Efter Gian-Marco Hammerers ankomst kan vi uppdatera den högst spekulativa budgeten & insatt i branschen om Nolan Stevens som är ny i Södertälje

FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Efter Gian-Marco Hammerers ankomst kan vi uppdatera den högst spekulativa budgeten, och som vanligt måste känsliga läsare avbryta nu och göra något annat.

Har dock förankrat nivåer med insatta i branschen med avseende på vad spelare med sådana meriter brukar kosta över tid, så gissningarna är nog inte helt fel, kanske:

Vad jag förstår är inte Hammerer alls här för att tjäna pengar som min kvalificerade gissning indikerar, utan främst för att få utbildning och utvecklas i ett annat land. NJ får därmed förhoppningsvis mycket hockeyspelare per krona.

Visst kan man fundera över bleka 2+1 och under fem minuter per match för Davos i Schweiz högstaliga NL.

Men om vi vänder på det: Många äldre beprövade VIK:are eller andra allsvenskar hade inte fått mycket istid alls eller gjort poäng i den så starka och rika ligan.

Så just de siffrorna behöver inte säga mycket alls hur ”Giamo” håller i HA…

***

Det är alltid lite extra intressant, kanske, vilka HA-konkurrenter som exempelvis Södertälje värvar. Detta då de till viss del plockar från samma hylla som VIK. Nu har SSK värvat centern/yttern Nolan Stevens som har ett bra poängsnitt i AHL.

Stevens 0,47 i PPG på 293 matcher är nu år 2024 ovanligt att få till HA då lönerna brakat iväg i AHL jämfört med HA.

– Stevens skills och spelsinne är i toppklass på HA-nivå, säger en professionell i branschen till bloggen. Passningsspelet och tajming i när han ska slå pass är riktigt bra.

– Kan styra tempot i matcherna. Men ibland hamnar han stillastående och drar ner tempot för mycket för att det ska öppnas ytor. Bra åkning när han vill, helt ok fötter, inget som sticker ut men kommer klara sig på HA-nivå med sin fart.

– Intressant är om Södertälje verkligen ska använda Stevens som center. Då går de nog lite ifrån den typ av centrar de byggt laget runt med Bogren. Så jag skulle nästan tro de kommer använda Stevens som ytter.

– Stevens är inte riktigt en Turgeon-, Liljewall- eller en Engsundhtyp, utan mer av en offensiv dynamo än en ”balansspelare”. Men Stevens med Dyk hade varit bra. En som hittar ytor för att använda sitt skott och en med bra spelsinne och pass. Hade nästan kunnat tänka mig Engsundh mellan dem.

– Men Stevens är inte dålig defensivt, är helt ok där men är framförallt är det hans offensiv som sticker ut. Om Nolan ska vara center gärna Liljegren på andra kanten kanske.

***

Återstår att se hur VIK kommer bygga klart centersidan. Tidigare har det ju talats om att ha mer defensivt säkra centrar än tidigare. Flashigare vingar får stå för finesserna.

Skulle inte förvåna om NJ jagar intensivt i AHL/ECHL där det klart största utbudet av spelare trots allt finns. Fortfarande ingen panik då spelare brukar presenteras långt in i maj eller i början av juni. Se exempelvis förra året.

27 svar

 1. Pelle skriver:

  Värvandet verkar gå väldigt långsamt nu. Beror det på svårigheter att få hit spelare eller kan det finnas andra orsaker? Verkar som fler klubbar hugger på samma spelare. Jag är orolig för att VIK:s satsning kommer av sig. Men det är bara att vänta och se. Liuksiala är väl inte märkvärdigare än att det borde finnas fler i hans klass eller?

 2. Patrick skriver:

  Bara inse att 2024 satsningen va en flopp rent sportsligt , känns inte som att vik är förstahandsval hos många spelare i nuläget , tråkigt !

 3. David skriver:

  Blir spännande att se nästa värvning från NJ. Många spelare som jag hade kunnat se i vik går till andra klubbar tänker främst på Juho Liuksiala och Tim Theocharidis

 4. Stenberg skriver:

  Plågsamt just nu att vara VIK supporter när Djurgården, Södertälje och nu senast Björklöven stärker upp sina trupper med spelare som kunde/borde hamnat i VIK. Uppenbart har dessa tre konkurrenter en rejält större spealrbudget än NJ

  • K skriver:

   ….förmodligen annan attraktionskraft också som avgör. Är nog inte enbart pengar.

   • Stenberg skriver:

    Så är det nog. Jag hävdar envist att det är ett strategiskt misstag att behålla tränarna. Det kan ju se ut som i stort sett hela truppen underpresterade men med tränare som har haft defensivspelet som största merit släppa in så många mål under en säsong är ett underbetyg. Eller så har spelarna haft problem med motivationen eller så inte köpt/förstod direktiven från tränarna.

 5. Big E skriver:

  Kan man lira Hannes Hellberg ett helt år högre upp i linorna bör man kunna lira Hugo Leijon på samma sätt. Typiskt VIK att inte ta väl hand om sina egna produkter. Gräset är tydligen alltid grönare på andra sidan.

 6. JJ skriver:

  Borta är Festargänget Försäkringkassegänget och Semestergänget….

 7. Pelle skriver:

  Ja det är tydligen svårt med orden. Först skriver flera att VIK valde bort bla Kangas. Sen skriver C att så var det inte utan det var spelaren som valde en annan klubb, och alltså valde bort VIK, precis som tränaren sa.
  Och i Lejons fall var det en SHL-klubb, så då är det ju inte konstigt alls.

 8. K skriver:

  Utifrån denna uppskattning har alltså NJ valt en okänd schweizare i stället för Gustaf Kangas från ”eget” led?
  Trots att årspengen är i stort sett densamma?

  • Vintermannen skriver:

   Ja jag är lika oförstående till denna värvning, helt obegripligt att man inte hade kunnat lägga dessa pengar på någon från våra egna led såsom Lejon, Kangas eller någon annan. Vem fan vill ge allt i Juniorleden med förhoppningen att nå hela vägen till A-laget när den möjligheten aldrig kommer. När NJ kontrakt löper ut så hoppas jag verkligen att det inte blir förlängt.

   • Vås skriver:

    förstår inte riktigt hur ni menar?

    Wille cederborg är ett energiknippe och får ett A-lagskontrakt. Han har en tydlig roll i en 4e kedja.

    Om vi till exempel hade signat Leijon eller Kangas så har dom ju sina styrkor längre upp i formationerna. Tror ganska många av oss hade sagt nej till att ha kangas och Leijon i en 2a /3e kedja redan nu?

    Dom fick en hel del matchning säsongen som var pga skador för att testa på A-lags spel. Dom gjorde det helt okej men enligt mig behöver dom en större roll i säg division 1 alternativt ett lag i allsvenskan med andra ambitioner än Västerås.

    Har inte sett Hammerer men som han beskrivs så är han en stor, tung, snabb powerforward för en 4e kedja. Jag känner mig tryggare med Hammerer och Cederborg i våran 4e mot Lilliz och kompani i Löven istället för Leijon och Kangas JR.

    Men det är bara mina tankegångar…

    • Musse skriver:

     Håller med dig Vås. Det blir lite konstigt att jämföra Hammerer mot någon annan innan vi sett honom spela. Som med Dmytriw. Antogs vara en spelare långt ner i hierarkin för att han kom från en lågt rankad liga och var billig. Visade sig vara bättre än de flesta svenska etablerade HA spelare i laget.

   • JJ skriver:

    Vi behöver poängforwards och Centrar.
    De som behövs är poängplockare och Centrar . De saknas.

    Psykopat Gath .
    ..

  • C skriver:

   Det senaste jag hörde om Gustav Kangas var att han valde att skriva på för Björklöven. Jag kan ju ha missat nått här men VIK har nog inte valt något alls kring honom eftersom han ville spela för en annan klubb? Rätta mig om jag har fel, jag kan ha missat nått.

   • ordens betydelse skriver:

    C skriver i sitt inlägg: ”Jag kan ju ha missat nått här men VIK har nog inte valt något alls kring honom eftersom han ville spela för en annan klubb? Rätta mig om jag har fel, jag kan ha missat nått.”

    VIK-tränaren, Eric Karlsson säger i en intervju till hockeysverige.se angående de tre juniorspelarna som nu byter klubbar. ”Det har varit förhandlingar med agenter och spelarna. Vi har haft en bra dialog hela tiden, men ibland kommer man inte överens.

    Jag tror att du har missat något. Karlsson säger att det varit förhandlingar med VIK och agent/spelare”. Om parterna har gått in förhandlingar betyder det för mig att båda parter har haft en önskan att nå ett positivt resultat om fortsatt spel i VIK. Varför det inte blev så vet bara de tre spelarna och VIK. Om nu VIK inte har velat honom/dem som du skriver C, är det inte fair av VIK att sätta sig vid förhandlingsbordet för en låtsasförhandling. Säg från början att ni är aktuella för nästa säsong, tyvärr samma långsamma beteende gentemot Bergman och Lindelöf.

    • C skriver:

     Något jag skrivit måste ha missförståtts här.

     Gustav Kangas var kontraktslös och skrev på för Björklöven. Det jag menar är att VIK har ju inte ratat honom eller valt att inte satsa på honom utan han byter arbetsgivare helt enkelt.

     Jag vet bara det som kommit ut i officiella kanaler och skriver därför att jag kanske har missat något men poängen är att VIK har mig veterligen inte tackat nej till Gustav Kangas. Han har istället valt att gå vidare i sin karriär.

     VIK får helt enkelt rikta in sig på någon som vill spela i gulsvart. Hur förhandlingar mm gått ut illa har jag ingen aning om men mitt svar handlade om att NJ skulle ”valt” en okänd spelare istället får Gustav Kangas men som jag ser det valde ju han Löven istället för VIK.

     • C skriver:

      ”Gått till”

     • Musse skriver:

      Nä precis, det är väl inte svårare än så att löven erbjöd en högre lön än vad NJ hade råd och budget för. Och han valde en högre lön. De två som fick kontrakt tror jag spelar här för en betydligt lägre lön än de 20-25000 kr det ryktas om. Personligen tycker inte jag att det är rimligt att ge våra juniorer dessa summor innan de visat att de tar en ordinarie tröja.

     • Alkemisten skriver:

      Löven har precis kvalificerat sig för J20 Nationell.
      De vet vilket h-vete det är att ta sig upp från j20 regional till J20 nationell.
      Löven vet hur svårt det är att locka juniorer till klubben utan j20 nationell.
      Löven vill ha en långsiktig lösning, de har inte kunnat lyfta upp juniorer till A-laget vid skador, för J20 juniorer som spelar i regional håller inte måttet stegat är för stort.
      Jag tror att det spelar in när dom erbjöd Kangas en vettig lön för att minimera risken att ramla ur J20 Nationell.
      Att inte ha och satsa på ett J20 nationell lag är ett kortsiktigt tänkande, ” Det är varmt och skönt en kort stund att pissa i byxorna en kall vinterdag, men snart blir det kallt och obehagligt”.

      • C skriver:

       Väldigt bra och pricksäker analys!

      • Musse skriver:

       Självklart är det så att Kangas är där för att stärka upp deras J20 då de inte vill ramla ur direkt. Vi har ju fördelen med närheten till Stockholm där det finns massor med talanger. Stockholm Nord eller Syd vinner ju eller är med i toppen av TV pucken varje år. Alla kan inte spela i AIK eller Djurgården så mängder av bra spelare som blivit ”över” har hamnat hos oss genom åren. Så vi får nog in nya stjärnor till juniorlagen i vinter.

  • Bozo skriver:

   Höj ambitionsnivån. VIK ska inte bedriva välgörenhet.