Efter tredjekedjans succé och den lyckade mixningen av topp-2 nu intressant i fjärde & scout om Éric Gélinas i Rögle (som AIK ville ha?)

Jesper Johansson kan förhoppningsvis ta än mer plats. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Nu när topp-3-kedjorna satt sig är det en fråga som är extra intressant. Ty efter Anton Svenssons intåg och Isac Skedungs blixtrande utveckling och William Wikmans poängkliv kan laget nu hota med tre riktigt bra kedjor.

Wikman har efter 3+3 och sex poäng första 25 matcherna nu 2+8 och tio poäng senaste 18 matcherna, mer än en dubblering av poängsnittet för Wikman. Skedung har sedan Svensson klev in i kedjan som bekant 1+5 senaste tre då även PP-spelet släppt.

Svensson själv är mer av en fysisk spelare än vad nog många trodde. Därmed matchar Svensson Wikman bra som orädda yttrar bredvid Skedung. Vi får dock hoppas att Svensson håller i spelet bättre än vad Gustav Lindberg gjorde efter sin mycket lovande start.

***

Forwardsmässigt är alltså den mest intressanta frågan hur fjärdekedjan ska formeras. Nu har man kört Jesper Johansson som center mellan Anthon Eriksson och Fredrik Hetta i utgångsläget. Hetta har dock haft svårt att riktigt komma igång efter skador och har fått byta av med Johan Skinnars som varit 13e forward.

Skinnars verkar ha tagit petningen bra och har spelat med mer passion kryddat med någon fin framspelning som då Wikman friställdes mot Leksand. Skinnars är ju en bra joker i leken och något av en perfekt mångsidig spelare att kasta in lite här och där.

Helt utanför laget är nu Gustav Lindberg (har nu istället 1+3 på fyra matcher för J20 och Gustav har hjälpt dem att vinna viktiga matcher på slutet för att undvika negativt kval) och kvalhjälten Jesper Cederberg.

En fråga är vem som ska ta centerrollen över tid i fjärde? Den enda kanske riktigt naturlige centern är Cederberg (bara 45 % vunna tek dock), men 22-åringen verkar vara en bit utanför just nu. Intressant att Jesper Johansson vann fem av sex tekningar mot Karlskoga senast och är 8-8 där de senaste tre som center, efter tidigare 25-39 där.

Det är hursomhelst en ruskig konkurrens om forwardsplatserna (och även backplatserna nu alltså efter Appels ”comeback”) vilket gör att ingen i fjärdekedjan kan slappna av minsta lilla.

Förresten är det inte så många som kan slappna av…

***

Vår i luften och hockeymatcherna blir allt mer viktiga. Finns det någon bättre tid på året? Svar: Nej!

***

Rögle har värvat NHL-meriterade backen Éric Gélinas. Enligt Mittmedias reporter Andreas Hanson kan AIK varit nära denna back.

– Har sett honom många gånger den här säsongen – inte en fan, säger en NHL-meriterad scout till bloggen. Han tycker att han kan göra svåra saker på en bra dag – men om något inte fungerar, gör han samma sak igen, bara med ännu mer kraft. Saknar känsla för spelet. Stor, bra skridskoåkare men tar väldigt knepiga beslut på isen. Han är dock troligen bättre än han var i Bratislava, sämsta KHL-laget jag någonsin har sett.

– Han ser bra ut först, storväxt, kraftfull skridskoåkare, inte så hög toppfart dock. Men ofta flera felpass per match. Om han skjuter och missar målet två gånger med hårda skott, är hans lösning att skjuta ännu hårdare och oftast missar han då igen. Krigar i matcherna och kan spela fysiskt. Bör endast användas i defensiv roll och måste hålla sitt spel enkelt. Schira är en mycket bättre (smartare) spelare och jag skulle ta Curran framför honom också, även om jag inte sett dessa två så mycket.

En annan scout sa så här om Gélinas: ”Bred hållning” – en spelare som tar upp mycket plats på isen och syns. Mycket starka fötter. Gör dock allt svårt och hårt, ofta med för mycket kraft men precisionen saknas ofta.”