En fjärdedel spelad: Spelarkoll målvakter och backar – imponerande att vara ett playofflag just nu med sex av åtta backar i Ettan ifjol

Klassbacken Jonas Liwing och hans snabba och precisa passningar till Lukas Zetterberg har nog saknats mer än vi anat för VIK:s PP... FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Precis en fjärdedel av serien är alltså spelad. Det är på sin plats med en spelarkoll:

MÅLVAKTER

Dahlbom är en ärlig och härlig människa man önskar allt väl. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Marcus Dahlbom – Den så sympatiske hjälten från ifjol, då värmlänningen var den enskilt största anledningen till att VIK att gick upp, har på VLT.se ärligt (så skönt med människor som vågar säga sådana saker) erkänt att han haft lite svårt att ladda om, av flera orsaker. Har gjort en del bra saker men siffrorna skvallrar om att Dahlbom inte riktigt fått tag i pucken på denna höga nivå. Har fortfarande kvar att bevisa att han kan bära ett lag i HA. Har bitvis känts lite stressad och gått för hårt i första läget plus släppt några suspekta på plocksidan men stod på huvudet i en period mot AIK exempelvis och räddade laget.

Samuel Ersson – Nästan 93 i räddningsprocent. Bara klassmålvakter når upp till sådana siffror. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Samuel Ersson – 19-åringen har växt ut till en matchvinnare redan. På försäsongen var det stabilt men släppte några returer, vilket dock har polerats bort snabbt. 92,9 i räddningsprocent och sex vunna på åtta försök säger egentligen allt. Ganska unik kombo av fin rörlighet och bra storlek. Står upp ganska mycket och säljer sig inte så ofta för tidigt. Man förstår att Philadelphia Flyers är glada i Ersson.

BACKAR

Kan Younan hitta det som tog honom till SHL?

Alex Younan – Förväntningarna var högt ställda på SHL-värvningen men Younan hade det riktigt tungt under försäsongen och in i HA. Fick inte ens byta om en match nyligen men tog det på bästa sätt. Har plockats bort från power play och har gjort det bättre nu med ett enklare spel. Är nog ingen PP-back. Var nere på -7 men har plussat det lite. Har ganska bra fart med pucken rakt fram och målet mot Södertälje är det vissa backar som aldrig gör under en hel karriär. Allt handlar om att få upp intensiteten då en del verktyg finns där. Fortfarande ung och allt kan hända. Ligger i topp med Liwing med elva blockade skott.

Alex Lindelöf har tagit stora kliv. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Alex Lindelöf – Fick nytt kontrakt med tuffa krav och förbehållet att inte räkna med att få något gratis, typ: ”du börjar som åttonde back!”. Lindelöf har tagit det bra och jobbat sig in som en given topp-6-back. Duktig offensivt att nosa upp lägen, smyger ofta med på ett strålande sätt. Har förbättrat sitt defensiva spel avsevärt och är tillsammans med Liwing den enda backen på plus (+2). Bra poängutdelning (fin andraassist i Leksand senast) och poängsnittet motsvarar 24 poäng faktiskt över 52 matcher. Har fått börja spela PP men behöver vässa sitt skott och skjuta mer direkt. Fortfarande ung och allt kan hända.

Morgan Hassel har växt med ökat ansvar. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Morgan Hassel – Patrik Zetterberg menade att Hassel passar bättre i HA än Ettan. Så rätt sportchefen hade. Hassel spelar extremt uppoffrande och står upp för laget. Spelar enklare i HA än i Ettan vilket minimerat felpassen. En ledartyp och renodlad defensivback som kommer till jobbet varje dag. Utan backar som Hassel vinner man inga hockeymatcher. Viss farhåga över hur Hassel skulle klara tempot i HA kom direkt på skam.

Liwing har varit bra. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jonas Liwing – Mest istid, bäst poängsnitt, i topp i blockade skott och klart bäst plus/minus av alla backar (+5). Den smarte veteranen osar kvalitet och gör väldigt få misstag. Passningssäker och en nyckel till att power play varit så effektivt. Lugnar ner spelet när det behövs, men kan även sätta väldig fart på pucken i PP. Dock inte den som syns mest, och har bara fått iväg elva skott på mål, ska kanske spela i en annan PP-enhet än Lukas Zetterberg för att sprida ut högerskjutandet lite? Har ett bra skott som borde användas mer, samtidigt gjorde Liwing bara tre-fyra mål de två senaste åren i HA. Men att Liwing bara skjuter en tredjedel så mycket som Lindelöf och ungefär lika lite som Hassel är inte bra…

Acke Ringström är väldigt puckstark. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Acke Ringström – Fick inte ens byta om i premiären men har jobbat sig in bland topp-6. Har väldig potential i sin känsla för puck och klubba, både i offensiva och defensiva situationer, vinner många dueller tack vare det. Att ha så bra händer är inte vanligt för en storvuxen back och en väldigt intressant grund att bygga vidare på. Slog bland annat en backhandsflipp ur den högre skolan som friställde Fredrik Johansson mot AIK – mer sånt får vi hoppas kommer då Acke anpassar sig mer och mer till det höga allsvenska tempot. Har kanske inte de lättaste fötterna och måste därmed lita på spelsinnet.

Mångsidige Jimmie Jansson-Lorek gör sin bästa säsong i karriären. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jimmie Jansson-Lorek – Jansson-Lorek har fortsatt där han lämnade som en toppback i laget ifjol i Ettan. Imponerande med en så sömlös övergång till starka HA, troligen har smarte Liwing hjälpt till lite. Tacklingsvillig och fin glöd varje kväll, en framtida kapten? Glänser även offensivt med jämna mellanrum och jobbar med att fortsätta utveckla defensiven, ligger på plus/minus 0 i dagsläget, där vill Jansson nog upp på plus snarast. Är kanske värd chansen i power play snart?

Kenny Källström hann göra några bra matcher innan ny skada. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Kenny Källström – Missade hela sommarträningen och försäsongen på grund av skada. Lite oro fanns för hur Källström skulle klara tempot i HA, men det har funkat okey trots all frånvaro. Skadad igen just nu, dock ej axeln igen. Blir nog ett fint ess i rockärmen efter jul då allroundbacken förhoppningsvis fått spela in sig på allvar. Tungt med -6 dock, men är en ledartyp som kommer behövas.

Jesper Appel har repat sig efter en oerhört tuff start. Starkt. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jesper Appel – Var -3 i premiären i Karlskrona och var sedan petad och fick inte byta om under många matcher. Kom tillbaka men utan att riktigt imponera förrän senast i Leksand, då Appel var solid i den toppmatchen i högt tempo och fick hela 14 minuter. Har spelat ”0-0” sedan premiären och ligger således kvar på -3. Har ju helt klart ett spelsinne som räcker i HA men allt handlar om att hitta fysiken och farten som behövs här varje kväll.

***

I kulisserna finns även nyligen värvade allroundbacken Calle Ehrnberg, som gjort det bra i J20, och redan hyllats av lagkamrater i J20 här på bloggen…