Centralt tronskifte i Västerås IK då Komarek kommer och Frycklund uppges gå, det talar emot att det blir en ny ”Östman till Leksand” & jakten på den andre topp-2-centern fortsätter

Mikael Frycklund lämnar. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Under måndagen blev det klart att Konstantin Komarek ansluter på ett treårskontrakt, vilket såklart gör det svårare att en SHL-klubb ska locka österrikaren senare.

Det är verkligen en premiumspelare VIK får in. Eller vad sägs exempelvis om 55 % vunna tekningar i SHL-karriären efter nästan 1400 tek?

Endast två forwards hade bättre Corsi i Luleå före Komareks 55 % även där. Dock har Wiensonen mest spelat ytter de senaste åren, och en oro finns för skador, men utan det hade nog inte VIK kunnat värvat en sådan här spelare från första början.

***

Under sina fyra senaste SHL-säsonger har Komarek 37+67 för 104 på 171 matcher, och 2+9 för 11 poäng på 20 slutspelsmatcher. Lite slarvigt brukar en spelare ofta dubbla sitt poängsnitt i HA jämfört med i SHL, och Komarek har 0,61 PPG här sedan 2018-19.

Hur ofta har VIK värvat en spelare som varit framträdande i det senaste SM-slutspelet, om än i få matcher?

***

Dock hade Kalle Östman också ett treårskontrakt (som pinsamt nog utmynnande i typ tre gulsvarta löprundor), men samtidigt var Östman nyss fyllda 28 då han signade för Leksand.

Komarek fyller 31 i november och SHL-klubbar är kanske tveksamma att ge en skadedrabbad 30-31-åring mer än ett år? Och då måste det vara ett väldigt bra ettårskontrakt om Komarek ska lämna VIK, dessutom då han talade om vikten av stabilitet för familjen och barnen på VIK.se

***

Fick detta från en insatt i branschen som gav VIK två senaste centervärvningar både ris och ros. Först en stor ros till Komarek:

– Komarek!!! Wow!! Tycker han är en SHL-spelare, har gillat hans sätt att agera på isen länge. Har drivet och kan ändra matchbilder.

– Men tror Topping får svårt i Allsvenskan, kan ha fel men kontakter i Schweiz säger så när man scoutat honom. Är man inte bra nog för andraligan Schweiz – hur ska man då klara av Allsvenskan liksom?

***

Just gällande Topping är det sällan jag hört olika insatta i branschen både hylla och lite dissa samma spelare. Verkar vara en svårbedömd kille. Bäst är nog att kanadensaren får börja i en tredjeline som sagt.

***

Enligt Expressen är det klart att Mikael Frycklund lämnar Västerås och siktar på utlandet. Det är alltså så att NJ tror sig kunna hitta en bättre topp-2-center, utöver Komarek.

Detta trots att Frycklund ganska nyligen sa i VLT att han gärna ville stanna i VIK. Men alltså känner NJ att han kan hitta någon bättre än den tidigare 50-poängscentern.

Och just den utmaningen – att hitta två riktigt vassa centrar – var det ju lite Patrik Zetterberg föll på efter säsongen 2018-19, då Z aldrig lyckades hitta ett toppcenterpar som Östman/Frycklund igen.

NJ tror sig verkligen veta att han kan det och lösa en lång topp-2-centertorka i VIK, då han alltså vågar släppa en potentiell 50-poängscenter Frycklund, ojämn och så vidare, men ändå.

Bloggen gillar´t. Modet. Och letandet efter att alltid försöka bli lite bättre.

***

Johan Gustafsson ska också vara ute ur VIK-bilden om bloggen fattar saker rätt. Intressant om NJ fortsätter satsa på yngre spelare även där så att Ian Blomquist kanske får en ärlig chans?

17 svar

 1. Kalle skriver:

  På tal om något annat. Såg att insamlingen av vik support inte gick nå vidare bra. Kan bero på att den inte marknadsförts nå vidare. Jag har knappt sett någonting ang den.

 2. Icing skriver:

  Undrar vad Max tycker om Amil Krupic som lämnar Växjö och tidigare gjort det bra i Kristianstad.
  Forza 💛🖤

 3. Icing skriver:

  Undrar vad Max tycker om Amil Krupic som lämnar Växjö och tidigare gjort det bra i Kristianstad.

 4. J skriver:

  Bra värvning!
  Topping kommer förmodligen överraska då han kommer kämpa och slita , han har mål och ambitioner. Han vill uppåt i karriären. Inte glida runt och varva ner i karriären som t ex Gunnarson.
  Skönt att vi slipper Frycklynd. Finns så många andra spelare man kan få för det priset han hade som lön.
  Laget som NJ bygger kommer bestå av fart mer likt ett SHL-lag . Det som bekymrar mig är vi inte har så Starka backar , kommer man med fart som motståndarspelare och trampar på extra så rundar man Lindelöf, Östman, och Hadobas utan problem. Dom 3 är alldeles för långsamma. Scouta Hadobas skridskoåkning och styrka , jämför med Björklövens back Rahimi , så är det som dag och natt.. Därför behövs nog backparen ställas upp så här om man ha ett bra lag första Första backparet ny-ny
  Andra backparet Flood -ny , tredje backparet Jansson-ny, fjärdebackbar Ny-Hadobas.
  5 nya backar som är riktigt bra , sedan satsa på välscoutade billiga yngre som kan få bra passningar av rutinerade (dyra) backar och göra mål istället för spelare som som bara skjuter rakt på målvakten ..

  • C skriver:

   Håller med om mycket men att jämföra Hadobaz och Rahimi är nog ganska poänglöst eftersom Rahimi är serien kanske bästa back medan Hadobaz är en junior som precis fått sitt första A-lagskontrakt. Är som att jämföra en företacenter med 10 forward som sitter på bänken i ett lag.

   Men absolut fler starka och snabba backar behövs värvas.

  • Peter T skriver:

   Näe, nämn inte Lindelöf i de sammanhangen, honom måste vi väl kunna bli av med, alt. Låna ut till Sura, Köping, Enköping eller nått.

  • Johan Carlsson skriver:

   Varför inte frycklund som tredje center om han inte är för dyr för det?

   Skulle vilja se Berglund komarek frycklund i en kedja där komarek är center. Men alla kan skjuta, spela center och göra sina gubbar. Skulle vara väldigt jobbigt att möta! Som motståndare!

  • F skriver:

   Är Rahimi rappare än Hadobas på rören?

 5. Jeppe skriver:

  Angående frycklund så har han ju alltid varit bäst i Västerås när han fått dela ansvaret. Som Micke var inne på så var ju Östlund/Frycklund fantastiska med delat ansvar. Jag tycker det är synd att Frycklund lämnar. Hade hemskt gärna sett honom kvar med fler ”pelar” spelare i över. Alltså mer kvalitet över två kanske t.o.m. tre producerande kedjor.
  Tror det bor en stor revansch lista i honom nu. Det hade jag gärna sett explodera i gulsvart kommande säsong!
  Och Frycklund har alltid varit som bäst när han varit sitt småfula, griniga jag. Typ som Weigel och Hutchingns i Löven är.

  Nä, stort misstag enligt mig att inte ha honom kvar, men han kanske vill utomlands så det kanske inte är NJ som tagit det beslutet. Fryckis är ju bra kompis med Z och kanske blivit inspirerad.

 6. Anders Eriksson skriver:

  Tråkigt om JG lämnar. Vad jag vet så har han verkligen brunnit för att vilja hjälpa laget att ta steget upp i SHL.

  • Vintermanen skriver:

   Håller med dig, tror det är ett misstag som NJ gör att skicka iväg JG med den erfarenheten och rutin är oersättlig. Nu får vi in en målvakt som vi inte har en aning om, en som har spelat i ett finska ligans sämsta lag och det kan ju inte bara bero på att backarna var dåliga. JG kan vinna matcher åt oss och är en perfekt läromästare till yngre förmågor, riktigt synd tycker jag.

   • Mathias skriver:

    JG har även problem med sina knän och sa förra säsongen att om någon läkare inte kan presentera en mirakelkur utöver det han redan testat så skulle han kunna fortsätta, annars skulle han lägga av. Det kanske bidrar till ett beslut, är nog inte bara VIK som tagit det beslutet, jag tror det är ganska ömsesidigt.

 7. C skriver:

  Trots att Fryklund gjorde 50 poäng för 2 säsonger sen gick han bara +2 i spelet 5-5.
  Den här säsongen hamnade han på -2. På ca 80 matcher i VIK tröjan har han gått plus minus noll i 5-5.
  Är det facit för en topp 2 center kan inte laget räkna med att hamna på övre halvan i serien.

  Om en spelare öser in poäng i 5-4 kan ju detta vara förlåtet men så såg det tyvärr inte ut den här säsongen. När Fryklund lär sig prioritera defensiven före att vinna poängligan kommer han vara en SHL spelare.

  Men välkommen Konstantin Komarek. Ett riktigt starkt nyförvärv. Tror inte vi kunnat hoppats på en så etablerad center som inte var 35år+

 8. Bozo skriver:

  Jag tycker samtidigt synd om Frycklund, smått misshandlad av klubben. Förväntades att han skulle trolla. Fick agera förstecenter fast han är långt därifrån på fler plan. Länge sen jag såg bloggen poängsatte sportchefs-rollen, jag har full förståelse för det.

  • Matitas skriver:

   Är ju inte hans produktion som fått mest kritik, det är hans psyke, under flera säsonger. Kan göra honom gott att göra en vända i Tjeckien som Zetterberg. Zetterberg behöver hitta tillbaka till sitt skott, Fryck behöver hitta ett inre lugn. Lycka till i utlandet!

 9. Peter T skriver:

  Jag tror nog att NJ gärna hade sett Frycklund kvar, men inte till det pris Frycken ville ha.
  Tror nog att det är ganska bra att gå skilda vägar med honom, i mina ögon har han vart ett sänke de senaste säsongerna.
  Visst han har sina starka sidor när allt funkar för honom, men där emellan, när det inte funkar, tar han fruktansvärt korkade utvisningar.
  Utvisningar som sätter laget i klistret, samt att han i mina ögon inte är speciellt lojal.
  När vi åkte ned i ettan va han den första som drog, fick komma tillbaka efter vi gick upp igen, det gick bra för han det året, då stack han igen så fort han kunde. Nä i mina ögon har han gjort sitt i klubben.