Efterlängtad och välbehövd kämpaseger mot Vita Hästen då Myrenberg & Wikman glänste och Jansson avgjorde med projektil i krysset

Jesper Myrenberg, eller Emil Kruse. Vem är egentligen bäst för VIK:s vinstchanser över tid? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Det var lite tillbaka till tiderna då VIK under NJ ganska ofta snålspelade sig till bortavinster. Detta då Vita Hästen besegrades med 1-0 i Norrköping på onsdagskvällen. Första trepoängaren i Östergötland sedan 2015.

VIK började riktigt bra första tio. Benker, Leduc, Kalin och Skedung hade bra chanser. Leduc var nära att göra ett fint solomål och det finns hur mycket offensiv potential som helst där hos Quebecsonen. Öhrn gjorde också bra saker vilket gav målchanser.

Sedan mycket mer Hästen men Myrenberg riktigt bra och tog bland annat Degerstedts friläge efter en svår bakåtpass av Öhrn till Nilsson på offensiva blå. Erikssons backcheck och brytning på Crusemans friläge också riktigt vass.

Andra perioden var ganska jämn. Wikman var bäst på plan och på väg mot riktigt genombrott. Wikman var verkligen sanslöst bra och låg bakom även Janssons kanon i krysset fram till 0-1 efter 34.26. Dessutom en ny assist för poängmaskinen Leduc.

Leduc (efter bra förarbete Hertzberg), Freddan J. (efter bra förarbete Tessier) och Hetzberg hade också bra chanser, men Hästen inte heller ofarliga. Lite mer tendens att man försöker tråka och spela säkert, bra att börja i den änden.

Leduc slarvade dock och Jesper Samuelsson fick ett halvt friläge men Myrenberg var riktigt vass i afton och tog även det. Wikman fixade sedan ett PP tack vare sin enorma frenesi. VIK gjorde bra saker i efterföljande PP och Leduc (kanadensaren är involverad i allt) var nära att näta med ett fräsande och maskerat handledsskott.

I sista perioden var det Hästen för hela slanten. Skotten 9-2 var talande. Men någonstans hade VIK samlat ihop till en trepoängare och tack vare Myrenberg och ett uppoffrande försvarsspel kunde tre blytunga poäng hämtas hem till Västerås.

Alexander Lunsjö täckte ett skott med en flygande kropp och liraren har många strängar på sin lyra. Morgan Hassel räddade ett givet mål då han slängde sig framför egen kasse.

Efter att Degerstedt misstänkt förstärkt efter en onödig knuff av Jansson fick Hästen ett PP där hemmalaget skapade enormt tryck, men denna gång blev inte Myrenberg stressad utan stod rätt.

SAMMANFATTNING

Viktigt besked att Jesper Myrenberg visade att han blir att räkna med i målvaktskampen efter en säsongsstart med få matcher. 19-åringen räddade 24 av 24 skott varav några frilägen.

Annars var VIK mer dedikerade i egen zon i att vara aggressiva i att ta bort motståndarnas klubbor. Trots mycket puck i tredje skapade inte Hästen jättemånga heta lägen, även om VIK blev farligt låga i spelet.

William Wikman var helt fantastisk denna match och åkte på egen hand sönder Hästen i nästan varje byte. Som grädde på moset låg Wikmans puckvinst före Janssons kanon bakom segermålet. 22-åringen har tagit ett kliv till och är på väg mot ett genombrott som en allsvensk allroundstjärna.

Även Calle Ehrnberg visade åter härlig pondus och vilja att driva upp anfall, underbart att se 20-åringens ambition att hela tiden försöka göra något. Både Ehrnberg och Wikman spelar varje byte som om det vore deras sista.

Jimmie Jansson har redan nu pangat in tre fina mål från backplats och är på väg mot tvåsiffrigt i målkolumnen. Det offensiva vapnet från distans behöver VIK verkligen nu.

Återigen var det grovarbetarna som färgade mest. Trots segern förstärktes känslan att topp-2-kedjorna skulle behöva förstärkas. Det funkar inte riktigt helt enkelt bland topp-6-forwards, där det kanske är en komplementsspelare för mycket och en riktig kanon (som kan göra de andra bättre) för lite…

PUCKLIGAN

5 William Wikman

4 Jesper Myrenberg

3 Alexander Lunsjö

2 Jimmie Jansson

1 Jerome Leduc

1 svar

  1. Robin skriver:

    Tror det var viktigt med just en 1-0 seger. Just att defensiven sitter när man leder med bara 1 mål. Viktigt med tanke på hur matchen mot Tingsryd slutade…Vem vet, kanske blir vi även tätare bakåt framöver?