Den stora frågan efter den sportsliga succén och trygghetsbeskedet gällande ekonomin i och med den mångfacetterade segern mot Västervik

Paananen är på väg att bygga den bästa gulsvarta lagmaskinen på oerhört länge. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Klubbens ordförande Pär Södergren sa följande till VLT.se efter gårdagens succétillställning med fullt hus mot Västervik:

Vi är säkra nu på att vi kommer att klara kapitalkravet, de 1,7 miljonerna i vinst. Det kan jag garantera.

Efter den sportsliga succén och det faktum att klubben drog in drygt 1,1 miljoner efter gratismatchen har en fråga ställts mer på sin spets:

Hur hårt ska och kan VIK satsa på att gå upp i SHL redan denna säsong?

Och, ja, även undertecknad ryggar tillbaka lite på denna mening ovan. Men frågan måste ställas av flera anledningar.

Detta är ett ovanligt starkt lag. Bara två gånger sedan år 2000 har VIK slutat bättre än trea i HA, säsongerna 2013-14 och 2014-15. Då hårdsatsande VIK mot SHL.

Det vore förmätet att tro att VIK framöver kommer prenumerera på topp-3-platser i en av världens absolut bästa andraligor. Historien har smärtsamt visat hur svårt det är att få ihop ett så här bra lag i HA.

Och det vore nog ännu mer förmätet och naivt att utgå ifrån att VIK kommer kunna ha en målvakt av Samuel Erssons kaliber, en centerduo som Kalle Östman/Mikael Frycklund, en sniper som Lukas Zetterberg, fina topp-6-forwards i Marcus Bergman/Fredrik Johansson/Sebastian Benker och en så här solid och välmixad backsida även nästa säsong.

VIK kan ju i princip tappa halva laget till SHL till nästa säsong och tvingas till ett nytt nybygge. Man har ju ganska unik spets i detta lag.

***

Rickard Wallin hade också tydligen sagt i TV nyligen att han tyckte VIK var det HA-lag som hade störst chans att nå SHL. Bara det.

***

Den mentala inställningen då spelarna går in i ett SHL-kval måste ju också vara att man ska till SHL. Annars borde man väl spela i korpen?

***

Vad skulle då sportchef Patrik Zetterberg kunna göra för att höja chanserna i SHL-kval för detta redan starka lag?

Tja, det skulle behövas en center till som är i närheten av Frycklunds/Östmans klass.

Då skulle man få ihop tre riktigt starka kedjor. Vi har sett vad William Wikman, Fredrik Hetta och Johan Skinnars kan göra i sådan omgivning när de får komma upp lite mer i banan.

Isac Skedung är en utmärkt defensiv center och slitvarg, men i ett SHL-jagande lag skulle grovjobbaren passa bättre som högklassig fjärdecenter.

Dessutom saknas det tekningskraft och en till naturlig center som är skicklig i tekningscirklarna skulle öka puckinnehavet för Gulsvart. Det små detaljerna avgör täta kvalmatcher som vi vet.

Sedan är backsidan kanske något tunn förutom topp-5/6-backarna. En solid breddback skulle minska skadekänsligheten.

Delikata och roliga frågor nuförtiden. Men självklart är ekonomin alltid nummer 1.

5 svar

 1. robert jonsson skriver:

  Att halva laget skulle kunna försvinna till SHL efter säsongen är inte sannolikt. Det är lagmaskinen samt ett starkt ledarskap som fört VIK till den position man i dag har i serien. Ersson håller SHL klass. Bland backarna kan jag inte se någon som är aktuell för SHL spel trots att de gjort det mycket bra. Möjligen Liwing men där talar ålder emot. Lindelöf har kanske potentialen framöver. Dock ej redan till nästa säsong.
  Forwardsmässigt kan jag tänka mig Bergman ( om än lite för skadebenägen), Zetterberg med sin fina offensiv (defensiven lär dock förbättras), Östman samt Frycklund skulle kunna vara aktuella för SHL och då i en tredje eller fjärdelina.

  • Miko skriver:

   Instämmer i ditt resonemang, Robert. Det är kollektivet som bäddat för det så här långt fina säsongen som överträffat alla förväntningar. Jag tror inte heller att så många spelare rent individuellt skulle kunna gå in i SHL och högprestera. Man måste ha färskt i minnet att Zetterberg var i topplaget Timrå ifjol, skickades till Tingsryd men presterade inte i något av lagen. Frycklund var i Tingsryd och avslutade i Modo men hade som helhet inte någon jättelyckad säsong. Nu lyckas han liksom Zetterberg för att laget går bra och då kommer också deras kvalitéer till uttryck på annat sätt. Dessutom tror jag de trivs att vara hemma och i rätt omgivning. Ersson är dessvärre förlorad för Vik om man inte går upp. Han är för bra för allsvenskan och snart också för SHL. Bergman skulle också kunna gå in och ta en plats i SHL om han är skadefri och får kontinuitet i sitt spel. Kalle Östman på forwardssidan samt liksom Lindelöf på backsidan har också potential att ta nästa steg och snart spela i SHL.

 2. Christoffer Franzén skriver:

  Bra tanke, Örjan! Han är nog lite sugen just nu, även om han kanske inte vill erkänna det….😁😁

 3. Christoffer Franzén skriver:

  Vill inte vara glädjedödare på något sätt. Västerås hockey kommer alltid att ha en plats i mitt hjärta. 😊 Men hur många gånger tidigare har inte klubben stämplat ut när det kommer till avgörande matcher? Och jag är helt övertygad om att ekonomin har varit anledningen åtminstone vid något av tillfällena. Hur blir det denna gång är frågan?

 4. Örjan skriver:

  Kanse vore läge att övertala ”Bulan” att man registrerar han före deadline för övergångar
  Utifall det skulle bli skador
  En ”halvtränad” Bulan kan räcka långt med hans rutin