledde också lite anonymt efter en okey försäsong. Men Boråsprodukten exploderade mot Pantern både spel- och målmässigt. Efter att ha sett Benker en del nu är det nog främst en snabbfotad målskytt som är beroende av att omgivningen levererar bra puckar, som Jimmie Jansson gjorde vid 5-0-målet mot Pantern.

70. Ringström, Acke – (15. Appel, Jesper)

Ringström som var dominant i dominanta Kristianstad har fått en lite halvkrokig start i Västerås med lite småskador. Petad i premiären och sedan bara 6-7 minuter som sjundeback i tre matcher. Ringström är ju väldigt bra med pucken i egen zon och löser saker på ett bra sätt. Utmaningen ligger nog i att hitta rätt balans i spelet utan puck och anpassa spelet och skridskoåkningen till tempot i Allsvenskan.

Jesper Appel var -3 i Karlskrona och är utanför laget just nu. Har egentligen lite samma styrkor och utmaningar som Ringström, men den sistnämnde har ju fördelen av sin fysik i närkampsspelet jämfört med den något tunne Appel.

Jesper Cederberg blir allt bättre. Bra tekare nu också. FOTO RUNE ÅHLÉN

13. Östman, Kalle – 29. Cederberg, Jesper – 17. Wikman, William  Extra: 14. Johansson, Jesper (53. Eriksson, Anthon)

Törs vi säga att detta är den bästa ”fjärdekedjan” på oerhört länge i VIK? Kan någon läsare nämna någon fjärdekedja som varit bättre eller mer lovande?

Östman är ju egentligen för bra att lira i en fjärde, men samtidigt säger det mycket om bredden i laget. Cederberg har tagit stora kliv till denna säsong som den perfekta laglojale fjärdecentern som precis alla lag behöver för att nå framgång. Både Östman och Cederberg brände frilägen mot Pantern, så det händer saker offensivt.

Wikman är ett yrväder och energiknippe vars skott kanske kan kunna användas mer. Wikman bombade en kanon i ramen mot Pantern som Jesper Johansson vispade in returen på. ”JJ” är en smart energiforward som nog slagit rekord med 1+1 redan efter bara några byten per match främst i box play.

Tufft för rivige Anthon Eriksson att vara utanför laget. Frågan hur långt tålamod energiforwarden har? Samtidigt är det ju så att det tyvärr bara är en tidsfråga innan skadorna kommer…

***

En gemensam nämnare för de som varit bra direkt är de flesta av dessa var med redan ifjol. För många av nyförvärven har det varit lite mer startsträcka i att komma in i systemet. Många av nyförvärven borde ha lite mer att ge. Men de verkar ju lära sig snabbt…

2 svar

  1. Jesper skriver:

    Vi hade en fjärdekedja, 06-07 tror jag det var, som bestod av Marcus Söderkvist, Stefan Holmgren och Rasmus Olheden som var riktigt jobbiga att möta samt att dom gjorde riktigt mycket poäng den säsongen..