Efter – trots allt – ganska mycket oflyt i 44 omgångar välförtjänt maxflyt i hela två matcher i rad nu då VIK stal två poäng borta mot AIK efter bravader av Lunsjö & kapten Jansson

Jimmie Jansson. ARKIVFOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Trots att sex tänkta nyckelspelare saknades (inklusive att den allt viktigare Gabriel Kangas utgick före match) lyckades VIK på något sätt få med sig två sagolikt viktiga poäng borta mot AIK på fredagskvällen. Jimmie Jansson både reducerade sent och stod för det högklassiga suddensegermålet då VIK vann med 4-3.

Tufft dock att se från början svagt VIK med massor av skador, totalt kemilöst även inledningsvis. AIK började bäst, men de har också inte en enda skada, nästan.

1-0 efter en liten chanspass i anfallszon av Lunsjö och sedan orkade inte Aronsson backchecka riktigt, men turlig studs också för AIK då kanske JG åter gick ner lite tidigt, men svårt läge.

Salminen brände tidig turlig jättechans efter att en väldigt aktiv Hadobás var framme högt uppe, ungraren har verkligen självförtroende.

Albano har, kan vi nog tyvärr konstatera inte tillräcklig känsla och disciplin, och mindre smart yxhugg precis framför domaren, och 2-0 i PP sedan JJ14 bara tittade puck.

Dessförinnan två dåliga VIK-PP, men ändå några chanser. Robertsson verkligen på G och tempoväxlade fram några chanser, men Speers kan ju inte näta. 5-4 chanser AIK i 5v5 i första perioden.

VIK kämpade dock stundtals och satt ganska lågt i mittzon i den ”finska trappen/fällan”. Ofta ganska effektivt, men Albano kan inte ha så dålig disciplin som gav AIK PP.

Det påminde fortsatt mycket om Kristianstad senast då VIK var svaga i 30-40 minuter. AIK pressade rejält i början på 2:a, men VIK hade ”flyt” och gjorde två mål på sina två första chanser: 2-1 bra Lunsjö flera gånger om, och Bohm fick ny poäng.

2-2 efter bra grejer av Hadobás, Eriksson, Robertsson till Dower som avslutade kliniskt i krysset. Efter målen kom VIK igång hyggligt. Jesper Johansson brände chans, bra av Aronsson som gjorde sin bästa match på precis hur länge som helst ”hemma” i den kungliga hufvudstaden.

Extremt svagt försvar och alla tittade puck, särskilt Eriksson och Dvorsky fick all tid vid 3-2, Lehterä måste blivit vansinnig. 5-5 chanser 5v5. Före 3-2 typiskt Albano, först briljant brytning men sedan blindpass. Skulle vi få se en  KIK-repris i 3:e? Svar, ja.

Tredje inleddes ganska passivt från bägge lagen. En fortsatt oerhört formsvag Lindelöf missade tillsammans med Jesper Johansson och Gynge fick friläge, men bom i sargen.

AIK ägde spelet i tredje perioden. Speers tvingades ut i en solklar tripping på Muzito Bagenda. Utvisning på Jansson, lite billig att leta upp den då domarna släppt en massa annat tidigare, då bland annat Lunsjös klubb slogs ur händerna.

Men domare Niklas Johanssons tveksamhet blev faktiskt ett lyckodrag för VIK, trots allt. En för dagen mästerlig Lunsjö dribblade nämligen fram en utvisning på Muzito Bagenda då AIK hade PP.

Och en allt vassare Dower tillsammans med en superb Robertsson trillade en del puck tills VIK fick PP. Robertsson gjorde nog sin bästa match i VIK och sköt då Jansson precis kommit in och kaptenen styrde in 3-3 efter 58.26. Det var faktiskt VIK:s första målchans överhuvudtaget på hela tredje perioden, otroligt nog.

Men Jansson kunde ha blivit syndabock då denna precis i slutet slarvade grovt, men nye solide backe Filip Persson och Salminen kastade sig och räddade VIK från ett sent baklängesmål.

En styrka denna säsong är att VIK ofta varit väldigt bra spelmässigt under övertidsspel i 3-3, så även denna gång. VIK tog direkt tag i spelet och Jansson tog fart från långt ner i egen zon och rundade alla, där allt avslutades kliniskt i bortre hörnet efter 61.53.

SAMMANFATTNING

Nästan en karbonkopia av Kristiansstadsmatchen, men denna gång var VIK ännu rangligare spelmässigt. Otroligt nog vann AIK chanserna med 5-0 i sista perioden i 5v5, men VIK nätade alltså på sin enda chans i ett kort PP.

Totalt var AIK klart bättre och vann chanserna med 15-9 i 5v5. Men det är inte så konstigt då VIK är väldigt brandskattat med alltså sex viktiga spelare borta, i en redan stukad trupp.

De som verkligen bar VIK offensivt denna afton var Lunsjö (9-1 i NP), Robertsson (9-1), Dower (6-1) plus att faktiskt Aronsson lyfte rejält plötsligt med 6-1 i NP och enda centern med över 50 % i teken.

På backplats var äntligen den gamle Ludvig Östman tillbaka igen, felfri defensivt och aktiv offensivt med 6-0 i NP. Bohm var åter stabil och Hadobás tog verkligen för sig igen med 6-3 i NP.

Nye backen Filip Persson var helt okey med 4-3 i NP. Lidköpingssonen började kanske lite nervöst, föga förvånande i den allsvenska debuten.

Men sedan kom Persson igång och vågade åka med pucken och slog någon bra passning. Sedan var också Persson tillsammans med Salminen alert i slutet på Janssons groda och räddade VIK från en sen förlust i sista matchminuten.

Jansson var som vanligt drivande med 9-4 i NP och att ha en back och kapten som på egen hand kan avgöra matcher är inte fy skam. Målet i förlängningen var lika imponerande som viktigt av #10.

Dock måste Lehterä ta tag i Albano ordentligt nu. Amerikanen var alldeles för slarvig med 5-6 i NP, och dessutom en kostsam korkad utvisning. Likaså måste Lehterä låta Lindelöf vila, centerexperimentet slutade i fiasko med 1-6 i NP.

Nu är Lehteräs smekmånad över och coachen måste börja våga bänka spelare och ta i med hårdhandskarna. Nu måste helt enkelt exempelvis Karl Andersson gå före Lindelöf som center då nu Lehterä måste ha lärt sig detta lag vid det här laget.

Resultaten gick VIK:s väg så den negativa-kval-kniven är inte lika vass mot strupen just nu. Men nu har VIK tagit ut stora uttag ur – det i och för sig välfyllda – flytkontot de senaste två matcherna.

Det är således inte sannolikt att VIK kan vara så här darriga över 60 minuter och fortsätta ta poäng som mot KIK och AIK, även om det nog finns lite mer att ta av flytkontot (den okuvliga sannolikhetsläran).

Sedan kommer sannolikt skadesituationen förbättras framöver och då också givetvis prestationerna över hela matcher, vilket förklarar mycket av svajet.

Men helt plötsligt har VIK hittat sätt att vinna matcher. Det tog bara 44 omgångar och en ny tränare, sportchef med mera.

PUCKLIGAN

5 Alexander Lunsjö

4 Jimmie Jansson

3 Simon Robertsson

2 Ludvig Östman

1 Liam Dower Nilsson

24 svar

 1. Maazive skriver:

  Och J20 spöade serietvåan AIK på bortaplan med 7-2. Starkt! Kommer lätt att följa det slutspelet

 2. Stenberg skriver:

  I praktiken har VIK säkrtat fortsatt spel i Hockeyallsvenska 2023/24. Östersund behöver med sex omgångar kvar ta in nio poäng mer än VIK (skiljer 8 poäng men VIK har klart bättre målskillnad). Östersund har Karlskoga, Almtunax2, Södertälje, Djurgården och Vita Hästen kvar. Tveksamt om de ens klarar av att spela hem nio poäng men om dom skulle lyckas måste VIK ta noll poäng på resterande matcher. Känns osannolkt?

 3. Icing skriver:

  Snacka om att det händer saker runt Il Capitano… Först en klantig utvisning (tycker faktiskt det var en tvåa) sen komma in och få avgöra…. men sen😵… varför slå en sådan chans passning i det läget isf att spela enkelt…och sedan säga ”jag hade slagit fyra sådana tidigare som gått bra”…då kanske man inte ska prova en gång till när man just har kvitterat och poängen är så viktig och det återstår en min. Men det är typiskt vik’s backar (#10, #61, #66) spelar med alldeles för små marginaler och bjuder motståndarna match efter match. Dax att ge Hadobas en ordentlig chans nu på sex backar…hård och stabil och vinner dom flesta sargdueller och har även en offensiv uppsida. +3 och två mål senast mot SSK i j-20…kvittering sent och avgjorde på egen hand 7 sekunder in i sudden. Ta gärna med hans backpacker (Rasmus Larsson) oxå… #61 och #66 kan sitta på läktaren….Forza 💛🖤!!!

 4. Peter T skriver:

  Det fula med lag som Hästen, Mora mfl, är det faktum att de utnyttjar bidrag. Precis som vilken usel parasit som helst. Att det är tillåtet i dagens hockey att skriva åtta månaders kontrakt, med spelare som är med på försäsongsträning är nått som hockeyförbundet borde ta tag i. Inte nog med att de dopar sig med statliga bidrag (som är avsedda för människor i nöd), det är också omoraliskt. Fattar inte att hockeyförbundet tar dessa lag i örat. Hur fan man gå med rak rygg stol som en tupp, usla fuskare ingenting annat.

  • Bozo skriver:

   Problemet kommer bara växa. Man blir tvungen till slut om man ska kunna konkurrera.

  • Icing skriver:

   Snacka om att det händer saker runt Il Capitano…
   Först en klantig utvisning (tycker faktiskt det var en tvåa) sen komma in och få avgöra…. men sen😵… varför slå en sådan chans passning i det läget isf att spela enkelt…och sedan säga ”jag hade slagit fyra sådana tidigare som gått bra”…då kanske man inte ska prova en gång till när man just har kvitterat och poängen är så viktig och det återstår en min.
   Men det är typiskt vik’s backar (#10, #61, #66) spelar med alldeles för små marginaler och bjuder motståndarna match efter match.
   Dax att ge Hadobas en ordentlig chans nu på sex backar…hård och stabil och vinner dom flesta sargdueller och har även en offensiv uppsida.
   +3 och två mål senast mot SSK i j-20…kvittering sent och avgjorde på egen hand 7 sekunder in i sudden.
   Ta gärna med hans backpacker (Rasmus Larsson) oxå…
   #61 och #66 kan sitta på läktaren….Forza 💛🖤!!!

 5. Vita Hästen skriver:

  Vita Hästen har hög svansföring nu. Vinst på straffar mot Modo. Modo typ 2 röda VIK straffar(usla) Vita Hästen 2 gröna Lunsjö straffar lika coola. Så se upp på onsdag när dom kommer hit. Dom är livs farliga.( gäller att vara på G)
  .

 6. C skriver:

  Den stora skillnaden mellan de 2 senaste matcherna var att mot KIK tuggade vi igång i andra och körde faktiskt över dem i tredje perioden. Mot AIK talade egentligen ingenting för kvittering men ändå lyckades vi tillslut få med 2 poäng och lite välförtjänt flyt som vi verkligen förtjänat (som Micke skriver) sätt till hela säsongen.

  En seger till och vi slipper negativt kval, glöm inte att Östersund tagit en 3 poängare på de senaste 16 matcherna. De låg 7s ett tag så poängsnitt över säsongen representerar inte deras form nu.

  Skulle vara lite intressant att se den här truppen skadefri i en 8-del.
  Centersidan skulle nog vara fördelad på följande.
  1 Fryklund
  2 Dower
  3 Nya Jenkaren
  4 Skedung (Bästa Centern defensivt men ok uppsida offensivt, en sån 4 center man behöver om man ska gå långt).

  Ombytt på bänken: Speers

  På läktaren: Aronsson

  Sen skulle det bli mycket mer konkurrens bland forwards vilket vore väldigt nyttigt. Också en chans att faktiskt plocka ihop några kedjor med kemi istället för att hela tiden vara behöva få ihop fullt lag.

  • Observant skriver:

   Vill nog lyfta upp Skedung och Speers ett hack. Lyckas den nye jänken är det givetvis bra men är tveksam. Hinner han komma in i det? På pappret inte så meriterad jämfört med Speers. Skedung är i mina ögon drömcenterm för VIK. Bra åt båda hållen gör otrolig nytta. Visade ju även offensiv produktion när han fick chans till det före jul. Får han lika mycket istid som Dower gör han det väl så bra.

  • Petri skriver:

   Skulle nog tro att jänkaren får börja på en kant om alla centrar är friska… Även Speers gör bra ifrån sig på en kant.

  • Icing skriver:

   Tycker denna match var väldigt lika den mot Ais….jämt efter 2 perioder men ganska segt Vik i sista… skillnaden nu var att vi hade rätt spelare inne på slutet när vi skulle jaga kvittering och la pucken på mål och den trilla in… istället som mot Ais fel gubbar som bara spelar i sidled och tiden rinner ut…. är ganska ofta det blir en stor målchans på slutet om man bara lägger in på mål… SSK sist när ett höstlöv ramlar in .
   Taif senast när #26 och #46 ochså var inne och kastade in en chanspuck framför mål och Z:a nätar… mycket tur men in med pucken på mål…
   Forzt💛🖤

  • Icing skriver:

   Tycker man ska spela Fryklund med Z:a och Bergman…den linan brukar funka bra.
   Sen skulle jag vilja se Dower-Cale med Robertsson och Kangas… tror det skulle kunna funka…tre junisar som kör.
   Tycker man kunde sätta ihop Britney Spears med Cheek och Lagunov.. ingen aning om det skulle funka men dom tänker kanske lika och Cheek gjorde det bra i Kik med transatlanter…
   Sedan Lunsjö med Skedung och JJ14…
   Bubblare #11 och #53 om dom kan få fart på benen.
   Backarna känns som dag för dag… svårt att veta vilka som är påkopplade..men som det känns nu… Bohm och Hadobas så mycket dom orkar.
   Forza 💛🖤

 7. VIK Forever skriver:

  Kollar man bakåt vad som krävs för att inte hamna under strecket så var säsongen 17/18 tuffast då räckte inte ens 69 poäng för att klara sig då Västervik slutade på 69 och Troja på 65. Andra säsonger har det räckt med 60 poäng. Så vi har en bit kvar!

 8. Stenberg skriver:

  Om SWEhockeys rapport stämmer så har Hadobas +3 i matchen. Imponerande!

 9. Klockrent skriver:

  Grymt boys! Steppar fram när det behövs som mest. För tidigt att påstå men tränarbytet har nog ändå gett konstgjord andning, får spelarna att tro på sig själva och kämpa 60 min. Det ser ut som så ivarjefall!

 10. Mr H skriver:

  Där är det något, Musse!
  Få se om vi inte kan få med Karl Andersson snart.
  Vissa måste kunna mer om de ska vara kvar på isen!

 11. Musse skriver:

  Det hände verkligen grejer runt Jansson på slutet, oj oj först utvisningen som jag tyckte det jag såg på reprisen är helt korrekt, så onödigt!. Kommer som tredje gubbe och sätter upp klubban över handskarna eller midjan. Sen får hjärnblödning vid indianen, att inte slå en säkerhetspass bakom kassen är bara för dåligt. Men blir hjälte genom att styra in trean, och fyran är ju så snyggt och kyligt. Vilka viktiga poäng. Funderade också under matchen varför de inte spelar Karl Andersson istället för Alex, går ju inte att ha en center som inte kan åka skridskor….

 12. Observant skriver:

  Albano saknar Jardes trygga defensiv idag men visst per investerad krona är produktionen skral ännu. Skills finns där men måste ge fan i hämdaktioner.

 13. patrikH skriver:

  Det är ju skönt att spelare träder fram och gör det som krävs för att ta poäng. Nu var det Jansson, Lunsjö, Dower-Nilsson och Bohm. Jag hade förväntat mig att kanske Z och Bergman skulle ha gjort några poäng, men som tur vad träder nya spelare fram och ger VIK chanser att hänga kvar denna säsong. Får hoppas att flera av de spelare som nu är på skadelistan kommer tillbaka och visar vägen mot slutet av säsongen.

  • patrikH skriver:

   Om man nu vill ge negativ kritik så tycker jag att #66, #11, #53 var rätt svaga i dueller, närkamp och markeringsspelet, #66 och #53 orsakade t.ex. att 3-2 fick göras av en helt ren spelare.

   • Mathias skriver:

    53 framkallade dock puckvinst bakom mål som resulterade i kvittering för vik, så – 1 + 1 där.

    • patrikH skriver:

     Ja, jag tycker #53 trycker på bra i sargdueller och andra dueller vilket få andra VIK-spelare gör. Han är en tillgång, men behöver bli bättre i det defensiva markeringsspelet.

     • Petri skriver:

      Ja och orken framför allt… Tycker både #66 och #53 ser lönnfeta och stabbiga ut.

 14. Mr H skriver:

  Vik fick lillfingret och tog hela handen.
  VIK har ju nästan en hel förstafemma borta!!!! Trots det…
  Jajajajajajaja…ja, jag jublade en del….
  Så glad är jag. Ruggigt klassmål av Jansson!!!
  Trenden som jag talade om efter förra matchen. 5 av 6 poäng sista 2 matcherna trots alla skador.
  10 mål på 2 matcher!!
  Lunsjö – grym, Robertsson och Dower förstås, kanske också Hadobas och Bohm, med flera.
  Alla ska ha beröm känns det som, även om vi nog hade flyt som tusan.