Från det största utropstecknet på år och dar i Komarek – till det största frågetecknet då doldisen Niilo Halonen med suspekta siffror i Liiga ska ersätta JG

Johan Gustafsson i samråd med målvaktstränare Patrik Sjöström. Nu lämnar JG och Sjöström får knåda Niilo Halonen till mycket bättre siffror än i Liiga. FOTO: JIMMY GERDIN VIK.SE

 

Det går fort i hockey. Och hur viktig är procenten? Vid val av dryck och målvakter är det normalt sett väldigt viktigt.

Så därför var det nog många som, vid en första anblick på pappret, undrade mycket då VIK presenterade Niilo Halonen, snart 25, som ny målvakt och JG:s ersättare.

Låt oss dra av plåstret direkt och konstatera att 188 cm (bra längd!) Halonen alltså bara hade 85,3 (!) i räddningsprocent på 19 matcher i HIFK i finska toppligan. Det är en brutalt dålig siffra, nästan även om vi hade snackat glatt 1980-tal.

Och bloggen har aldrig sett en dålig målvakt med en bra räddningsprocent (stadigt en bit över 90 %). Nu hoppas alla i VIK-land att även detta kan gälla: Halonen är en bra målvakt med dålig räddningsprocent i Liiga.

Det blir lite bättre dock om vi ser över hela Halonens karriär i Liiga: 88,4 % på 83 matcher. Där det dessutom varit många flera segrar än förluster, 38-21, med Halonen i kassen.

JG var ju irriterad på oss som är så fokuserade på räddningsprocent, och menar att det handlar om att vinna matcher. Det tycker nog Halonen också…

***

Och det känns ännu lite bättre då vi ser att Björklövens starke Joona Voutilainen inte heller har så enormt starka siffor i Liiga; 89,8 på 103 matcher, för att sedan ligga på 92,5 i Löven på 65 matcher. Det gäller även fler målvakter som inte haft så bra siffror i Liiga, men ändå gjort det okey i HA.

Gör Halonen ett Voutilainen-lyft från Liiga till HA blir det 91,1 % (2,7 procentenheter bättre). Men det är bara mest en infantil sifferlek.

***

Halonen var också en av sex målvakter som blev uttagna, dock utan att stå, i det finska landslaget under säsongen 21-22. Det måste tyda på att även de såg något där bakom siffrorna.

***

En källa menar följande om Halonens styrkor, då vi nu talat tillräckligt om procent (dock sa en HIFK-supporter att Halonen kan vara grymt bra i sina toppar, men har väldigt djupa dalar också):

”Lugnet och hans rörlighet på skridskorna är bra. Har en förmåga att hitta pucken även i tung trafik. Sprider ett lugn även till försvaret. Plus att det finns siffror som inte finns på EP som är mer tilltalande, som ”Goals saved above expected”, där Halonen ska vara bra.

***

Det vore ju konstigt om VIK, som har Max Strömberg Melin (som själv var målvakt), långvarige målvaktsgurun Patrik Sjöström och den gode NJ chansade på en sådan här viktig position. Men gladast är kanske trots allt ändå Ian Blomquist, i alla fall just nu…

26 svar

 1. Andy skriver:

  Tjena! Ang. Fryklund-debatten… Så klart är han en bra hockeyspelare på allsvensk nivå, men i slutspel har han knappast fått ut det som behövs för att ta ett lag till SHL. Han kanske inte har den potentialen helt enkelt, och då kanske det inte är en jätteförlust att han försvinner. Ang. målvakter och procent – det handlar ju om samspelet med den övriga defensiven i mångt och mycket. Har du ett lag som är defensivt skickliga och vet vad deras uppgift är tillsammans, håller motståndaren på utsidan etc, så kommer målvakten få en bra räddningsprocent. Nya finländaren har så klart talang och potential, och med försvaret på plats kommer hans siffror lätt kliva över 90%.

 2. Stenberg skriver:

  Bra tillströmning med nya spelare och mitt stalltips från tidigare hålls fortfarande vid liv, dvs Frycklund och Bohm får fortsatt förtroende. Fortsatt bekymmersamt att inga högerskyttar finns bland värvningarna, ej heller i ”rykteslistan”

  • Mr H skriver:

   Bra tänkt, Stenberg!

   • Stenberg skriver:

    Tack, dags att styra in supporterklubbens swish-kampanj som mål att behålla Frycklund? Lättare att få ett engamenag med ett tydligt mål. Jmf Björklövens 1 MSEK för att värva Myles Powell…

 3. Pelle skriver:

  NJ säger att det inte är avgjort hur det blir med Frycklund.
  Gunnarsson har jag svårt att tro att han blir kvar. Men helt säker kanske man inte kan vara.
  Bohm tycker jag borde vara intressant. Men frågetecken för priset där tror jag. Ska pusslet gå ihop med fler stjärnor in så får inte spelare som dessa kosta för mycket.

  • Mr H skriver:

   Rätt tycker jag. Kostnad för Frycklund – men är inte han ändå en viktig form av kulturbärare?

   • Mr H skriver:

    Alltså – prislappen måste vara rätt för Fryckis. Så jag hoppas att vi kan ta med honom ändå.
    Samt att han själv vill.
    Det blir mycket räknande för NJ. Såg att Eric Engstrand är klar – ha verkar i alla fall vara användbar på mer än ett sätt. En tuff typ!!!

 4. Janne skriver:

  Är lite tveksam till MELIN. Är ju ung. Att han själv var målvakt säger ju inte ett skit för att han inte kan något om hockey.

  • C skriver:

   Alla jag ju rätt till sin åsikt här men jag tycker och tror att värvningen av Melin är bland det bättre VIK gjort de senaste åren (särskilt bland det bättre Patrik Z gjorde). Hade det funnits tvekan hade NJ avslutat samarbetet men istället lyfts Melin fram mer och mer.

   Jag har fullt förtroende för både NJs omdöme och för Melin och tycker att det är väldigt kul att man inte behöver ha 15 år i branschen innan man kan utföra ett specifikt jobb som just du är som skapt för.

   Att vara analytiker har inte supermycket med hockeyn i sig att göra heller, kolla på filmen ”Moneyball” med Brad Pitt. Den verklighetsbaserad historia om en analytiker som värvade hem ett kanonlag trots lite pengar.

   • Mr H skriver:

    C: Bra skrivet om Melin och ”Moneyball”. Analytiker är superviktig.
    En annan film som dock inte bygger på 100% dokumentärt material är Draft Day (2014) med Kevin Costner. Manuset skulle ha rönt en hel del positiv uppmärksamhet ett par år innan filmen slutligen blev gjord. Den handlar om en general manager som ska försöka ta sitt lag tillbaka till toppen i NFL. Dels genom en hektisk Draft-Day och dels med några andra okonventionella grepp. Förhandlingen mellan klubbarna blir som ett sorts pokerspel – skapligt spännande.
    Han (Costner’s G.M.) letar efter sätt att hitta den spelare med mest karaktär och de spelare som har det som kan avgöra, om truppen kommer att hålla för några stordåd. Den är riktigt underhållande och skickligt berättad med spännande dramatik. Vissa av dessa ”grepp” går naturligtvis att omsätta till vilken lagidrott som helst.
    SkyShowtime hade den nyligen!

    • C skriver:

     Fan va fint, tror jag missat den filmen 😊 tack för tipset!

     Tror att ju mer seriös man vill vara ju bättre specialister ska man ha på sina jobb. Oavsett företag/elitförening. Att ha en kille som orkar sitta och kolla hockeyvideor nästan dygnet runt är få lag förunnat. Sen är det ju NJ som bestämmer i slutändan vilket nog är en perfekt kombo.

     Resultatet kan vi väll se om 11 månader typ men jag (och fler med mig verkar det som) tycker det här känns lovande.

    • Mr H skriver:

     …är superviktiga…ska det stå.

   • Peter T skriver:

    Amen C, skriver under på allt.
    Att det alltid ska finnas gnäll k*kar som aldrig blir riktigt nöjda.

 5. Mr H skriver:

  Koval mellan 91 och 93 % i KHL de närmast föregående säsongerna. Hos VIK 85%.
  Fiasko här.
  Halonen i ca 4-5 säsonger mellan 85 (en säsong) och 88-90% i några säsonger i Liiga.
  JG 90-92% här.
  Då måste man ta med i beräkningarna andra faktorer också. Omgivning. Samt att man måste kunna jämföra. Hur har det gått till här?
  Halonen 24 år och utvecklingsbar. Men sedan då…?

 6. Mr H skriver:

  Vad hette den där vitryske målvakten som NJ värvade för dyra pengar, när det begav sig?
  Koval?
  Var inte han lite väl upp och ned i KHL och tyvärr superflopp här!!
  Det blir så att Ian är förste målvakt tills vidare! Han har väl bättre räddningsprocent än Halonen?
  Eller?
  Jämförelser med Voutilainen känns inte som helt relevant, men man kan alltid hoppas.
  Märklig värvning av NJ!!!

 7. J skriver:

  Ian är glad för att att fått en ny lagkamrat?
  Siffrorna är missvisande tycker jag. Förvaret i
  HIIF var inte bra alls .
  Han är stabil, snabb och kan läsa av väldigt bra , Är inte ute och simmar som JG. Man kan känna sig lugn och slippa se när JG knappt hittade till buren.
  Han kommer vara bra i VIK . Given första !

  • J skriver:

   Försvaret i HIFK

  • J skriver:

   Försvaret i HIFK

  • Mr H skriver:

   J: Hoppas att Din analys är rätt, om Du har sett något från matcherna där.

  • Peter skriver:

   Han spelade 19 matcher. Roope Taponen var första målvakt i samma lag med samma backar och spelade 41 matcher med 91,4% i räddningsprocent och 1,96 insläppta i snitt per match

  • C skriver:

   Ian är glad att det inte är en ny gallan VM målis som slanga förstaspaden å styra all speltid själv. Nu kan de konkurrera på lika villkor. Men det gäller att någon av dem överraskar för när media ska sätta betyg på truppen får vi nog en 2a på målisarna.

   Samtidigt var Djurgårdens största problem inför säsongen målvakterna men sen blev den ”oprövade junioren” Carl Lindbom årets målvakt i HA.

   • Pelle skriver:

    Det var hans ”fel” att Ian fick nöta bänk hela JVM och tappade formen. Jag tror mycket på Ian den här säsongen. Bra skolad och ett år äldre.
    Skönt att slippa se JG som antagligen pga krämpor inte hann över i sidled och simmade alldeles för mycket.

 8. Kkell Karlsson skriver:

  Jag förstår mig inte på Er. Frycklund, Berglund, och en målvakt < 90%?

  • Pelle skriver:

   Jag vet inte vad just du tycker om Frycklund, men oftast har han väl inte varit så omtyckt från ert läger och nu är han borta så…
   Att VIK haft tålamod med Frycklund historiskt är ju för att han bevisat att han kan göra 50 p och dessutom är han en egen produkt. Samma visa har det ju varit med Zäta. Också egen produkt men har haft svårt att övertyga flera säsonger efter att han gjorde ca 25 mål en säsong och sen en sväng i Brynäs.
   NJ visar att han inte har tålamod med veteraner som inte levererar.

  • Peter T skriver:

   Jag förstår att du inte förstår, det ligger i sakens natur att du inte fattar nått.