En riktigt bra period räckte för VIK mot Tingsryd då flera ”doldisar” klev fram, Frycklund inblandad i två fina mål & Bergmans läckra backhandassist räddade tre poäng

Mikael Frycklund var äntligen tillbaka. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Västerås vann premiären hemma mot Tingsryd med 5-2 (två mål i tom kasse) efter en riktigt bra förstaperiod och två klart sämre perioder. Men totalt sett var segern rättvis.

VIK dominerade första 20, men Tingsryds doldismålvakt Daniel Rosengren gjorde det åter bra i ABB Arena. Samme Rosengren kom ju in och spikade igen totalt för Karlskrona den 1:a mars 2019 då VIK också bitvis dominerade. Denne Rosengren trivs uppenbarligen här…

Men i power play hittade Zetterberg snyggt en vass Frycklund som direkt på tekning elegant satte 1-0 med en lång dragning efter 14.47.

Svensson var, liksom Frycklund, också inledningsvis en helt annan än under försäsongen och låg bakom Östmans 2-0-kanon efter 19.27. Även bra pass av en stark Karlsson bäddade för det målet av sensationen Östman, som fortsatte att imponera djupt i alla aspekter av spelet.

Hela 13-3 chanser i 5v5 till VIK i första. Klasskillnad faktiskt och det borde varit 4-0, men exempelvis Bergman satte ett friläge i stolpen och Zetterberg sköt högt över från ett fritt läge. VIK forecheckade oerhört bra inledningsvis och vann många puckar då gästerna stressades till misstag.

Dock en klart sämre andraperiod då Taif slutade hosta upp så många puckar. VIK tappade energi och som ett brev på posten 2-1 då en annars utmärkt JG blev överspelad efter 28.15.

Detta Taifmål tillkom på en kontring där en annars utmärkt Roe blev oturlig då Taif försökte lägga ner, men istället motlägg som gav en kontrollerad ingång för gästerna varpå en förlupen puck hittade en bortglömd Nermark som fick halvt öppet mål. Någon form av räknefel där av Lavoie, Frycklund, Jansson och Bergman.

Trots dålig period vann VIK chanserna med 6-4 i 5v5 och 3-1 chanser i PP och VIK skapade även i BP där Wikman var fantastisk tillsammans med Johansson. Lunsjö brände ett friläge i box play.

VIK kontrollerade det mesta av spelet i en inledningsvis chansfattig tredjeperiod. Men när Gunnarsson åter drog på sig en lite onödig utvisning fick gästerna fart tack vare det spelet i PP. Taif hade också ett rungande skott i målramen. Kanske borde Paananen tagit en timeout då VIK blev nervösa och gästerna började rinna igenom.

2-2 kom efter att en för dagen tveksam Jansson bara tittat puck och sedan spelat vekt framför kassen och Taifs 13:e forward Heljemo tilläts då få öppet mål efter 55.32. Så får inte kaptenen spela utan puck…

Men direkt i bytet därefter visade kedjan med Bergman, Frycklund och Lavoie karaktär samt klass, och tillsammans med Jardeskog vann de en puck djupt i anfallszon.

Jardeskog tacklade bort puckförande Taifare, Frycklund hittade fint Bergman som med en utsökt backhand fann en mot kassen stormande Lavoie som fick in 3-2 efter 55.49, endast 17 sekunder efter Taifs mål.

I slutet krockade sedan Taifs store forward Kaijser med From som verkade omskakad och utgick direkt. Det var olyckligt men den före detta Bodenforwarden kanske också passade på att klämma till dansken lite extra med höga händer och klubba mot huvudet. Nog värt för proffs att titta på i alla fall…

Efter effektivt spel i egen zon av Jardeskog och Lunsjö var sedan Karlsson sist på pucken som gick in i tom kasse fram till 4-2. 5-2 kom efter en fin åkning av Wikman mot det tomma målet. Taif vann chanserna i 5-v-5 med 4-6 i sista perioden.

SAMMANFATTNING

VIK borde avgjort matchen efter urladdningen redan i första. 2-0 borde varit 4-0 efter 20 minuter. Men som nästan alltid då man inte utnyttjar spelövertag fullt ut växer motståndare.

Totalt sett var dock segern rättvis då VIK vann chanserna med 24-14 i spel 5-mot-5. Men VIK behöver analysera varför det blev ett så markant tapp i kvalitet de sista 40 minuterna.

I mål hade JG ingen enkel match då Taif inte hade mycket men sedan smällde det bara till. Målvakten gjorde några fina räddningar då bland annat Tallberg var fri i första. Kanske var JG lite för het vid 2-1-målet, men samtidigt rann pucken igenom till en helt fri Taifare långt ut på kanten för ett lite konstigt mål.

På backsidan var det lite upp-och-nervända världen då Roe och Östman (bägge som på förhand var de mest osäkra korten) var klart bäst av alla backar. Östman var åter felfri med 6-0 i noterbara prestationer och smällde dessutom in ett välplacerat slagskott i mål.

Östman kan faktiskt bli en lika stor överraskning som brorsan Kalle. 22-åringen är på väg mot en riktig braksuccé från anonyma siffror och annat i Borlänge.

Roe kom allt mer och landande på fina 7-2 i NP och har ju en unik kombo av rörlighet och räckvidd som gör amerikanen väldigt effektiv då han flyter fram på isen, vinner puckar och sätter fina pass.

Övriga backar blandade och gav ganska friskt. Jansson hade verkligen en tuff premiär med 3-8 i NP och var kanske övertänd, men spelade upp sig lite i tredje. Gunnarsson kom inte heller riktigt så rätt som försäsongen lovat och åkte ut två gånger då Köpingssonen kom på mellis.

Tornberg är klart bättre än ifjol men kan nog ännu lite mer. Jardeskog var nog lite spänd inledningsvis men en viktig tackling gav så viktiga 3-2-målet.

Framåt inledde Frycklund och Svensson som helt nya spelare jämfört med försäsongen. Bägge var dominanta i förstaperioden men tröttnade kanske lite.

Frycklund hade 8-4 i NP och har ju en högstakapacitet som få centrar har i HA. I Frycklund-kedjan gjorde Lavoie en bra insats med några läckra passningar och blev matchvinnare tack vare sitt driv på kassen som målskytt vid 3-2-målet.

Bergman var åter nyttig och assisten till 3-2 var strålande – och som bloggen skrivit många gånger är #25 en underskattad passningsspelare.

Svensson slog många smågeniala passningar och kommer ösa in assist över tid. Karlsson gjorde en mycket solid insats som säker center och From var bra i första innan även dansken föreföll tröttna. Hoppas det gick bra efter smällen i tredje för From.

Kedjan med Skedung mellan Lunsjö och Zetterberg var ganska anonym, och vi har ju blivit bortskämda att Lunsjö är vass varje match. Zäta var bra inledningsvis med bland annat en mycket fin assist vid 1-0-målet, men tröttnade kanske lite som flera andra. Skedung fick inte ut mycket offensivt.

Rauchenwald gjorde sin bästa match i VIK-tröjan som fjärdecenter med 6-2 i NP. Österrikaren är nyttig med sin rivighet och blir allt bättre vän med pucken. Wikman var bäst på plan som ytter med Rauchenwald och fick välförtjänt kröna sin insats (9-0 i NP!) med ett mål i slutet.

När spelet går i baklås blir alltid Wikman extra viktig med sin enorma arbetskapacitet och förmåga att skapa något ur inget på egen hand. Jesper Johansson gjorde också en fin insats och JJ är starkare och snabbare på isen.

Sammanfattningsvis var det bra besked att spelare som Roe, Östman och Rauchenwald var bra i skarpt läge. När sedan förhoppningsvis och högst sannolikt även ”stjärnor” som Jansson, Gunnarsson och Lunsjö får det att stämma bättre kommer det bli bra.

Den ekvationen är bättre än tvärtom så här inledningsvis. Men för poäng på onsdag borta mot HV71 måste hela VIK vara bra i en hel match.

PUCKLIGAN

5 William Wikman

4 Ludvig Östman

3 Mikael Frycklund

2 Logan Roe

1 Anton Svensson

5 svar

 1. Jan Malmberg skriver:

  Kul kommentar i SL! SSK kaptenen efter matchen: Vi såg ut som en Höna utan huvud(vart tydligen 2-10 slutade titta vid 1-6)

 2. Danne skriver:

  Roe kändes riktigt bra i denna match!

 3. Jan Malmberg skriver:

  Lorek behöver bli bättre defensivt som sagt. Vik kom undan tack vara en kanadick som fixade 3-2 det var otäckt nära förlängning ca: 4 min. Hv71 vände 0 -2 och vann mot AIK. Björklöven krossade Södertälje. Blir spännande på onsd. upp till Bevis mot Hv71 det är ju Hv71 som har störst press på sig. Blir väl fulla läktare i Jönköping.

 4. Musse skriver:

  Hörde att Mollde`n är utlånad till Kristianstad….. den känns ju sjukt konstig faktiskt…..🤒

 5. Musse skriver:

  Första perioden var den bästa och roligaste hockeyn jag sett på väldigt länge. Det här laget har spelare som kan passa och ta emot pucken i hög fart. Lavoie, vilken lirare! Gunnarsson vilket förstapass, stenhårt på bladet. Roe var kung där bak ( visar att man ska ge dem tid innan man bedömer) Synd att de slutade spela efter första men skönt med vinst. Roligt med den lilla klacken😃 en försmak vad vi kan vänta oss på fredag.
  Enda orosmolnet är Skedung, verkar inte orka matchtempot. Lägger sarg ut och åker och byter. Hm…inte likt honom…. hoppas han är nertränad så det inte fortfarande är sviter efter Coronaskiten😡