De tunga järnen Gunnarsson, Jansson och en comebackande Frycklund producerade och ledde åter VIK inför 4 400 då Troja maldes ner när Ryttar höll sin andra nolla i Allsvenskan

Mikael Frycklund var äntligen tillbaka. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK vann med 5-0 hemma mot Troja i Gratismatchen som lockade nästan 4400 åskådare på söndagskvällen. De nya potentiella fansen fick se några fina mål.

Bägge lagen brände en varsin jättechans i första bytet. Skapligt första 10 men ganska avslaget totalt. Troja småfinurliga. 5-3 chanser VIK 5v5, 3-0 i PP-chanser. Slätstruket. Men Greba/Arkalov lite rappare, nära mål för bägge. Arkalov ska verkligen vara ytter som sagt.

Ex-VIK:aren Calle Ehrnberg var bra i Troja, Benker på läktaren. Frycklund nära klassassist i första bytet – men det skulle komma mycket mer för #9 i sin comeback från lång skadefrånvaro.

Bergman är som sagt het och stod för två mål i andra. Jansson fortsatte producera och låg bakom två mål med smarta grejer. VIK tryckte ner Troja långa stunder de sista 40 minuterna.

Trots att det inte riktigt synkar i någon kedja 8-2 chanser till VIK i 5v5 i andra perioden. 1-0 styrning Lunsjö efter smart skott Jansson. 2-0 Bergman på retur. 3-0 bra sargspel av Jansson och Bergman klassavslut i fart.

4-0 kom i tredje efter en soloraid av Tornberg. 5-0 tungt patenterat skott av Zäta från vänster i PP. VIK vann chanserna i sista med hela 10-3 och totalt med hela 23-8.

SAMMANFATTNING

VIK har ju två riktiga spetsbackar i Daniel Gunnarsson (9-2 i NP) och Jimmie Jansson (6-1) som bägge är riktigt på gång. Dessa två drev mycket av VIK:s spel denna afton från bakplan.

Där Gunnarsson är jämnare på ett spetsigt sätt över hela isen, är Jansson välbehövligt mer kreativ och vågad offensivt. Bägge attributen behövs.

Lägg till Tornberg och Roe så ser det riktigt bra ut på backsidan då även Jardeskog har lyft på sistone. Östman spelar alltid som varje match vore den sista. Dock orosmoment att Fernholm inte kunde byta om. Backsidan är skadekänslig då heller inte Jalonen var ombytt.

Och när då alltså äntligen Frycklund var tillbaka tände även offensiven allt mer efterhand framför dessa klassbackar VIK har. Utan att synas överdrivet mycket levererade Frycklund (4-1 i NP) direkt tre assister. Det är bara vissa spelare som har den förmågan.

Bergman (7-2 i NP) är fortsatt också riktigt på gång och gjorde två fina mål denna afton, tillbaka i kedjan med Frycklund och Zetterberg. VIK vann alltså chanserna i 5v5 med hela 23-8, en av de största differenserna denna säsong.

Men trots 5-0 var det inte direkt en klang- och jubelföreställning. En styrka att VIK kan mala ner ett desperat bottenlag utan att glänsa.

Greba var åter ganska bra, men behöver synas mer, med 5-2 i NP tillsammans med Wikman och Skedung. I början på tredje stod ryssen för klassaktion som dukade upp för Wikman och ett PP som följd. Skedung utgick en bit in i andra perioden. Ständigt denna oro för nya skador.

Det som återstår att se är hur bra Greba är på små ytor framför mål. Hittills har ryssen skapat en del, men varit trubbig i avslutningarna runt kassen och har bara 0+2 på sex matcher (om vi räknar med SSKrivbordsklubbens strukna matcher). Det är för svagt med tanke på att Greba faktiskt lirade förstalina i KHL denna säsong.

Arkalov inledde relativt piggt som ytter i fjärdekedjan och gjorde en bra aktion då Jansson fick ett bra läge. Tyvärr stannade det där och det blev 2-3 i NP då Arkalov har fortsatt svårt att vinna puckar, trots att han försöker jobba hårt och inte är helt oäven på rören.

Hur bra är egentligen medelspelare på marginalen i KHL? (Eller var, då den ligan är ett minne blott så som vi känt den, på grund av barnamördaren Putin).

Angående ryssarna skrev någon klok person att även klasspelare som Daniel Gunnarsson och Johan Gustafsson ju hade en lång inkörningsperiod på minst tio matcher i VIK och HA. Optimisten håller nog fast vid den tanken. Greba är dock såpass bra att han definitivt tar plats, troligen på tre kedjor, men åtminstone på fyra.

Kangas och Wiberg började på bänken. Arkalov (och Rigelus) måste vara väldigt bra för att hålla Kangas och Wiberg fortsatt utanför…

From och Lunsjö hittade ingen jättekemi med varandra eller Karlsson i en ny kedja. En stor nyckel framöver blir att dessa ska hitta en hög och jämn nivå så att Frycklund & Co. inte blir så ensamma i slutspelet.

Linus Ryttar höll sin andra nolla i sin allsvenska karriär genom några fina räddningar då Troja trots allt hade några jättelägen.

PUCKLIGAN

5 Daniel Gunnarsson

4 Marcus Bergman

3 Jimmie Jansson

2 Mikael Frycklund

1 Linus Ryttar

4 Responses

 1. C skriver:

  VIK kommer att komma 5a och få möta Karlskoga eller Björklöven i kvarten. Allt beror på om något av lagen i topp väljer motstånd pga kortare resor. Men själv tippar jag att VIK blir kvar till löven.

  Jag minns när Oskarshamn gick upp för några år sen. De 2 sista veckorna av grundserien spelade de bedrövligt dåligt efter att ha dominerat större delen av säsongen. Jag minns att jag sa till någon polare att de var slut men i själva verket tränade de ner sig för att vara på topp i slutspelet.

  Vi kommer att komma 5a. Jag tror inte ni vi ska döma laget för hårt de sista matcherna nu för om de gör rätt så kommer de inte spela sin bästa hockey nu när det gäller som minst utan likt Oskarshamn spara på krutet tills det verkligen gäller.

 2. Jan Malmberg skriver:

  Jasså Benker satt på läktaren han spelar ju i Västervik!
  Kan inte släppa VIK tydligen ( fick väl sparken av Paananen som typ Lavoie som var bra i Mora matchen men han funkar tydligen bättre i Mora) Jag satt hemma pga. sjukdom med feber blir hemma idag också. Men har biljett till semifinalen VSK-Villa tisd. Mest spännande nu att se VIK mot Modo! Andra tränaren i VIK säger att bottlagen är bra men Modo körde överTroja med
  7-3 i Ljungby. Håller med kommentatorn på cmore att VIK i första perioden hade problem med passningar och mottagningar av pucken håller inte i slutspel sedan betydligt bättre andra och tredje period. Skönt att Bergman äntligen spelar som förr i tiden och går på mål (och gör MÅL)inte bara jobbar efter sargen. En trepoängare ska vara given ikväll mot bottenlaget Troja 🏒🥅

  • Massimo Fedeli skriver:

   Hej !
   Att Benker sitter på läktaren kan bero på att Pappa Benker är ass tränare i Troja

  • Peter T skriver:

   Jag tror att Benker är bra kompis med flera i laget, kanske därför han va på plats, han kan ju inte sitta på läktaren varje match hans farsa coachar.
   Såg på en av filmerna som Roes fru lägger upp på ”Tuben”, att han firade nyår ihop med laget iaf.