Spelarkoll forwards del 1 efter 1/4 av serien: Frycklund, Zetterberg & Östman har verkligen motbevisat fräna kritiker

 

Centralens spelarkoll fortsätter efter en fjärdedel av serien med forwardssidan:

Lukas Zetterberg – Var ifrågasatt av vissa då värvningen presenterades, men har producerat jättebra och är poängbäst med fina 6+4 på 13 matcher, vilket motsvarar 24+16 över 52 matcher. Lagets bäste skytt. Även bäst bland forwards med +2. Har ju varit en väldigt renodlad offensiv skytt som inte synts mycket förutom via sitt blixtrande handledsskott. Zäta har dock tagit kliv och är mer fysisk och är faktiskt delad tvåa i antal utdelade tacklingar. Målskyttar som Zäta växer inte på träd men 21-åringen kan ta fortsatta kliv för att bli mer allround, blir fortfarande anonym i vissa matcher. Utan skyttar som Zäta vinner man inga hockeymatcher. Har en förmåga att göra viktiga mål, har redan avgjort två matcher i sudden.

Frycklund har fintat omkull många redan… FOTO: RUNE ÅHLÉN

Mikael Frycklund – Både Zäta och Frycklund var ifrågasatta då de togs tillbaka av Zäta Senior, dock inte denna blogg. Frycklund har varit urstark och ett ånglok för motståndarna att hantera. I topp i både blockade skott och tacklingar. Jobbar hårdare än någonsin och har dragit ner på antalet odisciplinerade utvisningar ordentligt. Svårslagen kombination av storlek, teknik, balans och skridskoåkning. Är inte alls beroende av sin omgivning (på gott och ont kanske) utan klarar att skapa mycket på egen hand via otaliga soloraider. Skulle kanske ibland kunna spela vidare pucken snabbare för ännu effektivare spel i främst power play. 4+4 på 12 matcher motsvarar fina 17+17 över 52 omgångar.

Marcus Bergmans skytte är en obehaglig överraskning för många målvakter i HA nu. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Marcus Bergman – Har som förväntat tagit klivet att kunna producera även i Allsvenskan, efter en dominant säsong i Ettan. Är på väg mot 20+ mål och har kliniskt placerat in ett antal skott som få klarar. En viktig målskytt som även bidrar med sin fina skridskoåkning och hårt arbete. Lite skadedrabbad även i år med en smäll mot överkroppen som kanske hindrat framfarten lite. Kanske lite snäll och skulle kunna använda storleken mer.

Östman ser mer och mer ut som en fin playmaker. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Kalle Östman – Sågades faktiskt lite lätt i en nationell tidning innan säsongsstart:

Men denna bloggs uppgifter om att Västervik ville behålla verkar stämma bättre. Samtidigt är det inte ovanligt att spelare blommar ut ordentligt under Thomas Paananens milda, men fasta hand. Östman var dock bra direkt på försäsongen som enormt energisk och snabb puckvinnare. Har tagit steg offensivt och har gjort 2+5 de senaste åtta matcherna. Särskilt har Östman tagit snabba kliv i hur han fördelar puck till sina lagkamrater. Den mångsidige forwardens offensiv har verkligen exploderat sedan han fick förtroende i power play och ligger redan i topp i PP-poängligan. Har faktiskt fina playmakeregenskaper som Paananen och Ivarsson ”lockat fram”. En oerhört bra värvning av Zäta, även målskytt och nyttig i box play. Funkar både som C och F dessutom, men har svaga siffror som tekare (44 %), måste upp där.

Fredrik Johansson – här finns det mer offensiv att hämta. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Fredrik Johansson – Kaptenen är alltid en offensiv joker i leken och blixtrar till med fina offensiva nummer mellan varven. Jobbar alltid hårt över hela isen (i topp i blockade skott) och ser fortfarande ungdomlig ut trots sina 34 år, många andra i den åldern gör knappast det. Viktig som lagets enda beprövade tekare (51 % vunna) tillsammans med Frycklund (56,5 %). Har gått tillbaka som center igen efter ganska mager produktion som ytter. Har endast gjort en poäng i 5-mot-5 och 2+2 i power play med massor av PP-tid. Det verkar på något sätt som om Freddan inte litar tillräckligt på sina egna kunskaper och vill inte göra fel och spelar väl ”safe” i anfallszon. Freddan har ju tekniken att göra en Zorro, ett underskattat skott och kan servera bra passningar (som till Hetta mot Hästen nyligen). Men om jag känner Paananen rätt jobbar man mycket med att få Freddan att släppa loss sin stora kraft offensivt än mer och våga gör fel ibland. Våga slå svårare passningar Freddan!

Skedung tar initiativ. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Isac Skedung – Började anonymt på försäsongen och undertecknad blev nästan lite oroad. Men när det började gälla har Skedung visat en bra intensitet och ett bra allroundspel. Försöker alltid ta initiativ och driver med pucken och vill att saker ska hända. Saknar kanske någon riktig spetsegenskap, men är bra och kvick med klubban runt kassen för styrningar och returer. Poängsnittet motsvarar 8+16 på 52 matcher. Behöver fortsätta bättra sin tek, ligger på 49,4 i dagsläget.

Beck har lite att tänka på. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Mattias Beck – Det meriterade nyförvärvet har inte lyckats. Visar hur svårt det är att värva spelare från en annan liga vid hög ålder. Vad jag hörde var Beck bra i tyska andraligan ifjol, men samtidigt kan väl många lag knappt stava till försvarsspel där. Har haft problem att hantera tempot och närkampsspelet i starka HA. Är inte längre tillräckligt snabb för att skapa separation och fastnar då i närkamper där Beck inte alls trivs. Märkligt då Beck enligt Acke Ringström i gymtester var starkast i laget i något moment, uppenbarligen är det inte fysträningen som felar. Kommer från en stor knäoperation före sista säsongen i Tyskland, kanske är Beck fortfarande lite rädd om knäna. Spelar då och då riskfyllt i egen zon och har givit bort några farliga puckar. Antar att det bästa för både Beck och VIK vore en omstart i ny klubb, men det är inte enkelt. Beck är också nära vän med Liwing och pendlar nog i ihop och det är mycket att tänka på socialt. Den stora frågan är om Beck tänkt spela mer efter denna säsong? VIK:s stora hopp är han tänker det för då måste han börja visa saker för antingen VIK eller den klubb som vill ta över. Tjänar antagligen bland de bästa i laget. Har fått väldigt många chanser.

Johan Skinnars. FOTO: JIMMY GERDIN

Johan Skinnars – VIK-ledningen hade uppenbarligen väldigt stora förväntningar på forwarden som trots allt fick lämna Södertälje efter sin enda allsvenska säsong där. Var dock dominant i starka Kristianstad ifjol och har alltid producerat bra i Frankrike och Norge. Överlag kan man nog säga att VIK skulle behöva lite mer spets och kreativitet från en spelare som Skinnars, som fått mycket istid i power play. Skinnars är helt okey och gjort några strålande offensiva grejer, men saknar troligen lite styrka, storlek och fart för att vara ett konstant offensivt hot i HA. Var eventuellt petad en match, då Ivarsson sa att han var tillgänglig men fick ej byta om. Nu längre skadetid. Att VIK värvade Skinnars var lite hängslen och livrem, ”low-risk & low-reward”. Men man vet vad man fick – en solid spelare som kan slå flippmackor ibland.

***

Övrig forwardsgenomgång kommer i nästa inlägg.

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1540757296
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1056638809109094402";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1056638809109094402";s:5:"pDate";s:19:"2018-10-28 20:08:18";}}";

Tweets

Mathias - AvatarjaghetermathiasMathias

@trucken021 @JoeLongplay @VIKFanCentral Haha jag är allvarlig 😂 Jag gillade honom!

SvaraRetweetFavorit
Albin Lundin - AvatarAlbinLundin14Albin Lundin

@VIKFanCentral Läge att kika på Lundgren om Warg är ute ur bilden?

SvaraRetweetFavorit
Niclas Gustafsson - AvatarnisselovuddNiclas Gustafsson

@VIKFanCentral Skulle gärna se mylläri i vik. Men Warg däremot tror jag inte på. Han har sett slö ut sedan han lämn… https://t.co/r7eBKGRdsF

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto