Eric Engstrand (ex Södertälje, Malmö & Färjestad) anslutar, fem lämnar, rykten om att VIK och Björklöven kanske slåss om snabb ytter & Frycklund delar fansen

Under onsdagen presenterades Eric Engstrand. Den snart 23-årige Hanhalsproduktuen beskrivs som en powerforward som är jobbig att möta med sina 194 centimeter och 94 kilo.

Engstrand ska även ha ganska fin skridskoåkning trots sin storlek. Ska vara en spelare som ofta vinner insidan och folk i Södertälje ska ha gillat Engstrand under ett lån där. Detta före Thomas Mitell & Co. hämtade in Engstrand till Färjestad.

Beskrevs då som en bra skridskoåkare även av Mitell och fick delvis förtroende även i slutspelet för FBK i serien mot Frölunda.

Senaste säsongen i J20 blev det hela 23+35 för 58 poäng på bara 37 matcher. På seniornivå hittills lite tyngre att producera med 9+8 för 17 poäng på de 80 senaste SHL-matcherna och 4+4 på 26 HA-matcher i Troja och Södertälje.

***

Därmed är nog tredje- och fjärdekedjorna nästan klara. Just nu förefaller tredjelinan nästan given med Topping i mitten och Bergman och Engstrand på kanterna i en och intensiv enhet med vissa skills:

Berglund? – Komarek – X
Kemp – X – X
Bergman – Topping – Engstrand
Kangas – Skedung – Hofbauer/Eriksson

***

På onsdagen gick VIK också ut med att Blake Speers, Anton Svensson, Philip Lagunov, Alexander Lunsjö och Nick Albano lämnar. Kanske inte så överraskande, men Daniel Rahimis överfall på Albano hjälpte nog inte amerikanens hälsa och därmed chanser till ett nytt kontrakt.

Annars hade man kanske kunde tänka sig att behålla den mångsidige Lagunov i en fjärdeline/13:e, men det verkar som VIK är mer intresserade av Linus Skager i Kalmar enligt Expressen.

***

Därmed är denna kvartett nedan ännu inte avtackad eller förlängd. NJ dementerade Expressens uppgifter att Frycklund har tackats av:

 • Oliver Bohm
 • Daniel Gunnarsson
 • Filip Persson
 • Mikael Frycklund

Skulle inte alls förvåna om Persson får stanna om Alexander Lindelöf kanske hittar en större roll i ny klubb, trots kontrakt. Men annars blir det åter en följetång gällande att hitta en bra center.

Den lynnige Frycklunds vara eller icke vara i Gulsvart verkar dela VIK-fansen rakt på mitten. Det är inte så konstigt då potentiella 50-poängscentrar som vill spela i VIK är svåra att hitta.

***

Expressen gick också ut med att yttern Collin Adams finns på VIK:s och Björklövens radar. Adams ska vara riktigt snabb genom mittzon, men är leftare och VIK behöver nog främst högerskyttar nu, även om det finns några platser kvar.

Bloggen har också hört Adams namn studsa runt på marknaden. Om inte Löven bestämmer sig för att ösa ur sin enorma kassa kanske VIK har en chans.

Överlag verkar NJ vilja satsa pengar på intressanta lite yngre spelare i 20-25-årsåldern som nosat på högre nivåer men inte blommat ut.

I den mallen passar nästan alla nyförvärv in, och troligen då följaktigt också flera av de kommande nya VIK:arna. Detta plus säkert ytterligare någon riktig räv som vet vad som gäller…

26 svar

 1. CD skriver:

  Jag tycker oxå att Fryck ska vara kvar, och Bohm. När man läser på VIK forumet på facebook blir man ju mörkrädd. Flera som ville ha både JG och DG kvar och Fryck bort. En 50 poängare per säs tar man inte bort bara sådärl. Och DG som var ute på vift i stort sett hela säsongen bidrog med ingenting. Vad är det man inte förstår då? Sen använda ord som att jag inte vet ett skit om hockey… jo tjena, uppenbarligen har han ju fel i allt han säger när majoriteten tycker som jag. Har följt VIK i 25 år så jag har nog vett i skallen.
  Ursäkta mig Noren, nu kanske det vart lite personligt 🙂

  • C skriver:

   Vad säger du om Frycklunds plus minus senaste säsongerna då? Vad talar för att han just den här säsongen ska börja ta defensiven på alvar och vara inne på fler mål framåt än bakåt med tanke på vad som krävs av en topp 2 center?

   (Löser han defensiven bättre och slutar med utvisningarna vill jag också se honom kvar).

   • CD skriver:

    Plusminus är inte så jävla dåliga ändå tycker jag. Jag säger så här. Han är så pass bra att han får för mig göra misstag bara det inte blir alltför många som det nu blir ibland. Jag tänker att han även kanske behöver bättre lekkamrater?.. så kanske han inte gör grova misstag eller lackar ut som han gör ibland. Men det är ju så klart en självklarhet att han inte ska lacka ur… det behöver han lära sig…. det är inte för sent än o lära sig 😉
    Top 2 center är han i mina ögon bara han håller en jämn nivå och klarar disciplinen.

 2. Janne Santaniemi skriver:

  Även jag hoppas på att se (en skadefri) Fryklund kvar i laget och som flera andra skrivit så kan en ”combo” med Berglund bli en hitt.

 3. PatrikH skriver:

  Ja, det är ju en rejäl diskussion angående Frycklunds vara eller inte vara i VIK. Personligen tror jag att den nya betydligt högre nivån på spelare i NJs lagbygge för 2023-4 kommer vara stimulerande för Frycklund som, om han är helt frisk helt klart, är en mycket bra poängmaskin på Hockeyallsvensk nivå.

 4. Nisse skriver:

  Om NJ väljer att inte förlänga med Frycken begår han ett väldigt stort misstag! Fryck är en kulturbärare och även en väldigt bra hockeyspelare! Det är trots allt Tränarens jobb att tygla och sätta disciplinen! BEHÅLL Frycklund!!

  • Tango skriver:

   Håller med fullständigt
   En Frycklund i form och skadefri kan göra succé i det nya lagbygget
   Sen är jag ju lite svag för spelare som verkligen kan brinna till

 5. Nisse Hult skriver:

  Fryklund hade 75kkr senaste säsongen, ganska billigt för 40+ poängspelare, sedan kunde +- vara bättre, men gäller att ha rätt omgivning ,

 6. Patrick Edelo skriver:

  Svårt att tro att Komarek fick mer i Vik än i Luleå ( 130kr/månd), går ju ned en divison. Visst det är mycket pengar men ska Vik vara med och slås om en plats i SHL så kostar det. Fryklund har dem senaste 2 år burit laget själv sina axlar, klart han blir frustrerad när det såg ut som förra säsongen Om inte NJ signar Fryklund så gör han ett misstag, en hemma spelare som levererar 40-50 poäng garanterat, säsongen som har varit är bara att glöma skador och avstägningar mm. Ny omgivning. ny tränare. chansen att få spela med Berglund och andra spelare som håller högre nivå, jag tror att Fryklund kommer att göra sin bästa säsong i år, kom ihåg vart ni hörde det. Jansson håller hög HA nivå, har hjärt för Vik var den som lyfte sig mest i slutet på säsongen. En sign som NJ är väldigt nöjd med. Jag förstår inte paniken i att jag in nya spelare det viktigaste är väl att få in bra spelare. Nu kör vi GUL SVART!!

 7. Hesa Fredrik skriver:

  Kjell, du är lite vilse i mössan! Försök hitta ett Lövenforum!
  Personligen tycker jag att många är väl pessimistiska till nyförvärven! Men de flesta har inte sett dem! Låt dem spela ett antal matcher och sen utvärdera!
  Bra om Frycklund blir kvar anser jag, mindre press på honom om andra kliver fram!
  Hoppas även Bohm blir kvar!
  Tycker NJ med flera gör ett grymt jobb!

  • Göran skriver:

   Jo lite vilse….:) Kan dock hålla med om Komarek. Hört att han man gett honom 1,5 milj netto/år. Det är ca 200 k/månaden dvs 260 med sociala alltså en hisnande kostnad på 3,1 miljoner/år. Han får vara hur jävla bra som helst men kan aldrig vara ett klokt 3 års kontrakt. Får verkligen hoppas att detta inte stämmer…….

 8. C skriver:

  Angående kulturbärare som det ibland så fint skrivs och pratas om lite för ofta.

  Det är nog oerhört viktigt att behålla en ”stomme” av ett lag som för lagandan mm vidare, men bara om det varit bra saker.

  VIK har ju levererat sämre än förväntat 4 säsonger i rad med de 2 sista som 2 ganska klara misslyckanden eftersom man gick ut med SHL24

  I min bok är de 3 viktigaste spelarna kvar. Kangas, Bergman och Skedung. De står alla för hårt arbete över hela banan och spelar där coachen vill utan gnäll. De producerar ok med poäng men framförallt går alla + i 5-5 och är bra boxplayspelare.

  Sen blev ju Jansson kvar och det är nog också bra om han klarar av det mentala bättre än tidigare. Dock vore det nog bra att ta bort hans C på bröstet så att han får fokusera på att hitta sitt eget spel.

  Men i övrigt är nog det säkraste kortet att rensa överallt tyvärr. Lucas Z sa det väldigt bra själv, jag och VIK behöver ta en paus.

  Ju fler andra ”kulturbärare” som stannar desto större risk för att man hamnar i gamla hjulspår och de hjulspåren leder bara rakt mot en utgång i kvartsfinal med 1-4 i matcher.

  • J skriver:

   Håller helt med!
   Vill ha en ersättare till Frycklund. En som kan avgöra matcher och kan få in pucken mot mål. Hur många varv åker ibland i anfallszon ? Han åker och rundar mål, upp till blå, ett nytt varv och i bästa fall ett skott som tar på spelare , utanför mål eller rakt på målvakten för att sedan bli grinig och ta en utvisning..min uppfattning. Därför vill jag ha ny spännande.
   Var det du C som skrev ett långt inlägg om powerplay ? Hittar inte det efter att bläddrat

 9. Chrille skriver:

  Ser gärna Frycklund kvar. Behöver fler och bättre forwards i laget så kraven på honom avlastas lite. Och då även frustrationen tror jag. En motiverad Frycklund behövs i laget. Och för grundstomme.

 10. Kjell Karlsson skriver:

  Lövens enorma kassa. Vi har liknande budget. Och Jeppe kopplar ihop Frycklund och Berglund. Ja ni har problem, på riktigt. Och Komarek på tre år, tre ggr +150’, Jesus Maria, fr Nasareth.
  Vad tror ni K. Betalade f Schilkey/Polley/Fortier ifjol?
  152 poäng fick vi, i a f.

  • K skriver:

   Vad är det här för gubbe som lägger sig i VIK..

   • Peter T skriver:

    Ja du K, har jag funderat på länge

   • Christoffer skriver:

    Får vi Komarek på 3 år, utan att dra till SHL, får vi vara glada. Sedan är ju inte Kjell helt fel ute. Är Västerås verkligen klubben som har som tradition att fatta rätt beslut genom alla år? Typ nej på den….Upp till klubben att försöka lyckas med något för en gångs skull.

  • Göran skriver:

   Ja Löven har liknande budget men dock en större kassa. Skillnaden är att Vik 2021/2022 gjorde minusresultat medans löven gjorde drygt 6 milj i plusresultat. Löven har gjort stora miljonvinster senaste 4 säsongerna och har ett eget kapital som är ca 3ggr så stort, så därav har men en större kassa att ta ifrån. Vik har inte råd att göra fler säsonger med minusresultat.

  • Vintermanen skriver:

   Men det räckte ju inte hela vägen. Frågan är hur länge höstlöven klarar av att mata in pengar när de aldrig lyckas med att ta klivet upp, tror det kommer en baksmälla för höstlöven och då var det ju trevligt så länge som det varade.

   • Göran skriver:

    Så kan det vara, samtidigt är deras ekonomi bättre än nånsin. Tror de omsatte 80 miljoner 21/22. De har en publik som oavsett framgångar alltid varit på plats även om publiksiffrorna senaste åren varit något högre. Har läst att de säljer 3500-3900 årskort.

    Så länge de har en bra sportchef är de nog ett topplag för att stanna.. Är mer orolig för VIK som faktiskt backade 21/22. Nån som sett siffrorna för förra året?
    .

  • pelle skriver:

   dom var supporterspelare i löven ,det var ju den årliga miljon insamlingen ,

 11. Andy skriver:

  Tjena! Ang. Fryklund-debatten… Så klart är han en bra hockeyspelare på allsvensk nivå, men i slutspel har han knappast fått ut det som behövs för att ta ett lag till SHL. Han kanske inte har den potentialen helt enkelt, och då kanske det inte är en jätteförlust att han försvinner. Ang. målvakter och procent – det handlar ju om samspelet med den övriga defensiven i mångt och mycket. Har du ett lag som är defensivt skickliga och vet vad deras uppgift är tillsammans, håller motståndaren på utsidan etc, så kommer målvakten få en bra räddningsprocent. Nya finländaren har så klart talang och potential eftersom han spelat i Liiga, och med försvaret på plats kommer hans siffror lätt kliva över 90%.

  • Jeppe skriver:

   Men han har ju varit alldeles för ensam! Både när det kommer till kravbild som inställning. Kommer ihåg att han var ju den som stod upp mot löven förra säsongen då samtliga vek ner sig. Han kände ju att han var tvungen att stäpps upp även där. Och hans disciplin är ju inte sämre än många i löven som hyllas så som slutspelsspelare.
   Jag hoppas verkligen att Frycklund är kvar, speciellt om hans mentor Berglund kommer. Det kan bli ett så sjukt vasst par i höst.

   FRYCKLUND KVAR!!!!!

   • Peter T skriver:

    Till vilket pris som helst?
    Han har nog skapliga löneanspråk.
    Ser också gärna Frycklund kvar, men inte till vilket pris som helst.